dissabte, 15 de juliol del 2023

Final de curs


I vet aquí un gos, i vet aquí un gat, que un nou curs escolar s’ha acabat.

Si l’últim dia de classes passeu per davant d’una escola, percebreu un ambient especial, diferent del de cada dia. Les emocions estan a flor de pell, tant entre els infants com entre els adults.

És ben lògic i natural. Per a tots els estudiants s’acaba una llarga etapa (penseu que parlem d’infants menuts, per a molts d’ells 10 mesos és una part significativa en la seva curta vida), en la qual han incorporat nous aprenentatges, han superat reptes, han après a relacionar-se millor, a pensar, a adquirir autonomia, a prendre decisions… Buf! I tot això sota la pressió que posem a casa i a l’escola, que sempre anem amb presses i ens costa respectar els tempos que necessita cadascú.

I tot l’esforç posat, les hores d’estudi, els treballs de grup, les mil i una activitats, s’acaben de cop. És a dir, es passa del tot al no res en la majoria dels casos. És per això que el darrer dia de classe es constata una barreja agredolça de satisfacció per la feina feta, i de malenconia en deixar enrere els bons moments viscuts.

En el cas dels més petits aquest punt d’inflexió és ràpid i puntual; cert és que canviaran de classe i de mestra, i que probablement incorporaran noves dinàmiques, la qual cosa els suposa una certa incertesa. Però l’estiu els espera i tan bon punt surtin per la porta de l’escola, s’oblidaran fàcilment d’aquests problemes.

En canvi, per als més ganàpies el final de curs representa molt més, ja que deixen l’escola on han passat 9 dels seus 12 anys, per anar a l’institut. Aquest dia ells i elles són els protagonistes i cal acomiadar-los com es mereixen: amb discursos, balls, diplomes, dedicatòries, berenars i tot el que calgui. Podeu comprendre que les rialles i els plors es barregen amb molta facilitat en moments com aquests i en joves que comencen l’adolescència. Tantes ganes que tenien d’entrar a l’institut, fent-se els milhomes i amb un posat de tan se me’n fum tot i ara, a l’hora de la veritat, senten una recança infinita perquè han de deixar l’escola que, tot sigui dit, ha estat la seva segona casa durant tant de temps.

No patiu, els costarà més o menys dies però al mes d’octubre –novembre a tot estirar– ja hauran fet noves amistats i s’hauran integrat completament a les exigències de l’ESO.

I què n’hem de dir dels i de les mestres? El professorat no haurà acabat la feina, encara els en queda molta sobretot de la més feixuga, la burocràtica. A més cal preparar el nou curs, programar i prendre moltes decisions. Però el darrer dia amb infants també és un moment molt especial, cada any, malgrat i que es tingui una llarga experiència professional.

Aquest dia és un FINAL amb lletres majúscules, es deixa enrere molt més que un curs: s’acaba la feina amb uns infants que són únics i irrepetibles, amb els quals s’han creat uns vincles molt estrets, s’han teixit complicitats i s’han compartit experiències que han enriquit a tothom. Es tracta d’haver assolit els objectius plantejats, procurant sobretot que tots i cada un dels infants hagi pogut gaudir, aprendre i madurar en el seu procés personal. No és una tasca fàcil, ni molt menys, perquè el dia a dia és ple de moments inesperats que cal aprofitar (per exemple, si neva, bé haurem de jugar una mica amb la neu, oi?), de canvis d’última hora (quan un mestre es posa malalt i cal substituir-lo, quan no funcionen els ordinadors, etc.) o de fets completament extrems com va ser el cas de treballar a través d’una pantalla amb infants de 3 anys en època de confinament.

És una feina dinàmica en tots els sentits, cada dia que comença és un llibre obert que cal escriure –a partir d’un guió, d’acord, però incorporant tot allò que calgui i que de ben segur millorarà el projecte inicial.

Per tot plegat, en el col·lectiu de mestres també és freqüent aquest sentiment dual d’alegria i enyor alhora; de: “Per fi, hem acabat el curs, ara toca descansar” al costat de “Els trobaré a faltar, m’han aportat tant aquests infants...”

És una feina estressant, no hi ha dubte; calen uns dies de vacances per posar ment i cos a to –sovint és llavors que entre els professionals apareixen constipats, mals de cap o lumbàlgies que no es podien manifestar abans perquè el volum de treball no ho permetia.

Però no hi ha dubte que és una feina preciosa, agraïda i apassionant, sobretot si ens ho mirem amb una mica de distància, a la vora del mar i amb una cerveseta ben fresca a la mà.

Anna Martí Turà