Hem hagut de conèixer per la premsa que el nostre Ajuntament i en paral·lel els de Begues, Castelldefels, el Prat, Gavà, Sant Boi i Sant Climent han decidit posar punt i final al canal Delta TV... si és que mai va existir, és clar. El Consorci per a la gestió de la televisió digital local pública de la demarcació del Delta del Llobregat, ens constituït el 2007 pels anteriors municipis, es dissoldrà en breu si res no ho atura, i res no ho fa pensar.
Un projecte que va néixer en vista a l’apagada analògica, abans de la crisi econòmica i amb l’objectiu de dotar el nostre territori d’una oferta de televisió pública de proximitat, de caràcter comarcal, se’n va en orris bàsicament per la impossibilitat de sostenir-se econòmicament. Per una combinació letal, diríem: unes arques municipals molt pressionades i una capacitat d’autofinançament (per publicitat) gairebé inexistent.
La lògica actual ha fet inviable la materialització d’aquesta fórmula, ideada en el seu dia pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya com a solució homogènia a tot Catalunya per facilitar la migració de la televisió analògica a la digital i també per acabar amb la permanent provisionalitat en què vivien moltes televisions locals. Una via que s’ha demostrat efectiva només en determinades demarcacions i no sense dificultats.
Tampoc s’han complert moltes de les expectatives que es van crear amb l’arribada de la TDT, la multiplicació de canals no ha anat lligada en termes generals a un augment dels nivells de satisfacció. Més oferta no significa més qualitat: per a més indicacions facin un tomb a través del comandament a distància a qualsevol hora del dia.
Mentrestant, pel camí han caigut Localia Viladecans, que va deixar d’emetre el 2009 després d’onze anys en funcionament, i actualment estan a punt de fer-ho la ràdio i la televisió municipals de l’Hospitalet de Llobregat, que es diu aviat, amb 70 treballadors al darrere. També l’Ajuntament de Gavà ha informat que el gener de 2012 deixarà d’emetre Gavà TV: la voluntat és reconvertir-la en una televisió per Internet “ajustada a les necessitats del municipi”. Tant l’Hospitalet com Gavà semblen seguir així l’exemple de Viladecans apostant per canals únicament per Internet, amb menys despeses de personal i costos més ajustats.
Sense desmerèixer la potencialitat de la xarxa com a suport estratègic i de futur per a transmetre informació (ja sigui local, comarcal, nacional, estatal o internacional), és obvi i evident que encara avui hi ha una majoria de la població que no compta amb possibilitats reals d’accés a Internet, per manca de costum o manca de recursos, per molts W!ladecans i xats amb l’alcalde que s’organitzin.
Avui la televisió continua essent el principal mitjà de comunicació de masses. Cap altre arriba a més d’un 90 % de les llars, mentre que Internet no arriba al 50 % (dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura a Catalunya, novembre de 2011). I aquí està el drama: veure com la crisi s’enduu per davant un dels símbols de qualitat democràtica, pluralitat i servei públic més evidents del nostre sistema com són les televisions municipals (malgrat les seves imperfeccions, que en tenen, o en tenien).
Josep Ginjaume
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada