divendres, 2 de juliol del 2010

La troballa al Montbaig d’un tram de l’antic Camí Ral de Barcelona a Vilafranca del Penedès per Sant Boi de Llobregat

L’any 2004 vaig recollir el guant que em va llançar el llavors director del Museu de Sant Boi, Gregori Gutiérrez: localitzar l’antic Camí Ral que anava de Barcelona a Vilafranca del Penedès i que passava per Sant Boi, sabedor en Gregori del meu interès pel senderisme, per la recerca d’antics camins i del meu coneixement de l’entorn natural santboià gràcies a la feina que he desenvolupat durant set anys com a responsable de coordinar en aquest àmbit els programes d’ocupació gestionats per l’empresa municipal CORESSA.
Partint d’una escassa informació –encara que alguns estudis apunten que aquest camí ja existia al segle x, amb un possible origen ibèric o romà– em vaig llençar en una recerca de camp i en una investigació en arxius i biblioteques que em va permetre la localització d’aquesta antiga via de comunicació, important fins a mitjans del segle XVIII que és quan es va construir la carretera reial de l’Ordal i el Pont de Molins de Rei. La importància de la troballa ve donada perquè es tractava d’un camí absolutament “fosibilitzat” que la natura s’ha encarregat de preservar al llarg dels anys. Trobar camins antics tal com eren antany és pràcticament impossible en el nostre territori on s’han construït pistes, carreteres, autopistes i grans infraestructures de tota mena que han aprofitat sempre els traçats dels antics camins, arrasant amb l’aspecte que podien tenir segles enrere, d’aquí l’enorme valor d’aquesta troballa. Precisament, va ser la decisió d’un enginyer a principis del segle XX la que va possibilitar, durant la construcció de la carretera entre Sant Boi i Sant Climent de Llobregat, que es preservés aquest tram davant de les dificultats d’aprofitar-lo ja que l’antic Camí Ral estava excavat en el rocam i presentava un fort pendent; per tant aquest tram havia caigut en l’oblit fa més de 100 anys, sense utilitzar-se ni tan sols com a sender o corriol.
Però les sorpreses definitives van venir més tard, a l’any 2008: durant els mesos d’octubre i novembre, el mòdul forestal del Taller d’Ocupació de Sant Boi que jo dirigia en aquell moment va realitzar treballs de recuperació del tram localitzat el 2004; i en aquests treballs es van localitzar restes d’unes profundes roderes que desmentien una primera hipòtesi que aquest camí era de ferradura i que no era apte pel pas de carruatges. En aquests treballs només es van poder recuperar uns 300 m. del tram enclavat en una zona forestal pública del Parc Forestal del Montbaig, ja que un altre tram està en una finca forestal privada.
El camí recuperat es troba molt a prop d’interessants elements de patrimoni històric com l’antiga torre de guaita medieval de Benviure del segle XI (aquesta torre tenia, probablement, la funció de vigilar aquesta via de comunicació a l’Edat Mitjana, i era també la seu de l’antiga jurisdicció medieval de la Quadra Benviure), de la Casa Gran del Bori (actual restaurant Can Xixol), del palau dels Marquesos de Cornellà del segle XIX (actual CEIP Benviure) i del seu Pavelló de Caça (anomenat popularment, Torre de les Bruixes i seu actual d’un centre d’informació del Parc Forestal Montbaig).
Si voleu visitar el Camí Ral, podeu deixar el vostre vehicle a l’aparcament del Parc Forestal Montbaig davant de les Cases del Bori, a la sortida de Sant Boi per la carretera de Sant Climent caminant per aquesta fins a l’alçada del km. 2 o bé caminant fins a la Torre de les Bruixes i accedir (amb més seguretat) des d’aquesta per un corriol i una escala construïda amb llicorelles. La visita es pot complementar anant també a la Font de Gualbes i a l’ermita de Sant Ramon, fruint de la natura per camins perfectament senyalitzats.
Podeu trobar més informació sobre aquesta troballa a http://elmarge.blogspot.com/2008/10/els-vells-camins-de-sant-boi-ii-el-cam.html
Xavier Sánchez i Torres