dimarts, 18 d’octubre del 2011

Neix Òmnium Cultural de Viladecans


Òmnium Cultural ja ha arribat a Viladecans. El passat Onze de Setembre la delegació local d’Òmnium Cultural de Viladecans plantava la seva carpa a la Rambla Modolell, en un acte que permetia fer una presentació en societat de forma festiva, convidant als assistent a una copa de cava o de garnatxa mentre informàvem de les properes activitats d’Òmnium a la nostra ciutat. 
Primer fem una mica d’història: Òmnium Cultural va néixer el 1961 per la promoció i normalització de la llengua, cultura i identitat de Catalunya; després de 50 anys, ja té més de 25.000 socis. Durant cinc dècades ha protagonitzat els episodis més importants de la lluita reivindicativa en defensa de Catalunya i el català, i en aquests, sovint hi havien participat molts viladecanencs, que mai havien donat el pas d’organitzar-se com a secció local. Després de la creació de la delegació d’Òmnium al Baix Llobregat (el 2008, a partir del Grup L’Oreig de Sant Boi), el desembre 2010 Òmnium escollia l’Àtrium de Viladecans per celebrar la 60ª Nit de Santa Llúcia, en què Ramon Solsona va rebre el Premi Sant Jordi.
El pas decisiu arribava aquesta primavera, quan els associats d’Òmnium de la nostra ciutat començàvem a reunir-nos a l’hotel d’entitats Pablo Picasso; allà ens vam trobar que som molts, que tenim ganes de fer moltes coses, i que estem convençuts que és important que Viladecans doni un pas endavant en la defensa de la llengua i la nació catalanes. De seguida ens vam constituir en Secció Local d’Òmnium Cultural de Viladecans, encapçalada per l’Agustí Martí i el Ricard Caba.
El juny va ser el moment de sortir al carrer, amb ocasió de la rebuda a la Flama del Canigó, organitzada pels Diables de Viladecans. La Diada de l’Onze de Setembre suposava una nova mobilització, amb la carpa a la Rambla, i la bona acolllida que hem tingut entre els vianants i la gent de la nostra ciutat. 
Òmnium de Viladecans s’ha mogut també en defensa del l’ensenyament en català. El 12 de setembre, encapçalant la concentració convocada per “Som Escola” en contra de la sentència adversa a la immersió lingüística; per reblar el clau el 29 de setembre l’Ajuntament aprovava per majoria absoluta (19 vots a favor i 6 en contra) la moció presentada per Òmnium Cultural en defensa de l’escola en català.  
Però l’activitat d’Òmnium-Viladecans no s’atura aquí. El 14 d’octubre, coincidint amb els actes del Correllengua, Òmnium es vesteix de llarg, amb la visita de la presidenta Muriel Casals, que participarà a la xerrada sobre l’estat actual de la llengua catalana. Us convidem a tots a assistir a aquest esdeveniment que tindrà lloc a l’hotel d’entitats Pablo Picasso el divendres 14 a les 7 de la tarda, i que tindrà també una cloenda festiva, amb el concert del cantant Cesk Freixas.
Són temps difícils, o si més no, temps importants pel futur de la llengua i cultura catalanes. Si voleu participar en la seva defensa, des de Viladecans, podeu sumar-vos als actes que està organitzant la nova secció local d’Òmnium, podeu seguir-nos al facebook (Omnium Viladecans) i contactar-nos al nostre correu electrònic  viladecans@omnium.cat. 
Carles Lozano