dissabte, 15 de juny del 2024

L’Amnistia

 Al Congrés dels Diputats, el passat 31 de maig de 2024, es va aprovar la llei d’amnistia.

Voldria recordar amb imatges fetes a Barcelona, Cornellà, Mataró i Sant Boi de Llobregat les manifestacions a favor de l’amnistia que es van fer al llarg dels anys 1976 i 1977 i que finalment va ser aprovada el 15 d’octubre de 1977.








Jaume Muns

Perdiu de mar (Glareola pratincola) Espai Natural del Remolar-Filipines, 13 d’abril de 2014

 

Estat de conservació a Catalunya: Vulnerable. Escàs al Delta del Llobregat.

Els adults tenen el plomatge d’una coloració ocràcia a les regions dorsals i blanca a les ventrals. La gola, de tons crema, apareix circumdada per una estreta línia negra, que es perllonga per la cara de l’au com a brides. La part inferior de les ales és de color castany.

La seva dieta es basa en petits insectes que caça al vol. L’amenaça més important és la pèrdua d’hàbitat. Un altre problema notable prové de la pèrdua de nius i polls produïda per depredadors oportunistes (rates, senglars,...)

Eio Ramon

La Biblioteca se suma a les activitats del Dia de l’Orgull

 

L’activista, investigadora i escriptora Bàrbara Ramajo participarà enguany als actes del Dia de l’Orgull a Viladecans amb la presentació del seu llibre El fantasma lesbiano. La presentació i xerrada amb aquesta autora serà a la sala d’actes de la Biblioteca el dia 26 de juny, dimecres, a les 18 hores. Aquesta proposta, oberta a tothom i realitzada en col·laboració amb el servei de Polítiques Feministes, Drets Civils i Inclusió de l’Ajuntament de Viladecans, servirà també per tancar les sessions dels clubs de lectura feminista, que tornaran a reunir-se al mes de setembre.

El fantasma lesbiano, publicat per l’editorial Bellaterra Edicions, és fruit de la tesi doctoral Desbordar el cuerpo lesbiano, sobre el más allá de la existencia lesbiana y sus violencias fantasmas per al doctorat de la Universitat de Barcelona sobre Gènere, Diferència i Alteritat, que va presentar l’autora l’any 2021. A aquesta obra, Barbara Ramajo es pregunta, entre altres moltes qüestions, on estan les lesbianes dins dels feminismes i quines són les dificultats que es troben per fer-se visibles dins del col·lectiu LGBTIQ+.

Bàrbara Ramajo una llarga trajectòria com a activista a col·lectius com Bollos en Teoria, l’espai de debat lesbofeminista de Ca la Dona, i en l’Escola Feminista. També va participar a l’Eix Violeta i al grup QueroSeno. És Doctora en Gènere, Diferència i Alteritat per la Universitat de Barcelona, llicenciada en Antropologia i té un màster en estudis de dones, gènere i ciutadania.

Aquesta xerrada s’emmarca dins de les activitats del Dia de l’Orgull, que començaran el 18 de juny amb un monòleg a càrrec de Vidda Priego i Perra de Satán sobre diversitat corporal i de gènere. Lactivitat tindrà lloc a Ca n’Amat - Museu de Viladecans a les 19 hores i, en finalitzar, les assistents podran gaudir d’un còctel sense alcohol. El dissabte dia 29 es celebrarà la festa reivindicativa de l’Orgull al parc del Torrent Ballester a partir de les 19 hores. La part central de l’acte serà la lectura del manifest i la festa Holi. A partir de les 21 hores hi haurà un DJ, que tancarà aquesta jornada de lluita per la llibertat, la igualtat i el respecte per la comunitat LGTBIQ+.

Les activitats d’aquesta celebració per la diversitat finalitzaran el 12 de juliol amb la projecció de la pel·lícula Te estoy amando locamente, del director Alejandro Marín, al parc de la Marina a les 22 hores. Un film ambientat a Sevilla en l’any 1977, en una època on l’homosexualitat era considerada un delicte d’acord la llei sobre perillositat i rehabilitació social.

La Biblioteca també participarà en aquesta jornada de lluita i reflexió amb una exposició de llibres temàtics sobre la comunitat LGTBIQ+.

Confeti

Jordi Puntí

Barcelona: Proa, 2024

El narrador de Confeti ens explica la seva motivació per escriure: demostrar que gran part de l’existència humana és una ficció feta a mida. I com a periodista d’espectacles, troba en la figura de Xavier Cugat la inspiració ideal. El músic català va dedicar tota la vida a ser feliç i famós a qualsevol preu, sempre gràcies a allò que l’apassionava: les caricatures, les orquestres, les pel·lícules, els matrimonis, els chihuahues... Amb una prosa elegant i enèrgica, tocada d’un humor fi, Jordi Puntí ens fa viatjar de Nova York a Hollywood, de l’Havana a l’hotel Ritz de Barcelona. Així, al llarg de tot un segle turbulent i fantasiós, llegim les peripècies de dos homes que van ser amics potser per conveniència, en un joc de miralls en què la imaginació conviu amb la voluntat de ser immortal, etern. Llibre guardonat amb el Premi Sant Jordi 2023.

Colores de cine:
la historia del séptimo arte en 50 películas

Charles Bramesco

Barcelona: Blume, 2023

 Amb aquest llibre, el crític de cinema i televisió Charles Bramesco presenta un element del setè art que, sovint, es passa per alt, però que s’ha emprat de manera extraordinària. Amb l’ajuda de gammes cromàtiques i fotogrames de les pel·lícules, aquesta és una guia indispensable per a introduir un dels elements visuals més importants del cinema. L’autor defensa que la gamma cromàtica té la capacitat de relatar una història, despertar emocions, afavorir una narrativa, o simplement saturar la pantalla amb uns elements visuals bells i imponents.

 

Hipoposats

Janik Coat

Madrid: Petalletres, [2023]

Popov no és un hipopòtam qualsevol. Pàgina a pàgina, Popov canvia: a vegades és gran, però altres, petit. Té pigues o ratlles. És lleuger o pesat. Nítid o borrós. Es posa de cara. O de perfil! D’aquesta manera, els petits descobriran contraris habituals i no tan habituals des d’un punt de vista artístic gràcies a les il·lustracions minimalistes i expressives de Janik Coat. Conte adreçat a infants de més de 6 anys.

La Bretxa Digital en sanitat

 Demanar cita, sol·licitar la baixa, descarregar un informe clínic, renovar el pla de medicació: ¿tot això ho podem fer des de casa sense anar ni trucar al CAP?

Si, per a alguns, demanar cita al metge, comprar per Internet o emmagatzemar un document al núvol forma part de la seva vida quotidiana, per a d’altres, això suposa una utopia per no disposar ni dels dispositius necessaris ni de les competències bàsiques per fer-ho.

Això és degut a l’existent bretxa digital, és a dir, la desigualtat que hi ha entre diversos grups de població pel que fa a l’accés, ús i impacte de les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC).

La tecnologia afecta tots els aspectes de la nostra vida, però hi ha un grup de població, la més vulnerable, que han arribat més tard al canvi i, per tant, no ha rebut cap mena de formació en competències digitals —una bretxa que creix encara més si unim factors com l’edat avançada i/o les desigualtats econòmiques i geogràfiques.

Quin paper té el teu gestor sanitari o el teu referent digital?

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) ofereixen oportunitats i millores al dia a dia de les persones, però també intensifiquen i perpetuen desigualtats socials preexistents.

Per aquest motiu els professionals administratius de la teva àrea de salut del CAP Maria Bernades, Cap Mas Font i Cap Montbaig, estem treballant per donar atenció a les persones més vulnerables tecnològicament i lluitar contra la barrera digital.

Aquests professionals s’encarreguen de resoldre tots els dubtes que es puguin presentar, i donar informació personalitzada al pacient sobre els tallers i cursos disponibles.a la seva ciutat.

Unitat d’atenció a la ciutadania Viladecans

PROTEGIM A LA CIUTADANIA DE L’ERA DIGITAL

La bretxa digital és una realitat que afecta a moltes persones i té un impacte significatiu en la seva vida quotidiana.

Cada vegada són més freqüents les queixes de pacients relacionades amb la dificultat per contactar amb els professionals sanitaris amb la sensació que les consultes telemàtiques ofereixen més agilitat en la programació que els canals ‘’tradicionals’’.

Es feina essencial treballar per reduir aquesta bretxa i garantir una societat més igualitària i inclusiva.

SAPS QUÈ ÉS EL SERVEI D’INCLUSIÓ DIGITAL?

Els professionals d’atenció primària i comunitària han impulsat la creació d’un nou model de servei adreçat a totes aquelles persones que presenten dificultats en l’ús de l’aplicació de La Meva Salut i/o de les noves tecnologies.

Demana al CAP pel teu gestor sanitari o pel referent en tecnologies.

Viladecans contra la crisi climàtica

                             

Entrem en la recta final de curs i és moment de valorar com han anat els tallers de l’espai Viladecans Repara i de definir la nova programació de cara al curs vinent.

Per a les que encara no conegueu la iniciativa, es tracta de sessions monogràfiques que realitzem a la Deixalleria el primer i tercer dissabte de cada mes per aprendre a treballar amb tota mena de productes diferents; des d’aparells, bicicletes, mobles i roba, fins aliments, sabons, plantes, etc. L’objectiu és dinamitzar una comunitat de persones interessades en desenvolupar habilitats manuals per poder aprofitar millor tots aquests materials i recursos a nivell domèstic.

Si sou una d'aquestes persones, us preguem que participeu en la consulta que hem obert i ens digueu quins dels tallers realitzats aquest curs us semblen més interessants i quins altres creieu que també podríem organitzar. Per recollir les aportacions hem creat aquest senzill formulari que no us portarà gaire temps d’emplenar. Tanmateix, podeu enviar-nos altres propostes i comentaris per correu (prevencioresidus@viladecans.cat) o telèfon (936351807 ext: 8417).

Millorem el programa formatiu per al curs 2024-25 i construïm juntes la comunitat Viladecans Repara!

Participa-hi i comparteix-ho amb altres persones del teu entorn que puguin estar-hi interessades.

Oficina tècnica del Pacte de Viladecans pel Clima

Servei Local de Català de Viladecans

                                

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és un ens públic, creat l’any 1988, que està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 99 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona.

El seu objectiu és impulsar coordinadament el procés de normalització del català en tots els àmbits i fomentar-ne el coneixement i lús.

El CPNL presta els serveis de forma descentralitzada a través duna xarxa territorial formada per 22 centres de normalització lingüística que sestructuren en serveis comarcals de català, serveis locals de català i oficines de català.

El Servei Local de Català (SLC) de Viladecans, actualment situat a l’avinguda Germans Gabrielistes, 24 (al costat del Centre Comercial Vilamarina) desplega la seva activitat al municipi mitjançant una oferta de cursos variada, des dels nivells més baixos (A2) fins als nivells més alts (C1/C2), amb activitats dins i fora de l’aula. D’altra banda, duu a terme els programes de foment i difusió de la llengua catalana entre la seva comunitat impulsats per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, tals com: el Voluntariat per la llengua —un programa per practicar català a través de la conversa a partir de la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa— o el programa Ofercat per fomentar l’ús del català a l’empresa i al sector comercial. També oferim assessorament lingüístic a comerços, empreses i entitats del municipi.

Ens podeu trobar a:

SLC de Viladecans
Av. Germans Gabrielistes, 24
Tel. 662 867 801
viladecans@cpnl.cat

Us hi esperem amb més cursos i activitats de cara al proper curs 24-25!

Mireia Mestres i Videl

L'edat de pedra, un viatge al passat

 

Imagina per un moment que et trobes en l’edat de pedra. Series capaç d’adaptar- te? Un món on la supervivència és el pa de cada dia. No tindries mòbil, ordinador, cap mitjà de transport... No existirien les escoles, les universitats, els bars, els cinemes... El teu dia a dia seria bàsicament lluitar per sobreviure tu mateix i ajudar a la teva tribu en tot el que calgui. Sigues benvingut a l’Edat de Pedra.

Stone Age és un joc de taula de col·locació de treballadors. Tencarregues de gestionar una petita tribu de l’Edat de Pedra començant la partida només amb cinc membres de la tribu i amb dotze unitats d’aliment. Aquests membres de la tribu els assignes en cada ronda a fer unes feines concretes: construir cases, recol·lectar recursos, anar a buscar aliment... L’objectiu és aconseguir el major número possible de punts de victòria optimitzant el millor que puguis, ronda rere ronda, els teus membres de la tribu  i els recursos que vas obtenint.

Parlem del tauler de joc. Es divideix en les següents àrees: Fabricant d’eines, Cabana, Camp, Zona de caça, Bosc, Pou d’argila, Pedrera, Riu, Cartes de civilització i Construccions. Cadascuna et permet obtenir uns beneficis quan els hi assignes membres de la tribu. No obstant, totes tenen una capacitat limitada de gent que s’hi pot assignar. Així doncs, en el Fabricant d’eines només hi cap un sol membre de la tribu, mentre que en  el Bosc n’hi caben fins a set. D’altra banda, en la Zona de caça pot haver-hi infinitat de persones. És en aquest aspecte del joc on et baralles durant la partida, ocupant les àrees que t’hi interessen a tu mateix però també als teus rivals. Per exemple, si la Cabana està ja plena, cap altre jugador pot assignar-hi membres de la tribu...

Les quatre àrees que donen recursos son el Bosc, la Pedrera, el Pou d’argila y el Riu, llocs dels quals pots obtenir fusta, pedra, argila i or, respectivament. Com més membres de la tribu assignis a una d’aquestes àrees per recol·lectar el corresponent recurs, més probabilitats tens d’obtenir-lo, a més de que sigui en major o menor quantitat. Imagina’t que poses quatre ninots en el Bosc per guanyar fusta. Llançaries quatre daus i sumaries tots quatre resultats. Aquesta suma l’has de dividir entre tres, que és el valor pel qual es divideix la fusta per obtenir-la. El resultat final, arrodonint cap a baix, es la quantitat de fusta total que t’emportes. Per aconseguir argila, pedra i or funciona igual, però la suma dels resultats obtinguts amb els daus s’ha de dividir entre 4, 5 i 6, respectivament. L’aliment també s’obté de la mateixa manera, però no es considera un recurs com a tal, ja que la seva funció únicament és alimentar als teus membres de la tribu en una fase determinada i prou. La part bona és que la suma dels resultats obtinguts amb els daus només s’ha de dividir per dos per aconseguir-lo.

La fusta, l’argila, la pedra i l’ or (els recursos com a tals) et permeten construir cases de la secció pertinent del tauler gastant allò que les pròpies cases et demanen. Construir és una forma d’obtenir punts de victòria de forma immediata. Cada casa que vulguis fer t’exigeix assignar-hi un membre de la tribu. A més, no és el mateix construir una casa que et demana or i pedra que una que exigeix fusta i argila; la primera t’aportarà més punts de victòria, ja que l’or i la pedra són més difícils d’aconseguir.

La majoria dels punts de victòria s’aconsegueixen amb les cartes de civilització al final de la partida. Aquestes cartes representen el comerç naval amb tribus de l’exterior. La secció del tauler on es troben es divideix en quatre espais, ocupats cadascun per una d’elles. Per obtenir una d’aquestes cartes s’ha de pagar una quantitat de recursos determinada per la posició on es troba, que pot ser d’un fins a quatre. El propi jugador tria amb quin tipus de recurs vol pagar. Per cada carta que vulguis guanyar has d’assignar, a més, un membre de la tribu. Total, que si una carta es troba, per exemple, en la posició que demana pagar 3 recursos, podries fer-ho amb una unitat de fusta i dues d’argila, o amb 3 de pedra, 3 de fusta... ho combines com vulguis. Un cop aconseguida la carta de civilització desitjada et dona un benefici immediat, indicat a la meitat superior. Al final de la partida reps punts de victòria pels icones diferents que hi hagi a la seva part inferior, la qual pot ser de color verd o groc. Per puntuar les cartes verdes només has de tenir en compte que mentre més símbols diferents tinguis entre totes elles, millor. D’altra banda, les grogues son més complicades, ja que contenen agricultors, constructors, fabricants d’eines i bruixots. Per puntuar, per exemple, per les cartes de civilització que tenen constructors has de sumar tots els símbols d’aquests que tinguis entre totes les cartes grogues i multiplicar-ho per la quantitat de cases que hagis construït. Els agricultors, fabricants d’eines i bruixots funcionen igual però tenint present quant has avançant en el registre de menjar, quantes eines has fabricat i quants membres de la tribu tens, respectivament.

El Fabricant d’eines et permet obtenir eines que t’ajuden a adquirir recursos d’una manera més eficient afegint valors positius al resultat final obtingut al llançar els daus durant la recol·lecció d’un recurs. La cabana, d’altra banda, et dóna un membre de la tribu més (se suposa que els dos que assignes a ella es reprodueixen i en neix un de nou). Per últim, el Camp et permet avançar en el registre de menjar, representant que estàs conreant camps de blat per obtenir aliment extra, a part del que obtinguis enviant gent al Camp de Caça.

Es fan les rondes que siguin necessàries perquè la partida acabi. Aquestes es divideixen en tres fases. En la primera assignes els teus membres de la tribu a les diferents seccions del tauler. En la segona realitzes les acciones del tauler on hagis posat membres de la tribu en l’ordre que desitgis (influeix bastant això). En la tercera has de pagar tantes unitats d’aliment com membres de la tribu tinguis. S’ha de vigilar, perquè si no tens prou menjar per alimentar-los, has de perdre tantes unitats de recursos (dels que vulguis) com gent no has pogut alimentar. Si no pots pagar tampoc amb recursos, t’has de treure 10 punts de victòria.

Stone Age és ideal per endinsar-se en el món dels jocs de taula de col·locació de treballadors. La particularitat que tenen aquests tipus de títols és que no provoquen hostilitats directes entre jugadors, com serien els de guerra o els de cartes estil Virus! Cert és que, evidentment, pots perjudicar als teus rivals ocupant les seccions que ells també volen en un moment determinat, però no és de forma tan “directa”, des del meu  punt de vista. unes regles força senzilles per ser un joc d’aquest estil, ja que  normalment aquest tipus de títols solen ser bastant complicats, sobretot si no estàs acostumat a jugar-hi. Si el que t’agrada és la gestió, en gaudiràs amb total seguretat. A més, el que costa es trobar l’equilibri per treure punts de victòria de totes les possibilitats que el joc ofereix. Si et dediques a aconseguir-los només per una via, ben segur que perdràs la partida. Així doncs, t’animes a viatjar a l’edat de pedra un cop  llegit aquest article ;)?

Cristian Becerra

Les catifes de Corpus a Viladecans

 

Davant de l’altar de la Raval, any 1959

(Col·lecció Lligadas-Vendrell).

L’any 2001, i dintre els múltiples actes que es van realitzar com a part de la campanya “Salvem el Casc Antic”, es va recuperar la confecció d’una catifa de Corpus al carrer d’Àngel Guimerà. Una catifa que ja no es feia amb flors, perquè eren massa cares, sinó que primer es van fer amb encenalls tenyits i després amb pedretes de coloraines.

La catifa del 2001 reproduïa el perfil de les cases que l’Ajuntament volia enderrocar, i el lema de la campanya: “Salvem el Casc Antic”. El cas, però, és que després de la satisfacció d’aquesta primera catifa, la Plataforma organitzadora va plantejar de recuperar l’antiga tradició que s’havia estroncat feia trenta anys, en acabar-se les processons de Corpus. I, des de llavors, any rere any, i llevat dels anys de la pandèmia, hem tingut catifa a Àngel Guimerà, i la tradició s’ha estès a altres carrers, com el carrer de Jaume Abril, i s’ha recuperat també en algunes parròquies, que han tornat a fer la processó.

Aquest any, tanmateix, els organitzadors de la catifa d’Àngel Guimerà han considerat que ja feia molts anys que la feien, i que ells mateixos també en tenien molts d’anys, i han negociat que el Grup Tres Torres agafés la torxa i continués la tradició. I el grup Tres Torres ha creat una secció amb aquest objectiu, i aquest any hem tingut la primera catifa obra dels nous encarregats, que podeu veure en una de les fotos que acompanyen aquest article.

Aquest canvi de titular pot ser una ocasió per recordar breument d’on neixen les catifes de Corpus viladecanenques, que de fet tenen una història breu, més breu que els anys en què la catifa s’ha fet des que es va recuperar.

    
            
Catifa i altar per a la processó de la Montserratina, any2024.

La festa del Corpus és una festa d’origen medieval, que se celebra en una data que es calcula en funció de la Pasqua, i que té com a objectiu la manifestació de la fe en l’Eucaristia i la seva exaltació pública. El seu acte central era una processó pels carrers portant una custòdia dintre la qual s’hi posava una hòstia consagrada.

