dilluns, 10 de novembre del 2014

Volem centres residencials per a persones amb discapacitat a prop de la nostra ciutat

 Com qualsevol adult, les persones amb discapacitat tenen el dret a poder viure de forma autònoma si així ho desitgen i si les possibilitats econòmiques familiars ho permeten. Aquest dret és en teoria perquè a la pràctica, a la zona on vivim, no tenim disponibles places de centres residencials o llars residència per a persones amb discapacitat, i les persones que ho necessiten han d’anar-se’n molt lluny dels seus familiars.

Aquest ha estat el cas de la Griselda Bosch. Des de fa molts anys ella i la seva família demanaven una plaça en una llar residència que s’adaptés a les seves necessitats. Però els anys han anat passant per a ella i per als seus pares, el Josep i la Montserrat, i la plaça no arribava fent la situació cada cop més difícil. Després de molt insisitir als responsables de la Generalitat, la plaça va arribar, però a Sant Salvador de Guardiola, a 15 minuts de Manresa. Això suposa que des de maig, cada 15 dies la Griselda i la seva família hagin de desplaçar-se aquesta distància per poder-se veure i passar el cap de setmana junts. 

Aquesta necessitat és compartida als municipis de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent i fa anys que va ser comunicada a la Generalitat amb el compromís que la construcció d’almenys un centre es duria a terme. Viladecans i Gavà, a més, hem ofert terrenys municipals per a la construcció d’aquests centres residencials. Però fins ara no hi ha moviments al respecte. Les llistes d’espera s’eternitzen i les famílies, amb raó, s’impacienten. 

Les entitats de suport a les persones amb discapacitat de la nostra ciutat, ASDIVI i Familiars de CAVIGA, treballen des de fa anys per la capacitació, visibilització i normalització de les persones amb discapacitat, pel suport als familiars i per l’impuls de la millora dels serveis. Aquestes entitats van reunir els regidors del nostre ajuntament i creiem que és el moment d’unir forces per aconseguir compromisos, tal i com hem fet aquestes cinc ciutats amb l’Hospital de Viladecans. Ens vam comprometre a impulsar mocions als Plens dels cinc Ajuntaments i a fer els passos pertinents per reclamar aquesta inversió tant necessària. I així ha sigut, la moció ha estat aprovada als cinc municipis i al Ple del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Ens hem reunit amb la Generalitat per posar sobre la taula de nou aquesta necessitat i ho seguirem fent, reclamant reunió amb la Consellera de benestar i Família tantes vegades com faci falta.

Idoia Baixench Rodríguez



La Llar Residència Urpina (Bages), amb la Griselda, els seus pares, l’educadora i la Idoia.