dissabte, 20 de novembre del 2010

El que no ens varen contar del Tripartit


Des que el 2004 es va formalitzar l’acord de govern entre PSC, ERC i ICV-EUiA denominat Tripartit, aleshores amb Maragall com a President de la Generalitat, la dreta tan catalana com espanyola o el que es el mateix, PP i CIU, han tractat per tots els mitjans de fer tot el soroll possible amb qualsevol tema, Carmel, Bracons, el famós 3%, etc. L’ objectiu no era un altre que tenir el Govern entretingut en donar explicacions sobre el que passava en aquells moments perquè els ciutadans no poguessin estar informats de la gestió del Govern.
Més tard, ja el 2006, quan després de l’avançament de les eleccions a Catalunya per les raons que com que són per tothom conegudes no entraré a detallar, es reconstitueix por segona vegada el Govern Tripartit, també conegut com el Govern d´Entesa, ara amb Montilla com a President de la Generalitat, l’estratègia de la dreta continua sent la mateixa, fer tot el soroll possible per tapar la gestió de govern, ara amb el túnel de l’AVE, la reforma de la Diagonal, el quart cinturó, etc.
Però, per molt soroll que hagin fet, l’obra del Govern de Progrés de la Generalitat està aquí i es pot veure i tocar: s’ha aconseguit un nou Estatut en el qual malgrat les retallades fetes pel Tribunal Constitucional aconsegueix innombrables millores en matèries de traspassos com Rodalies, inspecció de treball, gestió del litoral, etc., un millor sistema de finançament, i un major reconeixement de la identitat catalana, tot això després de 23 anys de govern de CiU en què ni pactant amb els socialistes de Felipe González ni amb el PP d’Aznar, varen aconseguir millorar l’antic Estatut de Sau.
Per un altre costat, ningú no pot negar les inversions en infraestructures tant les de la Generalitat com les de l’Estat: nova terminal a l’aeroport, noves carreteres, més transport públic, més hospitals, més ambulatoris, més col·legis, més escoles bressol, millora dels barris, millora de la mobilitat, etc., tot això en la més gran situació de crisi que s’ha conegut des de la famosa crisi del 29.
Per concretar una mica aquestes inversions assenyalaré les de la nostra comarca. En el Baix Llobregat s’han fet 304 actuacions per un import de més de 9.000 milions d’euros, d’elles 18 s’han fet a Viladecans per un import de més de 45 milions de euros: promoció de sòl residencial, rehabilitació de barris, millora de l’hospital amb la incorporació de nous quiròfans i el compromís ja pressupostat de començar al 2011 la construcció del nou hospital, la construcció de la comissaria dels Mossos d´Esquadra, per anomenar-ne només algunes.
En resum, crec que és de justícia que almenys des de la gent que ens considerem progressistes i d’esquerres, en fem una defensa a ultrança. Encara que, per posar alguna pega, jo diria que el Govern en ocasions no ha sabut sobreposar-se al soroll de la dreta, i no han sabut explicar tot el que s’ha fet a Catalunya durant el seu mandat, que ha estat molt tenint en compte la situació econòmica que ha tingut.

Dani Gutiérrez