dilluns, 15 de maig del 2023

Creure i confiar en el jovent

 

El jovent de Viladecans s’ha sentit abandonat i allunyat de la política municipal en els darrers anys. En aquest article repassarem els punts on el jovent s’ha sentit més vulnerat i les propostes de Junts per Viladecans – Compromís Municipal.

Primer de tot, el baixador de Renfe de Viladecans no respon a les necessitats de la població. Molts hem hagut d’agafar trens més d’hora de l’habitual per arribar a temps al nostre destí. També, per por dels possibles retards o incidents que cada cop són més freqüents.

Un altre problema que se’ns presenta és la nit. No només tenim una oferta limitada d’espais d’oci nocturn, sinó que hi ha diverses zones on la il·luminació és precària. Estaria bé ampliar l’oferta per evitar desplaçaments i els ampollots que després generen residus.

Per continuar parlant d’oci, també calen zones esportives com pot ser un poliesportiu municipal i espais culturals per gent jove. A més, també caldria millorar infraestructures esportives, com el camp de beisbol, i fer-ne de noves com la pista d’atletisme que l’equip viladecanenc porta demanant anys.

Per finalitzar, parlar del problema de manca d’espais d’estudi durant l’estiu, que són dates on els joves aprofitem per fer cursets, preparar-nos idiomes, fer treballs (com el treball de recerca o el treball de final de grau)... Doncs estaria bé aprofitar espais com el de Can Xic o fer una altra biblioteca municipal.

És en aquest sentit que, des de Junts per Viladecans – Compromís Municipal, reclamem que se’ns escolti com a joves i que es dissenyin polítiques específiques amb atenció a les franges d’edat.

Proposem la creació d’un Consell local de joventut com a interlocutor vàlid de la realitat juvenil de la ciutat i, a través d’ell, generar espais participatius les conclusions dels quals puguin ser vinculants per a l’Ajuntament.

Volem coordinar totes les regidories de l’Ajuntament perquè facin plans especials i específics per a joves i perquè s’atengui la situació vital i social diferent de la d’altres sectors de la societat.

Volem que el jovent pugui participar en la definició de pressupostos que ens afecten com, per exemple, el de la festa major.

Apostem per dedicar més pisos de l’Oficina Local d’Habitatge als joves.

Facilitarem l’accés al món del treball de la nostra joventut fent que Can Calderon sigui lloc de trobada entre empreses, centres formatius i estudiants, per acordar contractes de pràctiques, becaris, contractes laborals, formació professional.… Facilitarem exempcions tributàries a les empreses que contractin persones joves aturades, i també, per facilitar-ne l’inici, a les empreses noves creades per joves.

Garantirem que a totes les èpoques d’exàmens hi hagi equipaments oberts i adaptats a les necessitats dels estudiants a més a més dels actuals. En aquest sentit, augmentarem el personal tècnic de Can Xic, en funció de les necessitats dels i de les joves: orientació acadèmica i professional, emprenedoria, viabilitat econòmica de projectes, en matèries d’habitatge, salut i salut sexual… Ampliarem l’oferta i difusió informativa sobre diferents temàtiques, impartides des de Can Xic.

Creiem en fomentar l’associacionisme entre la gent jove com a dret ciutadà i els beneficis i valors positius que aporta a l’individu i a la societat.

Donarem veu als joves a la revista municipal dedicant una columna extra d’opinió, de manera rotativa entre entitats juvenils i joves voluntaris.

Crearem un apartat a la pàgina web municipal on les entitats juvenils puguin donar-se a conèixer, autogestionant aquest espai a la mesura de les seves necessitats.

Tindrem cura que aquestes polítiques no discriminin ningú per raó de gènere, origen, llengua, orientació sexual, edat, etc., i fomentin una participació transversal de tota la joventut viladecanenca.

No som els ciutadans del demà, som ciutadans de l’ara i aquí.

Enric Martín