dilluns, 9 de desembre del 2013

Turisme pensant en la feina




Fa uns dies vaig tenir l’oportunitat de compartir una jornada amb pagesos del Japó, en concret de la Prefectura d’Aichi, situada a la costa del Pacífic, al centre de l’arxipèlag i una de les regions més industrialitzades del país. En el seu viatge per Europa i durant l’estada a Barcelona van voler fer una visita al Parc Agrari del Baix Llobregat; tenien informació sobre un consorci entre diferents institucions per mantenir un espai protegit per al desenvolupament de l’activitat agrària a prop de la gran ciutat. El grup venia amb el president de l’Associació de Cooperatives Agràries de la Prefectura d’Aichi, que va contactar amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya per fer una jornada de camp perquè estaven interessats en com ens organitzem els pagesos d’aquí en els diferents àmbits de la nostra activitat (organitzacions professionals, assegurances, comercialització, control de plagues, fertilització, entre d’altres). 
La Federació de Cooperatives em va demanar fer la vista al meu camp, i va ser una experiència d’intercanvi de coneixements molt enriquidora. Portaven un intèrpret que va facilitar l’entesa amb un grup respectuós i disciplinat com no havia vist mai. Van mostrar molt d’interès en com els pagesos ens havíem organitzat en una Agrupació de Defensa Vegetal per  tal d’aconseguir produccions de qualitat fent una gestió integrada dels cultius amb un control biològic de les plagues i de la fertilització. També volien saber a on anava destinada la producció que estaven veient, si la teníem assegurada, com la comercialitzàvem, quantes persones  treballaven, si eren empleats o de la família, en fi, que va ser un intercanvi molt interessant de les diferents maneres de gestionar les explotacions.  
La conclusió a què vàrem arribar és que encara que ens separin deu mil quilòmetres els reptes per fer una agricultura sostenible en l’ús dels recursos a nivell ecològic, econòmic i social són molt similars. L’agricultura periurbana té un valor social que hem de saber protegir entre tots per poder gaudir d’un paisatge modelat per unes generacions de pagesos que ara tenim el repte de donar continuïtat a les nostres explotacions. 
Josep Domènech Vendrell