dimecres, 15 de maig del 2024

L’Horta amb Alegria. Agricultura Ecològica a Viladecans.

 

L’Horta amb Alegria és una cooperativa de producció d’aliments agroecològics ubicada al parc agrari del Baix Llobregat. Aquest projecte va néixer el setembre del 2021 com a conseqüència de l’emancipació forçada de dos treballadors del camp, el Borja i l’Oriol.

En un moment social de postpandèmia, on moltes persones havien sofert canvis en la seva vida, a vegades no gaire agradables, nosaltres també vam haver de decidir si continuar amb el que era la nostra feina o renunciar a fer allò en què crèiem, ens omplia i feia feliços.

No negarem que van ser moments d’incertesa, inquietud i maldecaps, en definitiva una voràgine de sentiments moltes vegades contradictoris als quals ens vam haver d’enfrontar, però que gràcies al suport del nostre entorn, família i amistats, i al convenciment propi que podíem tirar endavant un projecte diferent amb uns valors que ens representessin i en els quals en sentíssim en consonància, es va acabar materialitzant.

El nostre projecte mai ha pretès ser tan sols un projecte de producció d’aliments. Des d’un inici vam apostar per un tipus d’agricultura que es pogués integrar dins del marc del parc agrari del Baix Llobregat d’una forma consonant amb l’entorn i apostant per tècniques i cultius que tinguessin en compte el medi natural. Sempre hem considerat molt important el manteniment dels ecosistemes i hem apostat per un tipus d’agricultura amb total absència de productes químics i respectuosa tant amb els ritmes de la terra com amb la seva biodiversitat. Tècniques com la sembra de llavors tradicionals i vives així com la rotació de cultius, la bona gestió de l’aigua i la introducció de varietats autòctones i mel·líferes han estat i són des de l’inici del projecte fonamentals en la seva realització.

Un altra part important del projecte, ha estat no veure la nostra feina només com una cosa productivista, sinó que hem apostat per un model basat en l’horitzontalitat, el suport mutu, l’anticapitalisme, l’autogestió i el cooperativisme. En un món encaminat únicament cap al rendiment econòmic, la nostra aposta també ha anat en la línia de poder apropar els nostres aliments a les poblacions que ens envolten, fomentant el consum de proximitat i alhora intentant fer-lo econòmic per tal de poder garantir l’accés a totes les persones.

Com a agricultors tenim una responsabilitat de present i de futur tant en la producció d’aliments de qualitat com en la transformació del model productiu dins d’un context de crisi del model capitalista i ecològic. També pensem que és molt important fer una feina de formació envers a la població, apropant un espai natural que tot i estar ben a prop a vegades sembla tan llunyà.

En darrer lloc, la nostra aposta també és una aposta per la joventut. En un sector com l’agrícola on la població activa cada cop es troba més envellida (menys de l’11% dels agricultors d’Europa tenen menys de 40 anys) trobem fonamental poder garantir una transició de futur així com trencar amb els diversos estigmes que ha arrossegat la feina de pagès durant els darrers segles i iniciar una transformació allunyada de la precarietat i dignificadora d’un sector tan important com el sector primari.

Ens podeu visitar al Camí del Pi Tort (just al límit entre Viladecans i Gavà), els dijous a Viladecans o els diumenges al matí al mercat de pagès de Cornellà.

Oriol Úbeda