Aquesta festa va esdevenir ben aviat una massiva festa popular en què, per exemple, a Barcelona sortien a desfilar les entitats, associacions i gremis de la ciutat, acompanyant una custòdia que es posava sobre el tron del rei Martí l’Humà. Hi ha gravats en què es veu l’inacabable seguici que formava part de la processó. Una gran festa popular, plena de lluminositat i amb les flors com a element que no podia faltar.

La catifa del carrer Àngel Guimerà, any 2024,

A Viladecans la processó també era molt lluïda. Es tirava ginesta pels carrers, es penjaven domassos als balcons i finestres, s’aprofitava l’ocasió també per emblanquinar les cases i fins i tot les voreres, hi anaven els nens i nenes de primera comunió... A diversos llocs per on havia de passar la processó es feien petits altars adossats a la paret en els quals la processó s’aturava, s’hi deixava la custòdia, es cantava algun cant, i es beneïa la gent.

Tot això, fins que als anys 50 del segle passat algú va pensar que estaria bé fer un pas més: Si a altres pobles es feien catifes de flors perquè hi passés la processó, ¿per què no fer-ne també a Viladecans? I així va començar el que seria una de les festes més participatives que hi ha hagut mai a Vilacecans. Els joves anaven a buscar ginesta, alguna gent oferia flors que tenia a casa, es recollien diners per anar-ne a comprar més de colors diversos... Les dones i criatures preparaven la flor, alguns feien el disseny, i tothom s’hi posava. Unes magnífiques catifes, sens dubte. I a partir d’aquí, es va iniciar també una altra iniciativa: donar més relleu als altars. Agafant model d’altars fets en altres llocs, i amb la implicació de fusters i artesans diversos, es van construir altars que ja no es col·locaven adossats a la paret, sinó al mig del carrer, amb escalinates i tot, que donaven més relleu a la mostració de la custòdia i a la benedicció de la concurrència. En definitiva, com he dit, una de les festes més participatives que hi ha hagut mai a Viladecans.

Després, cap a inicis dels 70, es van acabar les processons i, en conseqüència, també les catifes i els altars. Fins al 2001, en què les catifes van tornar als nostres carrers, i per molts anys.

Josep Lligadas Vendrell

Concentració dels treballadors de Caviga

 

En vam parlar en el número 181: els cuidadors i cuidadores de les persones amb discapacitat estan queixosos, amb raó, de les seves condicions laborals.

Ens han enviat aquesta convocatòria de mobilització.

Si volem que les persones vulnerables estiguin ben ateses, les persones que les cuiden mereixen unes condicions dignes. I mereixen, sens dubte, el nostre suport.

 

La plataforma PLCD (Precarietat Laboral Sector Discapacitat) neix davant de la necessitat d’organitzar i mobilitzar un dels sectors socials més precaris de Catalunya...: el sector de la disCapacitat.

Per aquest motiu, els treballadors i treballadores de Caviga, ens manifestarem el dijous 27 de juny a les 18h a la Plaça de la Vila de Viladecans (davant l’ajuntament) i llegirem el nostre manifest on exigirem:

Condicions salarials dignes.

Recuperació de la pèrdua adquisitiva d’aquesta última dècada.

Reconeixement a la nostra feina actualitzant les categories professionals.

Revisar a l’alça l’infrafinançament per part de l’administració.

Convenis actualitzats i descongelats.

Animem les autoritats, les organitzacions, els familiars, les entitats del sector de la discapacitat intel·lectual, els mitjans de comunicació i la ciutadania en general, a unir-se a la nostra causa i donar suport a les nostres demandes. És el moment de demostrar aquest recolzament tan necessari per a la viabilitat d’un sector tan castigat i infravalorat com el de la disCapacitat.

Tocant ferro

 

La roda de la fortuna, Edward Burne-Jones, 1875-1883.

Ha canviat tot tant en dos anys que li costa de reconèixer-se ni de reconèixer res. Ni en les seves fantasies més delirants s’hauria imaginat mai que el que passa ara al món, aquesta distòpia inacabable, pogués convertir-se en realitat. Però així ha estat, és així. Té sort perquè no ha arribat a afectar-li i a la seva família tampoc –toquem ferro!–, encara que hi hagi hagut casos molt propers que, per sort, no han tingut cap mal final. De vegades creu que és immune i, com si fos una mena de divinitat menor, algun gen la protegeix. No serà el cas, però li agrada pensar-ho. A qui no?

