dissabte, 15 de juny del 2024

Les catifes de Corpus a Viladecans

 

Davant de l’altar de la Raval, any 1959

(Col·lecció Lligadas-Vendrell).

L’any 2001, i dintre els múltiples actes que es van realitzar com a part de la campanya “Salvem el Casc Antic”, es va recuperar la confecció d’una catifa de Corpus al carrer d’Àngel Guimerà. Una catifa que ja no es feia amb flors, perquè eren massa cares, sinó que primer es van fer amb encenalls tenyits i després amb pedretes de coloraines.

La catifa del 2001 reproduïa el perfil de les cases que l’Ajuntament volia enderrocar, i el lema de la campanya: “Salvem el Casc Antic”. El cas, però, és que després de la satisfacció d’aquesta primera catifa, la Plataforma organitzadora va plantejar de recuperar l’antiga tradició que s’havia estroncat feia trenta anys, en acabar-se les processons de Corpus. I, des de llavors, any rere any, i llevat dels anys de la pandèmia, hem tingut catifa a Àngel Guimerà, i la tradició s’ha estès a altres carrers, com el carrer de Jaume Abril, i s’ha recuperat també en algunes parròquies, que han tornat a fer la processó.

Aquest any, tanmateix, els organitzadors de la catifa d’Àngel Guimerà han considerat que ja feia molts anys que la feien, i que ells mateixos també en tenien molts d’anys, i han negociat que el Grup Tres Torres agafés la torxa i continués la tradició. I el grup Tres Torres ha creat una secció amb aquest objectiu, i aquest any hem tingut la primera catifa obra dels nous encarregats, que podeu veure en una de les fotos que acompanyen aquest article.

Aquest canvi de titular pot ser una ocasió per recordar breument d’on neixen les catifes de Corpus viladecanenques, que de fet tenen una història breu, més breu que els anys en què la catifa s’ha fet des que es va recuperar.

    
            
Catifa i altar per a la processó de la Montserratina, any2024.

La festa del Corpus és una festa d’origen medieval, que se celebra en una data que es calcula en funció de la Pasqua, i que té com a objectiu la manifestació de la fe en l’Eucaristia i la seva exaltació pública. El seu acte central era una processó pels carrers portant una custòdia dintre la qual s’hi posava una hòstia consagrada.

Aquesta festa va esdevenir ben aviat una massiva festa popular en què, per exemple, a Barcelona sortien a desfilar les entitats, associacions i gremis de la ciutat, acompanyant una custòdia que es posava sobre el tron del rei Martí l’Humà. Hi ha gravats en què es veu l’inacabable seguici que formava part de la processó. Una gran festa popular, plena de lluminositat i amb les flors com a element que no podia faltar.

La catifa del carrer Àngel Guimerà, any 2024,

A Viladecans la processó també era molt lluïda. Es tirava ginesta pels carrers, es penjaven domassos als balcons i finestres, s’aprofitava l’ocasió també per emblanquinar les cases i fins i tot les voreres, hi anaven els nens i nenes de primera comunió... A diversos llocs per on havia de passar la processó es feien petits altars adossats a la paret en els quals la processó s’aturava, s’hi deixava la custòdia, es cantava algun cant, i es beneïa la gent.

Tot això, fins que als anys 50 del segle passat algú va pensar que estaria bé fer un pas més: Si a altres pobles es feien catifes de flors perquè hi passés la processó, ¿per què no fer-ne també a Viladecans? I així va començar el que seria una de les festes més participatives que hi ha hagut mai a Vilacecans. Els joves anaven a buscar ginesta, alguna gent oferia flors que tenia a casa, es recollien diners per anar-ne a comprar més de colors diversos... Les dones i criatures preparaven la flor, alguns feien el disseny, i tothom s’hi posava. Unes magnífiques catifes, sens dubte. I a partir d’aquí, es va iniciar també una altra iniciativa: donar més relleu als altars. Agafant model d’altars fets en altres llocs, i amb la implicació de fusters i artesans diversos, es van construir altars que ja no es col·locaven adossats a la paret, sinó al mig del carrer, amb escalinates i tot, que donaven més relleu a la mostració de la custòdia i a la benedicció de la concurrència. En definitiva, com he dit, una de les festes més participatives que hi ha hagut mai a Viladecans.

Després, cap a inicis dels 70, es van acabar les processons i, en conseqüència, també les catifes i els altars. Fins al 2001, en què les catifes van tornar als nostres carrers, i per molts anys.

Josep Lligadas Vendrell