dissabte, 15 de juny del 2024

La Biblioteca se suma a les activitats del Dia de l’Orgull

 

L’activista, investigadora i escriptora Bàrbara Ramajo participarà enguany als actes del Dia de l’Orgull a Viladecans amb la presentació del seu llibre El fantasma lesbiano. La presentació i xerrada amb aquesta autora serà a la sala d’actes de la Biblioteca el dia 26 de juny, dimecres, a les 18 hores. Aquesta proposta, oberta a tothom i realitzada en col·laboració amb el servei de Polítiques Feministes, Drets Civils i Inclusió de l’Ajuntament de Viladecans, servirà també per tancar les sessions dels clubs de lectura feminista, que tornaran a reunir-se al mes de setembre.

El fantasma lesbiano, publicat per l’editorial Bellaterra Edicions, és fruit de la tesi doctoral Desbordar el cuerpo lesbiano, sobre el más allá de la existencia lesbiana y sus violencias fantasmas per al doctorat de la Universitat de Barcelona sobre Gènere, Diferència i Alteritat, que va presentar l’autora l’any 2021. A aquesta obra, Barbara Ramajo es pregunta, entre altres moltes qüestions, on estan les lesbianes dins dels feminismes i quines són les dificultats que es troben per fer-se visibles dins del col·lectiu LGBTIQ+.

Bàrbara Ramajo una llarga trajectòria com a activista a col·lectius com Bollos en Teoria, l’espai de debat lesbofeminista de Ca la Dona, i en l’Escola Feminista. També va participar a l’Eix Violeta i al grup QueroSeno. És Doctora en Gènere, Diferència i Alteritat per la Universitat de Barcelona, llicenciada en Antropologia i té un màster en estudis de dones, gènere i ciutadania.

Aquesta xerrada s’emmarca dins de les activitats del Dia de l’Orgull, que començaran el 18 de juny amb un monòleg a càrrec de Vidda Priego i Perra de Satán sobre diversitat corporal i de gènere. Lactivitat tindrà lloc a Ca n’Amat - Museu de Viladecans a les 19 hores i, en finalitzar, les assistents podran gaudir d’un còctel sense alcohol. El dissabte dia 29 es celebrarà la festa reivindicativa de l’Orgull al parc del Torrent Ballester a partir de les 19 hores. La part central de l’acte serà la lectura del manifest i la festa Holi. A partir de les 21 hores hi haurà un DJ, que tancarà aquesta jornada de lluita per la llibertat, la igualtat i el respecte per la comunitat LGTBIQ+.

Les activitats d’aquesta celebració per la diversitat finalitzaran el 12 de juliol amb la projecció de la pel·lícula Te estoy amando locamente, del director Alejandro Marín, al parc de la Marina a les 22 hores. Un film ambientat a Sevilla en l’any 1977, en una època on l’homosexualitat era considerada un delicte d’acord la llei sobre perillositat i rehabilitació social.

La Biblioteca també participarà en aquesta jornada de lluita i reflexió amb una exposició de llibres temàtics sobre la comunitat LGTBIQ+.

Confeti

Jordi Puntí

Barcelona: Proa, 2024

El narrador de Confeti ens explica la seva motivació per escriure: demostrar que gran part de l’existència humana és una ficció feta a mida. I com a periodista d’espectacles, troba en la figura de Xavier Cugat la inspiració ideal. El músic català va dedicar tota la vida a ser feliç i famós a qualsevol preu, sempre gràcies a allò que l’apassionava: les caricatures, les orquestres, les pel·lícules, els matrimonis, els chihuahues... Amb una prosa elegant i enèrgica, tocada d’un humor fi, Jordi Puntí ens fa viatjar de Nova York a Hollywood, de l’Havana a l’hotel Ritz de Barcelona. Així, al llarg de tot un segle turbulent i fantasiós, llegim les peripècies de dos homes que van ser amics potser per conveniència, en un joc de miralls en què la imaginació conviu amb la voluntat de ser immortal, etern. Llibre guardonat amb el Premi Sant Jordi 2023.

Colores de cine:
la historia del séptimo arte en 50 películas

Charles Bramesco

Barcelona: Blume, 2023

 Amb aquest llibre, el crític de cinema i televisió Charles Bramesco presenta un element del setè art que, sovint, es passa per alt, però que s’ha emprat de manera extraordinària. Amb l’ajuda de gammes cromàtiques i fotogrames de les pel·lícules, aquesta és una guia indispensable per a introduir un dels elements visuals més importants del cinema. L’autor defensa que la gamma cromàtica té la capacitat de relatar una història, despertar emocions, afavorir una narrativa, o simplement saturar la pantalla amb uns elements visuals bells i imponents.

 

Hipoposats

Janik Coat

Madrid: Petalletres, [2023]

Popov no és un hipopòtam qualsevol. Pàgina a pàgina, Popov canvia: a vegades és gran, però altres, petit. Té pigues o ratlles. És lleuger o pesat. Nítid o borrós. Es posa de cara. O de perfil! D’aquesta manera, els petits descobriran contraris habituals i no tan habituals des d’un punt de vista artístic gràcies a les il·lustracions minimalistes i expressives de Janik Coat. Conte adreçat a infants de més de 6 anys.