dimecres, 15 de maig del 2024

Donant visibilitat al comerç just

                                         

La Biblioteca de Viladecans se suma enguany a la campanya amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just, que se celebra l’11 de maig. L’objectiu d’aquesta diada és donar visibilitat a la lluita contra la pobresa, l’explotació i el canvi climàtic a través del comerç just i insistir en que una altra economia és possible, on les persones i el planeta estiguin per davant del benefici econòmic. El moviment del comerç just garanteix que les treballadores i treballadors de tot el món siguin tractades de manera justa amb salaris i condicions laborals dignes. A Catalunya, tanmateix, no només se celebra durant un dia puntual, sinó que es duen a terme activitats de comerç just al llarg de tot el mes de maig.

Amb la celebració de la Diada del Comerç Just, la Biblioteca vol contribuir a la conscienciació sobre la importància de valorar les alternatives econòmiques com a eines de canvi social que beneficien a tothom i al planeta. Per aquest motiu, al voltant de l’11 de maig hi haurà un expositor temàtic amb llibres centrats en el comerç just, el consum responsable, finances ètiques i economia social i solidària. Els llibres estaran adreçats tant al públic adult com a l’infantil amb la finalitat de disposar de recursos per tal que els ciutadans puguin contribuir a un canvi real del sistema.

Per apropar aquest dia als infants i afavorir la seva participació activa, des de la Biblioteca es farà una activitat especial dirigida a nois i noies de 6 a 12 anys. Sota el títol Agafem el cabàs, els infants faran una dinàmica semblant al tradicional joc de l’oca, amb un taulell i dau gegants, però amb preguntes específiques sobre els residus i la seva prevenció. Durant el joc, i d’una manera divertida i atractiva, s’hauran de passar diferents proves sobre ecoetiquetes, malbaratament alimentari, productes de km 0 i de temporada, embolcalls i envasos. Així, els infants es familiaritzaran amb diferents conceptes com consum de proximitat, mercat d’intercanvi, reducció, reutilització, reciclatge, prevenció, malbaratament alimentari, obsolescència programada, compra compulsiva, entre d’altres. L’activitat es farà el mateix dissabte, 11 de maig, a partir de les 11 del matí i per participar-hi cal inscriure’s.

Per completar aquesta jornada i generar una actitud crítica i activa dels infants, també s’ha programat un concurs de dibuix sobre comerç just, que es farà via Internet. Podran participar-hi infants en dues categories: de 5 a 8 anys i de 9 a 12 i hauran d’enviar els seus treballs per correu electrònic abans del 7 de juny. Es poden trobar les bases, dates, premis i informació diversa a la pàgina web.

Aquesta campanya sobre comerç just està organitzada pel departament d’Acció Exterior i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i LaCoordi, un col·lectiu format per Alternativa3, FETS, Oxfam Intermón, SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària, i compta amb la participació activa de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona.

Ocàs i fascinació

Eva Baltasar

Barcelona: Club Editor, 2024

Després del tríptic sobre la maternitat que l’ha fet mundialment coneguda, Eva Baltasar trastoca el nostre confort mental des d’un altre cantó, el del pacte social quan esdevé terrorista. La seva poesia canta la nit al ras, la inquietud de qui se sap invisible enmig de la ciutat. La seva lucidesa mostra el lloc on es toquen el crim i la devoció. I la seva nova novel·la va prenyada d’un conte on l’horror és la fada que pinta d’or el món. Aquesta vegada la història està dividida en dues parts. L’ocàs, en què una jove a qui han fet fora del seu pis, i que es troba en la intempèrie més absoluta, aprèn a sobreviure netejant les cases dels altres. I la fascinació: un deliri gòtic i un final que et deixa amb un pam de nas. Ocàs i fascinació és un relat en el qual Eva Baltasar aconsegueix que el lector se submergeixi en un cataclisme, en un malson d’una saturada concentració de dolor, en el foc de l’infern. Una novel·la sobre la perversió del pacte social i personatges que viuen als marges.

El sentido de consentir

Clara Serra

Barcelona: Editorial Anagrama, 2024

El consentiment s’ha convertit en un concepte clau en les relacions sexuals. D’entrada, sembla clar i perfectament delimitat. Però és realment així? Aquest text reflexiona sobre els matisos, les fissures i les paradoxes que l’acompanyen. Es pot verbalitzar el desig amb absoluta claredat, sense cap ambigüitat? L’autora explora el camí recorregut entre el “no és no” i el “només sí és sí” des de les perspectives filosòfica, històrica i política i, a contra corrent del discurs dominant, defensa no deixar de costat el primer en benefici del segon. Clara Serra és investigadora, activista feminista i exdiputada de l’Assemblea de Madrid. Actualment és investigadora en el Centre de Recerca Teòrica, Gènere, Sexualitat de la Universitat de Barcelona (ADHUC). És autora del “Leonas y zorras. Estrategias políticas feministes” i coordinadora del text col·lectiu “Alianzas Rebeldes. Un feminismo más allá de la identidad”.

 

¿Por qué no tenemos pelo en la lengua?
y otras 52 preguntas sobre el cuerpo

Kaveh Rashidi

Madrid: Nórdica, 2022

El doctor Kaveh Rashidi respon a una sèrie de preguntes, dubtes que li han plantejat nens i nenes sobre el cos humà. Per què tenim sang al nostre cos? Com funcionen les nostres orelles? Per què es moren les persones grans? Els metges poden curar tots els malalts? Per què no ens creix pèl a la llengua? és un llibre educatiu, fàcil d’entendre i il·lustrat amb molt d’humor i en un estil que recorda les pel·lícules de Pixar.