Transcrivim aquí les paraules de benvinguda pronunciades pel president de “+ de 1000. Històries de Sant Climent de Llobregat” a la cinquena Trobada d’Estudiosos i Centres d’Estudis d’Eramprunyà, que va tenir lloc a Sant Climent el passat 17 de novembre.
“+ de 1000. Històries de Sant Climent de Llobregat” és una entitat que vol reivindicar el patrimoni de Sant Climent de Llobregat, el seu paper en la història i el de la gent que ha contribuït a dibuixar el nostre poble com és.
Des de fa més de mil anys els nostres avantpassats han dissenyat un paisatge, un entorn urbà i un llegat oral que ens ha ensenyat a estimar la terra i que ens fa sentir orgullosos de ser hereus de tantes famílies pageses que durant dotzenes de generacions han traçat l’horitzó del nostre paisatge amb la suor del seu treball.
I, des de la nostra entitat, aquest és el llegat que volem deixar perquè les generacions futures també se’n sentin part important i encarin el futur sense oblidar mai els seus fonaments.
Fins fa cinquanta o seixanta anys el nostre era un poble pagès i encara ens en sentim. Els nostres pagesos, els de la Baronia d’Eramprunyà, abans que els grans magatzems ho anunciessin, eren els que portaven la primavera a la ciutat, amb la fruita fresca de la nova temporada; no arribava mai el fred sense que els caquis, les cols o els bolets que es collien als boscos arribessin als barcelonins des de les nostres terres.
Els temps han canviat molt... però hem de deixar anar morint als pagesos que ho feien possible? Hem de deixar morir aquestes terres nostres tan productives? Les àrees de desenvolupament industrial i les infraestructures ja se n’han menjat una gran part.
Massa sovint s’oblida el valor d’aquestes terres, s’oblida la gent que ja hi treballa i apareixen visionaris, que sense posar-se pedres al fetge hi projecten grans complexos d’oci de focs d’artifici sense sentit, prometent milions de dòlars d’inversió i milers de llocs de treballs ficticis.
Per què s’obliden dels pagesos que ja hi són i hi treballen? Per què ningú parla de recuperar les terres ermes i dignificar la professió? Posa’ts a fer... per què no es crea una Zona Especial de Protecció Pagesa, per a l’espècie en perill d’extinció que representa la nostra gent pagesa? Bé que ho han fet amb els ocells...
Per què no es crea al Pla del Llobregat un mòdul de formació professional agrària bàsic per a estudiants i gent sense feina, a qui posteriorment l’administració faciliti el lloguer de les terres ermes de la nostra zona? Ja sabem que, com a mínim, podrien collir per menjar? A Sant Climent tenim la masia de Can Molins i cent mujades de terres de propietat pública per a fer-ho i, segurament, en les altres poblacions de la Baronia hi trobaríem d’altres instal·lacions per a un projecte com aquest. Com pot ser que el mòdul educatiu més proper a la terra i a la nostra regió, sigui de formació forestal i s’imparteixi a Barcelona? No seria més adequat fer-lo en un lloc com Begues?
Ens queden massa perquès i se’ns acaba el temps de poder-los respondre.
En aquesta jornada volem donar les gràcies als pagesos que encara queden, per mantenir-se i mostrar el seu coratge. Per aquest motiu hem volgut que fossin presents en la nostra Trobada en forma d’una petita reproducció d’una parada de venda de verdura a la menuda, on veiem tota una gala de productes del Pla del Llobregat i de la nostra muntanya. Moltíssimes gràcies als que hi han col·laborat.
Gràcies als seus pebrots i a la seva persistència s’obre un fil d’esperança. Les noves formes de comercialització, els nous productes i la recuperació d’antics cultius aporten cultura, moviment econòmic i nous llocs de treball. A més, tot el que cullen permet la seva comercialització de proximitat i la contribució a la sostenibilitat ambiental, a la reducció d’emissions en transport i a la millora de la qualitat de les verdures i fruites que arriben al consumidor fresques i acabades de collir.
Protegim-los. I a ells, moltes gràcies per continuar estant amb nosaltres.
Jaume Vendrell Condeminas
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada