“Evitar els accidents de trànsit es responsabilitat de tots”
L’accidentalitat viària, està considerada com un dels principals problemes de salut pública. Ens envoltem de situacions traumàtiques que majoritàriament succeeixen i es podrien haver evitat. Molts dels mal anomenats accidents de trànsit, succeeixen per factors humans, com pot ser el fet de portar actituds contràries a la seguretat viària. Conduir sota els efectes de l’alcohol, drogues, velocitat inadequada, no respectar els senyals de trànsit, distraccions, aquest i d’altres actes poden portar a unes conseqüències irreversibles, patides pel propi infractor o per terceres persones innocents, convertint-se en víctimes de la violència vial.
Els que formem part de l’associació “STOP Accidentes”, hem estat víctimes de situacions com aquestes. Va ser fundada per Anna M. Campo l’any 2000, arran de l’atropellament mortal del seu fill, per part d’un conductor ebri. El desemparament que va sentir, la falta d’informació i recolzament en un moment tan tràgic com aquell, fou el que la impulsà a aconseguir que altres víctimes i familiars rebessin tota l’ajuda i orientació necessàries en moments com aquest.
Gràcies al suport altruista de diferents persones que s’han sumat a aquesta causa, s’han creat delegacions en diferents comunitats autònomes de l’estat espanyol, per poder oferir:
- L’atenció i orientació psicosocial i jurídica a les víctimes d’accidents i familiars: Donem resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu de persones afectades per les conseqüències dels accidents de trànsit.
- La prevenció de l’accidentalitat: Dissenyem i portem a terme projectes de sensibilització i conscienciació, que promouen valors favorables a l’educació i seguretat viària, adreçats a totes les franges d’edat i sectors socials.
- La reivindicació dels drets de les víctimes: Participem en decisions legislatives, jornades i congressos sobre seguretat viària, etc.
- A la delegació de Catalunya, estem portant a terme diferents projectes de conscienciació:
- Projecte “Avis, Papis ara us educo jo”: Xerrades de conscienciació sobre la importància de les bones conductes en tots els àmbits vials. Missatges de prudència que queden plasmats en dibuixos i redaccions adreçats als pares i/o avis dels alumnes.
- Exposicions itinerants: Exposicions fotogràfiques que s’exposen a diferents centres cívics que integren diferentes fotografies sobre infraccions de vianants i de cotxes per tal de reflexionar els espectadors sobre les imprudències que es cometen a les vies públiques.
- Road Show: Representació basada en testimonis reals de professionals (policies, bombers, SEM, metges) que intervenen en un sinistre i víctimes reals, amb l’objectiu de conscienciar els joves de les conseqüències dels accidents.
- Campanya “Vés, torna i viu”: Realitzada a diferents benzineres durant les operacions sortida, repartint punts de llibre amb recomanacions sobre la circulació i informant sobre las conseqüencias de tenir actituts irresponsables.
- Permis per punts: Comptem amb una xarxa de persones accidentades i familiars d’accidentats que participen en revelar la seva història personal per sensibilitzar a conductors que han comès infraccions.
- Els joves i els accidents: Xerrades que es fan a les escoles per tal de sensibilitzar als nens i joves sobre les conseqüències dels accidents.
- Fes-te Visible: Xerrada-taller adreçada a nens de totes les edads per incidir sobre la importància de fer-se visible al carrer.
Projectes d’atenció a les víctimes i afectats:
- Atenció i orientació psicosocial i jurídica: Oferim atenció personalitzada a les víctimes per poder orientar-les.
- Tallers de Habilitats: Grups de suport emocional on s’ofereix un espai per expressar emocions, per compartir i per aprendre a afrontar la nova situació de vida després d’un accident.
- Risoteràpia: Activitat terapèutica positiva que compensa els efectes negatius de viure una situació traumàtica, aprofitant el mecanisme del riure i sentit de l’humor.
Marilina Ferrer Guasch
marilina.ferrer@stopaccidentes.cat
www.stopaccidentes.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada