dilluns, 16 de gener del 2012

IV Trobada de Centres d’Estudis d’Eramprunyà


Aquest any ha estat el GREHIC de Castelldefels qui ha organitzat la Trobada de Centres d’Estudis d’Eramprunyà, que es va dur a terme entre la Nova Biblioteca de Castelldefels i l’hotel Rey Don Jaime. Va ser una trobada llarga, però entretinguda i amena, amb la cirereta afegida de poder visitar i pujar a la Torre Barona situada dins del recinte de l’hotel. La jornada va començar amb una mostra de cultura popular amb Gegants, Grallers, Balls de Bastons i un pilar de quatre a càrrec de la Colla Castellera de Castelldefels, i després, un cop acabats els actes protocol·laris, es van iniciar les ponències.
Les ponències, de temàtica diversa, van començar amb la presentació d’un treball conjunt sobre les fites que s’han trobat dins del perímetre de la Baronia de l’Eramprunyà; es va parlar del patrimoni mariner i de les forques de Barcelona; de l’aplec de Sant Miquel, que es va il·lustrar amb una  pel·lícula d’animació que reproduïa com era el Castell d’Eramprunyà fa molts anys. També ens van ensenyar les inscultures del Montbaig –pedres amb forats que bé podrien ser megalítiques–; ens van endinsar dins l’heràldica i la vexil·lologia de la Baronia. i ens van presentar l’anàlisi  econòmica de vuit pobles al voltant de Sant Boi, entre ells Viladecans, feta en el seu moment per demostrar la necessitat de construir una estació de tren a Sant Boi. Ens van fer cinc cèntims de les feines de rehabilitació de Can Roca de Baix –antiga comissaria de policia de Castelldefels–, i també del Castell d’Eramprunyà on, per cert, es fan visites guiades cada segon diumenge de mes.  
Viladecans ha estat qui ha tingut més representats a la Trobada. Al matí, en Jaume Lligadas del Grup Tres Torres, ens va explicar com va anar tot allò que va passar fa deu anys, amb l’intent de remodelació del centre històric de Viladecans, l’oposició de la plataforma Salvem el Casc Antic i l’acord final  proposat per un arquitecte neutral, en Salvador Matas i Dalmases. En aquest número del Punt de Trobada i en el proper, a la secció “Conèixer Viladecans”, podreu llegir aquesta explicació. A la tarda, en Xavier Calderé, ens va parlar dels documents de fitació que tenen a l’Arxiu Municipal de Viladecans –tema central de la Trobada–; en Manuel Luengo, ens va fer una xerrada sobre els elements d’interès Patrimonial del nostre poble, i la Mireia Comas, ens va explicar com el llibre de la Baronia d’Eramprunyà, de mans del seu propietari, va arribar a la Universitat de Barcelona; la seva feina de traducció i transcripció del text que, per cert, esperem que presenti a Viladecans el més aviat possible. Finalment, en Josep Mª Solías, ens va parlar de la divisió romana de Viladecans i de l’origen dels noms del nostre entorn. L’any que ve, la trobada es farà a Sant Climent, i el tema preferent serà la Pagesia. Us convidem doncs, a la 5a Trobada que es tindrà lloc el dia 17 de novembre de 2012.   
Vicenç Castelló Solina