dilluns, 15 de maig del 2023

En el centenari de Ramon Marcó

Ramon Marcó i Cabré va néixer a Duesaigües (Baix Camp), on va passar la seva infantesa i joventut. Va ser l’únic fill de Ramon Marcó i Valls, barber i agutzil del poble, i de Joana Cabré i Peso, modista. Sent encara petit, el van apuntar a estudis de solfeig, orgue i va fer tres anys de piano amb Estanislau Mateu Valls, a Reus. L’inici de la Guerra Civil Espanyola, quan ell tenia tretze anys, va truncar els seus estudis musicals.

A inicis del 1955 ell i la seva esposa es van traslladar a Gavà. Coincideix que en aquell moment es buscava organista per a l’església de Sant Pere de Gavà, càrrec que li va ser encomanat, juntament amb el de director del cor de l’església. Una carta de recomanació del mossèn de la parròquia i el cop de mà del seu amic Julià, l’ajudaria a començar a treballar a la Roca on restaria fins a la jubilació.

El gener del 1955 en Ramon Marcó s’instal·lava a Gavà i va començar a tocar l’orgue de l’església i a dirigir el seu cor. Des d’aquell moment va estar molt implicat a la vida musical de Gavà i d’altres localitats properes com ara Viladecans i Sant Boi de Llobregat, on va dirigir diferents corals. El mateix 1955 li van oferir dirigir l’Agrupament Coral la Lira de Viladecans, del qual va ser mestre director fins al 1976, i també hi va dirigir el cor infantil La Trepa. L’any 1957 va començar a dirigir el petit cor de les monges Vedrunes de l’Hospital de Sant Llorenç de Viladecans; a més del cor de pagesos de Gavà.

També va dirigir la Coral la Nova Igualtat de Gavà (1973-1978); va ser mestre director de la Coral Renaixença de Sant Boi de Llobregat des de la seva fundació, l’any 1975, fins al 1991; va col·laborar amb el grup benèfic Art i Caritat de Gavà, que organitzava actes benèfics i actuacions a hospitals i asils, i feia d’organista a casaments a Gavà i Bruguers. A més, impartia classes particulars de piano i solfeig.

Amb les corals que va dirigir va viatjar arreu de Catalunya, Espanya i algunes ciutats europees. El 29 de desembre de 1966 la Coral Sellarès va actuar en un programa de TVE cantant nadales. L’any 1972 va dirigir la Sellarès en una actuació al Palau de la Música Catalana i el 1991 al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Ramon Marcó era un amant de la música clàssica, però també dels musicals i de la literatura, en especial de l’escriptor Josep Pla. També l’apassionava la història i la riquesa patrimonial de Gavà, per la qual cosa li agradaven les converses que tenia a l’Arxiu Municipal de la Ciutat. També passava hores de lectura al Museu d’Història de Barcelona i a la Biblioteca de Catalunya.

El 20 de desembre de 2015 es va donar el seu nom a la principal sala d’assaig de l’Espai Maragall, Centre d’Arts Escèniques de Gavà.

Amb motiu de la proximitat del centenari del seu naixement, el Concert de Nadal de l’any 2022 de la Coral Sellarès va estar dedicat a la seva memòria. Era el tret de sortida d’aquesta commemoració.

El 9 de març de l’any 2023 va ser el centenari del naixement del mestre Marcó. Per aquest motiu, la Coral Sellarès i l’Associació d’Amics del Museu, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gavà i l’Arxiu Municipal, van organitzar un acte d’homenatge In Memoriam el 26 de març a l’Espai Maragall, amb la participació de la Coral La Lira de Viladecans, la Coral Renaixença de Sant Boi de Llobregat, la Coral La Igualtat de Gavà i la Coral Som i Serem de Viladecans.

Montse Pastor