dilluns, 15 de maig del 2023

Viladecans contra el càncer

 

L’Associació Coordinadora Viladecans contra el Càncer és una entitat de Viladecans que es va crear al juliol de l’any 2015. Estem ubicats en el casal d´entitats Pablo Picasso de Viladecans, al passatge Sant Ramon n 2.

Teníem clar i estem convençuts que les associacions tot i que cada una té el seu objectiu dins del seu àmbit, creant una coordinadora seria mes fàcil treballar unides per un únic objectiu, en aquest cas donar suport a la investigació del càncer.

Vam escollir l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL perquè és un centre proper a la nostra ciutat que està format per la Universitat de Barcelona en el campus de Bellvitge, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans, l’ICO-Institut Català d’Oncologia en l’Hospitalet i l’Institut Català de la Salut i amb la seguretat que es fa una aportació directa i finalista als investigadors.

De la mateixa manera l’IDIBELL ens dona el suport necessari per fer les nostres conferències amb metges de gran prestigi en el àmbit de la investigació, ells mateixos venen a recollir el donatiu a la nostra ciutat i participen en les nostres activitats, la gent té l’oportunitat de coneixe’ls i compartir amb ells, creant així una confiança que fa que tot l’esforç valgui la pena.

Cada any es crea una comissió de diferents entitats de Viladecans que són les encarregades d´escollir un dels tres projectes que ens presenten en una visita a les instal·lacions per treballar tots junts durant l´any en diferents activitats. Aquestes són proposades per les associacions, cada una en el seu àmbit o bé la coordinadora en proposa algunes de conjuntes.

El projecte per al 2023, “Diagnòstic i tractament precoç del càncer de pell” ens va ser presentat per la Dra. Yolanda Fortuño, cap de dermatologia de l’Hospital de Viladecans. Es tracta d’implementar el primer circuit ràpid per al diagnòstic precoç garantint l’accés directe del pacient al quiròfan.

Davant la sospita d’un càncer de pell, el metge de família farà una fotografia que enviarà via APP als serveis de dermatologia de l’hospital de Viladecans, evitant així llistes d’espera i rapidesa en el tractament.

L’objectiu marcat per aquesta associació és dotar tots els CAP de les cinc poblacions d’influència de l’Hospital de Viladecans, és a dir, Gavà, Castelldefels, Begues, Sant Climent i Viladecans, de dermatoscopis, y formar el personal necessari per poder implantar el projecte amb garantia.

Coneixent la solidaritat de tots els viladecanencs estem segurs que ho aconseguirem!!!

Maria Gato Fernando