dimecres, 15 de maig del 2024

A Europa ens hi juguem molt

Les eleccions europees del 9 de juny ens agafaran una mica tips de campanya electoral, després de les eleccions catalanes de diumenge passat, i probablement, una mica distants de les institucions europees, que sempre ens semblen lluny de la nostra quotidianitat.

Aquesta percepció, però, és comuna però no és gaire encertada, perquè a Europa ens hi juguem molt. Ens hi juguem en primer lloc que els partits d’extrema dreta i l’ultranacionalisme assoleixin un pes, o potser una majoria, que acabi legitimant actuacions contra els drets humans. Fins ara la política d’acollida de migrants i refugiats a Europa no es caracteritza per la seva humanitat: el recent pacte que pretén regular drets i deures de migrants n’és una mostra. Continuar per aquest camí pot tenir efectes devastadors: causar milers de morts i l’increment de les màfies; desproveir societats com la catalana que necessiten urgentment equilibrar la piràmide d’edat per mantenir l’economia i l’estat del benestar; causar una exclusió endèmica de col·lectius en situació irregular (sovint sobrevinguda), cosa que a banda de fer patir la gent és una bomba de rellotgeria en la convivència. Si no, només cal mirar les banlieues franceses.

Ens hi juguem en segon lloc actuar resoltament per frenar l’emergència climàtica, que reclama decisions agosarades i imaginatives per assolir els objectius de desenvolupament sostenible i simultàniament polítiques públiques sòlides per fer front als canvis necessaris i a les conseqüències del canvi climàtic que ja avui ens afecten.

I ens hi juguem, molt especialment, un futur de pau. Van agafant força les postures bel·licistes respecte a la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Sense ingenuïtat, cal fer bona política europea que porti a negociar sortides viables i dignes. Difícil, però l’escalada bèl·lica tindrà, ben segur, conseqüències dramàtiques. Només afavoreix l’obscur negoci de les armes.