dimecres, 15 de maig del 2024

L’energia fotovoltaica a Viladecans

                                         

L’energia és essencial pel confort de les famílies de tot el món; a més, enmig de la crisi climàtica, el bon ús de l’energia és un factor decisiu per aconseguir minvar els seus efectes. Viladecans, des de 2016, va apostar per impulsar la transició energètica renovable amb el projecte Vilawatt i amb implicació ciutadana, ja que sense la participació de tothom el canvi de model és impossible.

A Viladecans les famílies han començat a actuar instal·lant plaques solars en habitatges unifamiliars. Segons dades del ICAEN 2023, al municipi disposem de 369 instal·lacions solars amb una potència de 2,9 MW, a les quals cal afegir les 23 noves instal·lacions en equipaments municipals que aporten 1,4 MW, i els projectes en redacció que aportaran 1,3 MW en instal·lacions municipals.

Aquestes instal·lacions, es concentren als barris on hi ha habitatges unifamiliars, però tenim per endavant el repte d’impulsar les instal·lacions en habitatges plurifamiliars. Les dificultats normatives, la difícil gestió de les comunitats de veïns, el finançament de les instal·lacions, els problemes de caire burocràtic per accedir a les ajudes europees, fan que sigui complicat que les comunitats de propietaris arribin a acords per fer instal·lacions. Que tinguem constància, només quatre instal·lacions ho han estat en blocs d’edificis ja construïts.

Els objectius de les directives europees, que estableixen l’autoconsum com un mitjà per aconseguir la reducció del carboni, era apropar la generació energètica a les ciutats per reduir la necessitat de grans infraestructures de transport d’energia i seguir electrificant el consum familiar, i conscienciar les famílies sobre el consum i la producció d’energia renovable. Per això és important la implantació de projectes d’energia comunitària (d’autoconsum compartit com de Comunitats d’Energia (CE)) que poden tenir un paper clau per impulsar les renovables a la ciutat. Aquest model pot contribuir a reduir els costos energètics d’empreses i famílies, així com d’emissions de CO2. Malauradament, alguns problemes tècnics i jurídics estan alentint el desenvolupament de projectes energètics col·lectius, com és la incompleta transposició a la legislació nacional de la directiva europea; les traves de les grans distribuïdores d’energia; o el minso paper que s’ha donat a l’administració local per poder participar en la creació de CE.

Així i tot, l’Ajuntament de Viladecans ha posat en marxa diverses accions i impulsa projectes que ajudaran a tenir energia comunitària local. La primera ha estat crear un servei d’informació energètica, l’Oficina Vilawatt, per informar i acompanyar la ciutadania i empreses a fer realitat els seus projectes fotovoltaics. Aquest servei ha estat reforçat pel servei “La Teulada” de l’AMB, servei disponible per a tothom, amb cita prèvia.

Properament, tindrem a la web de Vilawatt una nova eina digital per poder fer simulacions de la capacitat fotovoltaica de tots els edificis del municipi i projectes d’energia comunitària.

Segon, l’ajuntament ha establert bonificacions per a famílies i empreses que vulguin instal·lar energia solar, en l’IBI en 3 anys i fins al 50% del cost de la instal·lació; bonificacions en l’impost d’obres (ICIO) i en l’impost empresarial de l’IAE. Aquestes bonificacions també s’apliquen per instal·lacions de punts de recàrrega de vehicle elèctric.

En tercer lloc, des de 2022, estem posant en marxa dues proves pilot d’autoconsum compartit en equipaments municipals: Mercat de la Plaça d’Europa, on l’energia produïda per les plaques solars es compartirà amb els comerciants del Mercat; així mateix es farà amb 30 famílies de l’escola-institut Enxaneta. Aquestes proves pilot seran una realitat aquest any, si els tràmits de les comercialitzadores i la distribuïdora ho permeten. Aquest model s’ha d’estendre a altres equipaments i ha de fer possible compartir amb la ciutadania part de l’energia fotovoltaica sobrant dels equipaments municipals en els moments en què no hi ha consum, com ara la producció de les escoles durant l’estiu o els cap de setmana.

En conclusió, si volem complir amb els objectius energètics, hem de fomentar les instal·lacions d’autoconsum tant en edificis unifamiliars, com en plurifamiliars, equipaments, espais públics i naus industrials, i per això és especialment important posar en marxa el model d’energia compartida local. Només així aconseguirem democratitzar la producció i la gestió de l’energia, per garantir-hi l’accés i fer partícips a la ciutadania de la transició energètica renovable.

Pere Gutiérrez Alemany