Dibuix: Montserrat Cabo |
S’apropa ja el 9-N i en aquest moment el que sembla més clar és que els aparells de l’Estat Espanyol no ens deixin als i a les catalanes, dir el que pensem. Aquests elements del Partit Popular, posen com a justificació d’aquesta negativa, la Constitució Espanyola, una norma que pràcticament ha votat molt poca gent de la qual en aquest moment viu a l’Estat Espanyol, una norma que han buidat de contingut els mateixos que la posen com excusa per prohibir una consulta “no vinculant”. I és que aquesta Constitució necessita d’una actualització ja que prové d’un moment de poques garanties democràtiques. És necessària una reforma constitucional però que sigui un veritable procés constituent on s’arribi a un consens en matèria de relacions entre els pobles d’Espanya però sobretot, una recuperació del caràcter social de l’Estat. Una reforma que no és impossible ja que així ho van demostrar el PP i el PSOE quan van fer una reforma “exprés” en un sentit regressiu de democràcia i caràcter social al modificar l’article 135 per assegurar que el pagament del deute als bancs alemanys estigués pel davant de les necessitats dels ciutadans i de les ciutadanes.
Jo, no sóc independentista en el sentit de dotar-me del que anomenen cercar els instruments de l’estat sense conèixer què significa aquest estat (tindrà exèrcit?, quin model social tindria, quins serien els jutges que vetllin per una nova constitució catalana? Al servei de qui estaria la policia d’aquest nou estat?). Jo, no vull tirar-me a una piscina amb els ulls embenats, sense saber si hi ha aigua. Però tampoc em puc trobar còmode en un Estat al qual no ens valoren com a poble sinó que ens veuen com a súbdits.
Des d’una part de forces polítiques volen fer-nos creure que una consulta és l’apocalipsi i que possiblement les catalanes i catalans no siguem prou madurs com per a opinar. Jo només vull que ens escoltin i després que el govern espanyol prengui nota d’aquesta consulta “no vinculant”.
Pel l’altre costat, ens volen fer veure que “esto está chupao” i que tant la consulta com la independència són fets imminents sense que es valorin ni els avantatges ni els inconvenients.
Cada part interpreta les dades en un sentit i davant d’una realitat situen conseqüències contradictòries.
Senyors, jo vull ser consultat, però amb una informació correcta i no manipulada ni per uns ni pels altres.
JO VULL VOTAR. Per què? Doncs per ser lliure, és a dir lliure per ser lliure.
Miguel de la Rubia
1 comentari:
El dret de vot i el d'expressió són valors de la democràcia. Evidentment, vulnerant les formes democràtiques es perden. Estic d'acord que és imprescindible una reforma de la constitució, una renovació i actualització de les lleis que delimitin molt millor el paper dels representants del poble i eliminant els llegats d'un altre temps en què s'emparen els mètodes de corrucción i de poder desproporcionat i la inverosimil separació de la justícia del poder polític.
El tercer poder, també controlat per la política. ja siguin uns o altres. ha deixat de prestar la necessària informació al ciutadà, pel que resulta molt poc útil la informació que un o altre mitjà digui, sent necessari llegir molts i creure només la meitat envers tot tenir una idea per on van els trets,
Publica un comentari a l'entrada