dimecres, 15 de maig del 2024

Espectacle d’estels a taula

                                         

Personalment no m’agrada l’estiu. Prefereixo l’hivern, com els vampirs. La nit d’hora, el fred, qualsevol coseta que t’escalfi... A l’estiu amb qualsevol moviment estàs ja suant. És aclaparador. Tampoc soc persona d’anar massa a la platja. Si hi vaig, ho faig quan no hi ha gaire gent, és a dir, a primera hora de la nit o quan ja són les set de la tarda. Quan no fa massa calor, vaja. I de totes maneres, hi vaig perquè els meus amics o la meva parella volen. Tot i així, seria guai anar-hi alguna vegada per veure un espectacle d’estels enlairant-se tots cap al cel sense que caiguin a terra durant una estona llarga.

Cometas, hora de volar és un joc cooperatiu en el qual heu de començar i acabar un espectacle d’estels sense que cap d’ells caigui a terra. Aquests venen representats per rellotges de sorra. Quan a un d’ells se li esgota el temps, significa que l’estel corresponent ha tocat terra i perdeu la partida. Per evitar que als rellotges de sorra se’ls esgoti el temps, heu d’anar jugant les cartes d’estels corresponents per donar-los la volta. Si aconseguiu jugar totes les cartes d’estels sense que cap rellotge de sorra es quedi sense temps, guanyeu!

Per començar una partida, primer heu d’assegurar-vos que tots els rellotges de sorra tinguin tota la sorra en una banda. Després, poseu-los tombats. Segons el nombre de jugadors que sigueu, rebreu una quantitat determinada de cartes d’estels. Amb la resta formeu una baralla de cara avall, que és el munt per anar robant durant la partida.

Qui hagi fet volar un estel més recentment és el jugador inicial. A continuació, es procedeix en sentit horari. Durant el vostre torn només heu de jugar una carta d’estel de la vostra mà i robar-ne una altra de la baralla. Les cartes d’estels mostren totes un estel, que pot ser d’un únic color o de dos. D’aquests colors són, precisament, els rellotges de sorra. Les cartes d’estels també mostren un o dos símbols, per si us és més fàcil guiar-vos per simbologia en comptes de per colors. Cada rellotge de sorra té marcat un d’aquests símbols.

Quan jugueu una carta d’estel d’un color, heu de donar la volta al rellotge de sorra corresponent. Per exemple, si jugo una carta d’estel que conté el color blau, hauré de girar el rellotge de sorra blau. Si aquest es troba tombat, simplement l’aixequeu perquè el temps comenci a córrer. Jugant una carta d’estel d’un únic color també us permet girar el rellotge de sorra blanc en comptes de fer-ho amb el que correspon. No obstant, si utilitzeu una carta que conté dos colors, haureu de girar els dos rellotges de sorra pertinents. Una particularitat que té el joc és que podeu deixar córrer el temps que vulgueu dels rellotges per jugar la carta d’estel desitjada en el moment idoni, com per exemple, donar-li la volta a un rellotge que està a punt que se li esgoti tot el temps. Això vol dir que no esteu obligats a jugar les cartes sempre a correcuita, hi ha vegades que és millor deixar passar una mica el temps que anar a tota pastilla. De fet, es part de l’estratègia del joc...

Un cop la baralla de cartes d’estels s’acaba, heu de jugar les que us quedin a la mà a tota velocitat, perquè ja no podreu utilitzar les que contenen un color per donar-li la volta al rellotge de sorra blanc. Arribat aquest moment, ni estratègia ni res, jugueu a tota màquina! Perdeu la partida si en algun moment un rellotge de sorra es queda sense temps. Guanyeu si aconseguiu jugar totes les cartes d’estels abans que cap rellotge de sorra s’esgoti.

Cometas, hora de volar és una novetat que l’editorial Devir va treure l’any passat al mercat. A mi és un títol que m’agrada força. Partint de que és un cooperatiu, que ja són del meu estil, em concentra bastant al jugar-lo l’haver d’estar pendent de sis rellotges de sorra per evitar que cap es quedi sense temps. Com que els rellotges es van activant a mesura que la partida avança, el joc us obliga a estar cada cop més atent si no voleu perdre la partida. També es pot considerar com un joc que es juga en temps real, ja que es depèn totalment del factor temps. No us podeu adormir entre torn i torn. En aquest sentit, jo no soc molt partidari dels títols en temps real, però Cometas, curiosament, m’enganxa. I té un preu bastant assequible d’uns 20 euros...