dilluns, 15 de maig del 2023

Habitatge, transport públic, oci... i escoltar els joves

 

Abans d’entrar en l’assumpte de l’article, vull agrair al Punt de Trobada que hagi deixat que els diferents representants joves dels partits que concorrem a les eleccions municipals tinguem un espai per explicar-nos. No passa sovint, per tant, gràcies! I ara sí, entro en matèria. És una obvietat que la gent jove de Viladecans tenim moltes dificultats per desenvolupar la nostra vida amb plenitud al municipi. I m’explico. Durant aquests darrers mesos, des d’ERC i el Jovent ens hem reunit amb una cinquantena de joves de Viladecans, i les problemàtiques que ens traslladaven en cadascuna de les trobades eren les mateixes: dificultats (moltes) per emancipar-se a una edat raonable, crítiques a la situació del transport públic (ferroviari i no), inexistència d’oferta d’oci juvenil, entre d’altres problemàtiques. És per això, que aquestes eleccions suposen una oportunitat perquè, després de molts anys, els neguits dels joves estiguin damunt la taula i siguin una prioritat a resoldre per qui estigui al capdavant de l’Ajuntament.

I quina és la proposta que tenim des de la candidatura d’ERC i el Jovent? En primer lloc, una qüestió metodològica. Les solucions dels problemes arriben quan s’escolta els afectats. Per tant, ens comprometem a impulsar trobades entre l’ajuntament i els joves (els que estan organitzats i els que no) per escoltar què tenen a dir sobre la ciutat. Ja no només sobre les qüestions que més ens afecten, sinó sobre la ciutat en general.

Un dels reptes que hi ha actualment és la qüestió de l’habitatge, fa molt de temps que se’n parla, però poc que s’actua, i des de l’Ajuntament, mai. Tot i que sigui un problema que necessita de l’actuació d’altres administracions, l’Ajuntament pot impulsar mesures per afavorir l’emancipació, propostes com la masoveria urbana, o la construcció d’habitatges cooperatius, són exemples que hem vist a Lleida, i a Caldes de Montbui, respectivament, i que han funcionat.

Si parlem del transport públic, la situació a Viladecans és crítica. Som la ciutat del Baix Llobregat sud pitjor connectada amb la resta de la comarca i Barcelona. Tenim una freqüència de trens que no es correspon amb els habitants que tenim, i un servei d’autobusos que durant mesos ha estat completament deficitari. Una de les propostes que tenim en l’àmbit de la mobilitat, és estudiar la creació d’un servei d’autobusos que ens connecti directament amb la UAB per garantir que els nostres estudiants no triguin més de 45 minuts a arribar.

El tercer tema, però no menys important, és el de l’oci, diürn i nocturn. Vivim en una ciutat que cada cop que volem gaudir d’una estona d’esbarjo ens obliga a marxar. I des d’ERC i el Jovent Republicà ens comprometem a crear una agenda cultural anual escoltant l’opinió dels joves per tal que cada mes tinguem espais de cultura per a joves. O ampliar el període d’obertura del local del Parc de la Marina garantint preus assequibles. O a col·laborar amb les entitats juvenils i de cultura popular perquè en dates assenyalades com Sant Joan i Carnestoltes, no haguem de marxar de Viladecans per gaudir de la nit. En definitiva, volem que la gent jove senti orgull i il·lusió de viure a Viladecans, perquè és així com es fa ciutat, i com ens estimem la ciutat.

Per tot plegat, us animo que participeu de les eleccions municipals del proper 28 de maig, per poder fer una ciutat per i de la gent jove. Perquè és l’hora dels fets i no de les promeses de qui porta governant durant 30 anys i no ha fet res per solucionar els problemes del jovent. L’equip d’ERC i el Jovent tenim totes les ganes i il·lusió per transformar Viladecans.

Joan Bausa Soriano