dissabte, 15 de desembre del 2007

Una denúncia de la plataforma Salvem Oliveretes condiciona una moció al ple de Viladecans

Com a resultant de la denúncia feta per la Plataforma Salvem Oliveretes, anunciant que determinades poderoses empreses estan especulant amb els terrenys de la muntanya de Sant Ramon -en la qual són el propietaris, com a mínim, de 16 i 183 hectàrees respectivament- i planificant el projecte “Sector residencial Sant Ramon”, el ple del passat 22 de novembre va aprovar una moció per expressar la voluntat de protegir i conservar els terrenys qualificats com a no urbanitzables situats a la part nord de la ciutat.
La plataforma va voler participar en el ple i aquest cop li van permetre fer ús de la paraula, just abans de la votació, i ho va aprofitar per exposar la seva opinió respecte a la moció.
Primer, va celebrar la moció, i que l’equip de govern tingués aquesta sorprenent sensibilitat ambiental (ja era hora, i esperem que es repensin urbanitzar a Oliveretes!) però la va qualificar com a una simple declaració d’intencions cara a la galeria, degut a que no figurava cap mesura per desenvolupar-la. És molt fàcil anunciar que l’equip de govern actuarà segons la llei vigent, i no requalificarà terrenys forestals per a urbanitzar. El difícil i per tant amb més valor és dir-ho i presentar un plec de mesures que garanteixin la protecció de la zona per sempre. I això no es va fer.
Segon, va proposar la declaració d’utilitat publica de la muntanya, mesura que s’hauria d’arribar adquirint els terrenys per fer-los públics, per la qual cosa va demanar un percentatge del pressupost municipal anys rere any per a aquest fi, i així poder-hi desenvolupar projectes de conservació i regeneració forestal amb l’excusa de combatre el canvi climàtic tot reforestant la zona. És inconcebible que un municipi del món occidental, com Viladecans, permeti que la seva zona forestal estigui tant desforestada com ho està actualment. Una dada, en una hectàrea hi caben 400 arbres que absorbeixen 20.000 tones de CO2 l’any. Si la zona forestal estigués convenientment conservada i gestionada, facilitaria la seva funció d’embornal del CO2 per ajudar a pal·liar el que genera la ciutat.
I tercer, reactivar el Consell Municipal de Medi Ambient perquè vetlli en tot aquest procés i fomenti que la ciutadania i les entitats de la ciutat facin projectes per plantar arbres a la zona forestal.
La Plataforma Salvem Oliveretes continuarà reunint-se cada dimecres a les 19:30 h. a l’auditori Pau Picasso i continuarà la seva tasca d’oposició al Pla de Llevant que vol construir un nou barri de 2.377 habitatges a Oliveretes, per a preservar la muntanya de Sant Ramon.
No oblidem que els terrenys que l’equip de govern reconeix que tenen un valor ambiental, i que no requalificarà, tenen exactament el mateix valor ambiental que bona part dels d’Oliveretes... L’any 1976, algú va traçar una línia sense considerar aquests valors i va decidir que cap avall és urbanitzable, i cap amunt forestal. Demanem per tant, que el sòl d’Oliveretes es consideri d’ús públic, es reforesti en aquells sectors més malmesos, i ens ajudi a crear a Oliveretes-Sant Ramon un autèntic parc forestal i l’embornal del CO2 que genera la ciutat. Pensem globalment i actuem localment! Des de l’equip de govern també!
Jordi Mazon