dissabte, 15 de juny del 2024

L'edat de pedra, un viatge al passat

 

Imagina per un moment que et trobes en l’edat de pedra. Series capaç d’adaptar- te? Un món on la supervivència és el pa de cada dia. No tindries mòbil, ordinador, cap mitjà de transport... No existirien les escoles, les universitats, els bars, els cinemes... El teu dia a dia seria bàsicament lluitar per sobreviure tu mateix i ajudar a la teva tribu en tot el que calgui. Sigues benvingut a l’Edat de Pedra.

Stone Age és un joc de taula de col·locació de treballadors. Tencarregues de gestionar una petita tribu de l’Edat de Pedra començant la partida només amb cinc membres de la tribu i amb dotze unitats d’aliment. Aquests membres de la tribu els assignes en cada ronda a fer unes feines concretes: construir cases, recol·lectar recursos, anar a buscar aliment... L’objectiu és aconseguir el major número possible de punts de victòria optimitzant el millor que puguis, ronda rere ronda, els teus membres de la tribu  i els recursos que vas obtenint.

Parlem del tauler de joc. Es divideix en les següents àrees: Fabricant d’eines, Cabana, Camp, Zona de caça, Bosc, Pou d’argila, Pedrera, Riu, Cartes de civilització i Construccions. Cadascuna et permet obtenir uns beneficis quan els hi assignes membres de la tribu. No obstant, totes tenen una capacitat limitada de gent que s’hi pot assignar. Així doncs, en el Fabricant d’eines només hi cap un sol membre de la tribu, mentre que en  el Bosc n’hi caben fins a set. D’altra banda, en la Zona de caça pot haver-hi infinitat de persones. És en aquest aspecte del joc on et baralles durant la partida, ocupant les àrees que t’hi interessen a tu mateix però també als teus rivals. Per exemple, si la Cabana està ja plena, cap altre jugador pot assignar-hi membres de la tribu...

Les quatre àrees que donen recursos son el Bosc, la Pedrera, el Pou d’argila y el Riu, llocs dels quals pots obtenir fusta, pedra, argila i or, respectivament. Com més membres de la tribu assignis a una d’aquestes àrees per recol·lectar el corresponent recurs, més probabilitats tens d’obtenir-lo, a més de que sigui en major o menor quantitat. Imagina’t que poses quatre ninots en el Bosc per guanyar fusta. Llançaries quatre daus i sumaries tots quatre resultats. Aquesta suma l’has de dividir entre tres, que és el valor pel qual es divideix la fusta per obtenir-la. El resultat final, arrodonint cap a baix, es la quantitat de fusta total que t’emportes. Per aconseguir argila, pedra i or funciona igual, però la suma dels resultats obtinguts amb els daus s’ha de dividir entre 4, 5 i 6, respectivament. L’aliment també s’obté de la mateixa manera, però no es considera un recurs com a tal, ja que la seva funció únicament és alimentar als teus membres de la tribu en una fase determinada i prou. La part bona és que la suma dels resultats obtinguts amb els daus només s’ha de dividir per dos per aconseguir-lo.

La fusta, l’argila, la pedra i l’ or (els recursos com a tals) et permeten construir cases de la secció pertinent del tauler gastant allò que les pròpies cases et demanen. Construir és una forma d’obtenir punts de victòria de forma immediata. Cada casa que vulguis fer t’exigeix assignar-hi un membre de la tribu. A més, no és el mateix construir una casa que et demana or i pedra que una que exigeix fusta i argila; la primera t’aportarà més punts de victòria, ja que l’or i la pedra són més difícils d’aconseguir.

La majoria dels punts de victòria s’aconsegueixen amb les cartes de civilització al final de la partida. Aquestes cartes representen el comerç naval amb tribus de l’exterior. La secció del tauler on es troben es divideix en quatre espais, ocupats cadascun per una d’elles. Per obtenir una d’aquestes cartes s’ha de pagar una quantitat de recursos determinada per la posició on es troba, que pot ser d’un fins a quatre. El propi jugador tria amb quin tipus de recurs vol pagar. Per cada carta que vulguis guanyar has d’assignar, a més, un membre de la tribu. Total, que si una carta es troba, per exemple, en la posició que demana pagar 3 recursos, podries fer-ho amb una unitat de fusta i dues d’argila, o amb 3 de pedra, 3 de fusta... ho combines com vulguis. Un cop aconseguida la carta de civilització desitjada et dona un benefici immediat, indicat a la meitat superior. Al final de la partida reps punts de victòria pels icones diferents que hi hagi a la seva part inferior, la qual pot ser de color verd o groc. Per puntuar les cartes verdes només has de tenir en compte que mentre més símbols diferents tinguis entre totes elles, millor. D’altra banda, les grogues son més complicades, ja que contenen agricultors, constructors, fabricants d’eines i bruixots. Per puntuar, per exemple, per les cartes de civilització que tenen constructors has de sumar tots els símbols d’aquests que tinguis entre totes les cartes grogues i multiplicar-ho per la quantitat de cases que hagis construït. Els agricultors, fabricants d’eines i bruixots funcionen igual però tenint present quant has avançant en el registre de menjar, quantes eines has fabricat i quants membres de la tribu tens, respectivament.

El Fabricant d’eines et permet obtenir eines que t’ajuden a adquirir recursos d’una manera més eficient afegint valors positius al resultat final obtingut al llançar els daus durant la recol·lecció d’un recurs. La cabana, d’altra banda, et dóna un membre de la tribu més (se suposa que els dos que assignes a ella es reprodueixen i en neix un de nou). Per últim, el Camp et permet avançar en el registre de menjar, representant que estàs conreant camps de blat per obtenir aliment extra, a part del que obtinguis enviant gent al Camp de Caça.

Es fan les rondes que siguin necessàries perquè la partida acabi. Aquestes es divideixen en tres fases. En la primera assignes els teus membres de la tribu a les diferents seccions del tauler. En la segona realitzes les acciones del tauler on hagis posat membres de la tribu en l’ordre que desitgis (influeix bastant això). En la tercera has de pagar tantes unitats d’aliment com membres de la tribu tinguis. S’ha de vigilar, perquè si no tens prou menjar per alimentar-los, has de perdre tantes unitats de recursos (dels que vulguis) com gent no has pogut alimentar. Si no pots pagar tampoc amb recursos, t’has de treure 10 punts de victòria.

Stone Age és ideal per endinsar-se en el món dels jocs de taula de col·locació de treballadors. La particularitat que tenen aquests tipus de títols és que no provoquen hostilitats directes entre jugadors, com serien els de guerra o els de cartes estil Virus! Cert és que, evidentment, pots perjudicar als teus rivals ocupant les seccions que ells també volen en un moment determinat, però no és de forma tan “directa”, des del meu  punt de vista. unes regles força senzilles per ser un joc d’aquest estil, ja que  normalment aquest tipus de títols solen ser bastant complicats, sobretot si no estàs acostumat a jugar-hi. Si el que t’agrada és la gestió, en gaudiràs amb total seguretat. A més, el que costa es trobar l’equilibri per treure punts de victòria de totes les possibilitats que el joc ofereix. Si et dediques a aconseguir-los només per una via, ben segur que perdràs la partida. Així doncs, t’animes a viatjar a l’edat de pedra un cop  llegit aquest article ;)?

Cristian Becerra