Va començar tot a mitjan març. Vam passar de la sorpresa i la incredulitat a la incertesa i l’ansietat davant del desconegut, a més de la negació. Com les fases d’un dol. La por, per descomptat, també hi era present, encara que ens vam anar acostumant a poc a poc a una situació nova i perillosa. Una cosa semblant al que altres generacions van viure en un altre temps, però que, per a nosaltres, era igual a res abans conegut. Ho anàvem superant i, dia a dia, el foc s’apagava. Però no s’ha acabat, ni ho farà, encara que vulguem creure que sí, encara que pensem que ho tenim controlat.

Hi ha persones que ho porten millor que altres, però la veritat és que caminem tots perduts. Hi va haver una etapa en aquella situació estranya en què vam estar aïllats, ficats a casa, sense poder sortir més que per comprar i, més tard, també per passejar, a nosaltres mateixos i al gos, i fer esport. Molt curiós va ser veure com sortien a córrer veïns que no ho havien fet mai abans o treure al carrer la mascota que va durar a casa el que dura un confinament. Sí, anem perduts i també cansats. Quan alguna cosa sembla interminable, és difícil resistir-ho i es torna una murga desesperant.

Patricia Aliu
patri.aliu@gmail.com

Tipa de l’actual aparador polític

                                             

Servidora és conscient que no s’hi val a dir que els polítics són un desastre i que així ens va. Potser són un desastre, però en primer lloc són els qui hem votat, en segon lloc molts dels qui ens queixem no ens hi comprometem, i encara, en tercer lloc, tots plegats tendim a delegar en la classe política els nostres anhels i desitjos, però després no ens esforcem gaire a participar en el seguiment de tot plegat. De fet, a la classe política hi ha de tot: gent que se n’aprofita, i gent que hi posa molt d’esforç.

Dit això, la veritat és que cada cop m’exaspera més el món polític. M’exaspera per la immensa arrogància que gasten alguns, que fa la impressió que es deixarien tallar el coll abans que reconèixer que algun dels seus adversaris té part de raó. M’exaspera perquè cada cop es veu més el llautó del qui promet coses que clarament no pot complir, i menys sense comptar amb els altres. M’exaspera per les formes, que m’imagino que cap escola no permetria entre els seus alumnes: l’insult, el menyspreu al que pensa diferent, el joc brut. Voleu dir que és gaire eficaç pretendre acabar amb l’assetjament escolar mentre es practica desvergonyidament de forma pública l’assetjament polític?

M’exaspera que havent-hi tants problemes greus, no hi hagi discussió de les propostes sinó de les estratègies. M’exaspera que el bon govern, que reclama mesures consensuades a llarg termini i una certa urgència per posar fil a l’agulla, sigui la darrera de les seves preocupacions: ja és costum esgotar tots els terminis i viure en l’ai al cor per si tindrem o no govern. M’exaspera que s’invoqui la democràcia però es menyspreï la necessitat de buscar els punts comuns i els acords amb les altres forces polítiques.

M’exaspera que hi hagi que s’atribueixi tots els èxits mentre col·loca els fracassos en els adversaris. Anem de línia vermella en línia vermella. Unes línies que acaben sent volàtils i que de vegades es converteixen en un insult que es podrien estalviar i que no contribueix precisament a la bona convivència. M’exaspera que el partit que defensa blanc quan està a l’oposició, defensi negre quan governa.

L’agraïment ha passat a la història. I el sentit comú sembla que també. En tots els àmbits de la nostra vida toca negociar. Moltes de les coses que avui assolim nosaltres no són fruit només del nostre esforç sinó del de molta altra gent, no sempre exactament de la nostra corda. Per sort o per desgràcia quan tens una responsabilitat directiva no pots fer tot el que vols ni fer-ho immediatament. Cal crear equip, cal treballar amb els recursos i persones que tens i no els que voldries i sovint els èxits són tardans o poc lluïts. A banda que de vegades es guanya i de vegades es perd. Si rebaixéssim una mica la tensió tot seria més fàcil i més objectivable.

Cada cop més es confonen els hooligans futbolers amb les opcions polítiques. El problema és que la política no és un joc i en depèn el benestar de molta gent.

Mercè Solé