dissabte, 15 de juliol del 2023

La bellesa dels jardins en els jocs de taula: Tang Garden


Jardins. Bells paratges plens de vida i color on poder dedicar el nostre temps a relaxar-nos sumits en el més profund dels silencis. On donar un tomb aïllats de la vida humana i envoltats de multitud de plantes, insectes i animals. La bellesa i l’estètica son els seus punts forts, igual que ho són els del joc de taula Tang Garden.

Hi ha títols que poden destacar per la seva mecànica (forma de jugar, regles...), però altres disposen d’un apartat il·lustratiu que meravella a qui juga quan estan desplegats a taula. En Tang Garden el tauler de joc comença només amb la lloseta d’inici, la qual conté porcions d’aigua, vegetació, pedra i camí. A mesura que la partida avança els jugadors van afegint-hi més i més llosetes de jardí, conformant una imatge meravellosa. Aquestes llosetes s’han de col·locar de tal manera que: aigua coincideixi amb aigua; vegetació amb vegetació; pedra amb pedra; camins amb camins. En aquest sentit recorda molt el joc Carcassonne, on les llosetes es posen també de tal forma que el paisatge tingui una coherència evident, com si estiguessis fent un puzle.

La col·locació de llosetes propicia l’aparició de posicions on posar diferents elements decoratius com són: arbres, peixos, ocells, ponts, templets, lotus i peònies. Així doncs, quan és el teu torn has de decidir entre dues opcions: construir el jardí, que es agafar una lloseta de jardí y posar-la al tauler, com s’ha explicat abans; col·locar decoració, que és robar una quantitat determinada de cartes de decoració i triar-ne una. Quan tries una carta de decoració has de posar l’element decoratiu que indica al tauler, a una de les posicions vàlides. Hi ha llosetes de jardí que et permeten col·locar ponts, d’altres que disposen de àrees on posar arbres... fins i tot n’hi ha algunes en què no pots posar res de res. No obstant, les cartes de decoració que vagis triant les guardes davant teu cap amunt, ja que quan la partida acaba donen punts. Per exemple; cada parella d’ocells i peixos que tinguis son 6 punts; si tens 3 arbres diferents rebràs 9 punts, mentre que si tens els 5 que hi ha seran 25; cada pont són 2 punts...

Col·locar llosetes de jardí al tauler de joc té també una altra funció. Cada jugador disposa d’un tauler de jugador on ha d’intentar avançar el màxim possible en cadascuna de les pistes que hi ha en ell. Aquestes pistes estan dedicades a l’aigua, a la vegetació i a la pedra. Això vol dir que quan poses una lloseta de jardí al tauler i ajuntes aigua amb aigua, vegetació amb vegetació i pedra amb pedra, avances en la pista o pistes corresponents del teu tauler de jugador, en funció de les unions que hagis fet. Per tant, si jo poso una lloseta en el tauler de tal manera que faig coincidir pedra amb pedra per una banda i per un altre costat uneixo aigua amb aigua avançaria en les pistes d’aigua i pedra. Avançar en les pistes és necessari perquè és el que permet fer l’acció opcional d’influir a un personatge.

Tots els jugadors comencen la partida amb un personatge inicial al davant. Tots tenen una habilitat que sempre està activa mentre estiguin davant d’ells. Per posar un exemple, la Nena et dona dos punts cada cop que col·loquis ocells o peixos al tauler. Quan s’avanci prou en les tres pistes del tauler de jugador es pot ficar un personatge al tauler de joc, sempre que hi hagi un lloc apropiat per fer-ho. Hi ha llosetes de jardí que tenen posicions on posar personatges, però també es poden col·locar dins dels templets i a sobre dels ponts. Ficar un personatge al tauler implica guanyar punts al final de la partida si fas que vegi el que vol veure. Això s’anomena vista preferida. Seguint amb l’exemple de la Nena, a ella li agrada veure paisatges on hi hagi animals i et donarà dos punts per cada un que vegi. Cal tenir present que si poses un personatge al tauler de joc, la seva habilitat deixa de tenir efecte durant la resta de la partida.

Els paisatges són un altre tipus de lloseta que es posen en cadascun dels costats del tauler de joc, fora del terreny on es fiquen les llosetes de jardí. N’hi caben dos de grans i tres de petits per costat i es comença la partida amb un de petit ja posat en cadascun. Els paisatges tenen diferents símbols que representen animals, cascades, dracs, construccions... i els pots col·locar al costat que vulguis quan retires del tauler de joc una fitxa de paisatge al posar una lloseta de jardí a sobre d’ella. Aquestes fitxes de paisatge es fiquen durant la preparació de la partida en el tauler de joc en unes caselles concretes.

Al posar el personatge al tauler decideixes cap a quin costat mira. D’aquesta manera és com es crea el que anomenem línia de visió. La línia de visió d’un personatge va des de la lloseta de jardí on es troba col·locat fins a l’última que hi hagi seguint en línia recta. Al final de la partida reps punts per cada element decoratiu (arbres, templets, peixos...) que vegin els personatges que tu has posat al tauler. A més, tots els paisatges que hi hagi en aquell costat del tauler de joc entren també dins de la seva línia de visió. Per tant, un personatge et donarà més o menys punts en funció de quants elements decoratius tingui dins de la seva línia de visió, així com quants símbols hi hagi dels que vol veure (vista preferida) entre tots els paisatges que hi hagi en el costat al qual estigui encarat.


Si bé Tang Garden es podria considerar com un joc familiar, el cert és que no és senzill d’aprendre ni de dominar. La primera partida entre que aprens a jugar i l’acabes pot anar-se’n perfectament a les dues hores. Dintre de la meva ludoteca és dels meus preferits, ja que l’estètica que té em va enamorar des que el vaig provar per primera vegada. I és un joc no gaire conegut per la majoria de jugadors, tot i que almenys el nom els sona. Es podria considerar com un d’aquells estranys amb poca fama que un cop el proves pot sorprendre molt.

Cristian Becerra (El Dado Dorado)