dissabte, 15 de juliol del 2023

La pobresa, la vulnerabilitat

D’aquí pocs dies, tornarem a votar. Hi anirem, naturalment, i mirarem de triar qui creguem més apte per tirar endavant aquesta societat nostra. Només faltaria.

Tanmateix, l’altre dia, a la reunió que fem cada mes l’equip de redacció d’aquesta revista, ens sortia de dir que en aquest editorial estaria bé convidar-nos els uns als altres a alçar una mica la mirada i no quedar-nos només en les qüestions de la governança habitual, les més quotidianes o les que abasten els respectius projectes de futur.

I pensàvem, com diu el títol de l’article, en la pobresa que tenim a prop i en la pobresa encara més gran que tenim lluny. I en la gent que mira de fugir de les pobreses insuportables que li toca viure. I en els que fugen, encara més, de les guerres que ho converteixen tot en pobresa i en mort. I en tanta gent que, aquí o qui sap a on, tenen la sensació que la seva vida pot patir un daltabaix en qualsevol moment, per causes impossibles de preveure però ben possibles d’esdevenir-se. I en les persones grans que se senten perdudes. I en els joves que tot i ser d’aquí es troben davant un futur que veuen massa fosc. I en els menes que tan poc costa demonitzar i que tant costa mirar que trobin camins per tirar endavant i que, per exemple, quan arribin als 18 anys no quedin tirats al mig del carrer sense que les administracions no hagin pensat res per evitar que s’aboquin a la marginalitat o a la delinqüència.

Sí, el dia 23 anirem a votar i, quan triem, també pensarem en tota aquesta gent i tanta d’altra de semblant. I l’endemà del 23, continuarem dient que totes aquestes persones, d’aquí o d’on siguin, ens interessen molt i volem que als nostres governants també els interessin molt.