El 3 de desembre té lloc el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. A Viladecans, Asdivi (Associació per a la integració de persones amb discapacitat a Viladecans) i el taller ocupacional Caviga van prendre part en dos actes molt participats: la presentació de la Guia de la Discapacitat, de la qual en Jordi Lligadas en fa la crònica en aquest mateix número, i una festa, el dia 1, a Can Xic que va ser també tot un èxit. Però avui que s’han assolit tants canvis importants en l’atenció a les discapacitats, les retallades posen en perill tant la qualitat d’aquesta atenció com la supervivència d’algunes de les entitats que hi treballen. Per tot això, el dia 3, els homes i dones de Caviga van concentrar-se a la plaça de la Vila. Aquí teniu els fragments més significatius del manifest que van llegir en finalitzar el seu acte reivindicatiu:
«Les persones amb discapacitat lluitem perquè ens considerin ciutadans de ple dret. Volem participar en la societat, en la nostra comunitat i als nostres barris.
Sabem molt bé que tenim drets i obligacions. Els nostres drets estan reconeguts en la Constitució Espanyola de 1978. Aquesta constitució és la mateixa per a tots els espanyols amb i sense discapacitat. Els drets també estan recollits en la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat.
Aquesta convenció diu que els nostres drets s’han de complir com els de la resta de ciutadans.
No obstant això, cada dia vivim situacions en què molta gent no respecta els nostres drets:
Altres persones decideixen per nosaltres sense tenir-nos en compte.
Sentim que no ens tracten amb respecte i que ens discriminen.
Molts de nosaltres estem incapacitats. Per això no ens deixen votar.
Ens trobem amb barreres arquitectòniques que ens impedeixen moure’ns amb llibertat. També ens trobem amb cartells informatius que no entenem.
Durant anys ens preparem molt bé en Centres Ocupacionals, però després no tenim oportunitats d’aconseguir treball.
Molts de nosaltres no podem tenir una parella i formar una família. Altres persones ens neguen la sexualitat.
Ens impedeixen participar en la comunitat com la resta de ciutadans i ciutadanes.
Per tot això, reivindiquem el següent:
Volem un tracte d’igual a igual, d’adult, de ciutadà. Per això, necessitem el suport dels governs i els mitjans de comunicació. Necessitem que els mitjans donin a la societat una imatge positiva i inclusiva de nosaltres.
Demanem a jutges, advocats, metges i fiscals que ens coneguin i que s’informin. Han de conèixer bé abans de signar les nostres sentències d’incapacitació. Som capaços de fer moltes coses i prendre decisions!
Necessitem ciutats i pobles accessibles per poder participar, entendre la informació, passejar pels carrers i entrar en els llocs públics. Pregunta’ns com fer-ho. Volem col·laborar amb vosaltres per aconseguir-ho entre tots.
L’educació és un dret de tots. Demanem ajuda als professionals i les Associacions de Mares i Pares per tenir una educació de qualitat.
Dia a dia ens formem per treballar. Exigim que les empreses i administracions compleixin amb la llei, i reservin ocupació per a les persones amb discapacitat. Exigim als sindicats que ens defensin.
Ens preparem per ser independents i viure com qualsevol persona. Podem fer-ho. Només necessitem suport per a aconseguir-ho.
Exigim als responsables d’associacions veïnals, culturals, esportives i d’oci que compleixin les normes d’accés a les seves instal·lacions. Igual que nosaltres complim amb totes les normes que ens exigeix la societat».
Mercè Solé
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada