dimecres, 15 de maig del 2024

Per les dones afganeses

 

Sóc la Carme Santín Marín, veïna de Viladecans i voluntària de l’ONG Un Gest de Calor. Voldria començar aquest escrit donant-vos les gràcies per aquest altaveu que ens oferiu per poder fer arribar a la ciutadania qui som i que fem.

Us explicaré que l’ONG Un Gest de Calor va néixer el 2011, després de les manifestacions anomenades “primavera àrab” i la guerra civil a Síria, quan un grup de persones, amb la Mònica Rodríguez al capdavant, van decidir crear una ONG per donar ajuda humanitària a la població civil, durament castigada pels enfrontament armats. Així va néixer l’ONG Un Gest de Calor.

La Mònica, veïna de Gavà, professora de primària a Castelldefels, i presidenta de l’ONG, després de la seva creació i de les accions inicials a territori sirià, va continuar amb la seva tasca i va realitzar accions solidàries a països com Irak, Líban, Grècia, Sàhara Occidental... fins a l’agost de 2021 quan la nova entrada dels talibans a Afganistan va produir un canvi de rumb de l’ONG Un Gest de Calor.

En aquells moment, les xarxes bullien amb dones afganeses que volien fugir de l’infern talibà i sortir com fos del país, suplicant ajuda a tota aquella persona que les volgués escoltar. I així és com la Queralt Puigoriol, veïna d’Avinyó al Bages, va començar a contactar amb aquestes dones desesperades, i amb un grup de persones voluntàries, va crear el col·lectiu Afgan Women on the Run. També per les xarxes, es va trobar amb l’ONG Un Gest de Calor i així va començar la col·laboració entre les dues entitats.

Des de llavors, i amb unes 8 persones voluntàries entre les dues entitats, hem estat ajudant les dones afganeses a sortir d’Afganistan i instal·lar-se al Pakistan a l’espera d’una entrevista a l’ambaixada espanyola que els proporcionés un visat per poder venir fins a Espanya a iniciar, com a refugiades, una nova vida. Hem ajudat més de 700 persones a arribar al nostre territori. A més, hem fet campanyes solidàries de recollida de diners per comprar roba d’abric i la seva entrega a persones que ho necessiten a Afganistan (treballem amb gent autòctona que ens dona un cop de mà al lloc), petites estufes, mantes, calçat, menjar... La campanya més gran que hem realitzat ha estat trobar padrines que econòmicament poguessin acompanyar les dones que estan a l’espera dels visats. Aquí s’han unit a la causa gent com la periodista, reportera i escriptora Cristina Morató i la periodista Sandra Sabatés. Continuem comprant bitllets d’avió i, un cop aquesta gent es troba aquí, els fem un suport i un acompanyament personal per tal que no es trobin soles. Penseu que moltes d’aquestes persones són dones, algunes joves, que han arribat a un país estranger deixant enrere la seva família i on no coneixen ni l’idioma, ni el territori, ni a cap persona... També seguim fent divulgació de la situació de les dones a Afganistan, perquè no se les oblidi, realitzant accions solidàries per recaptar fons econòmics per a l’ajuda que tant necessiten, etc.

Seria molt interessant parlar de la situació de la dona a Afganistan i comptar aquí amb el testimoni d’alguna de les noies que actualment es troben entre nosaltres lluitant per tenir una vida millor en llibertat.

No voldria acabar sense demanar la vostra col·laboració. Seguiu-nos per les xarxes socials. Col·laboreu amb nosaltres. No deixeu de parlar de nosaltres. NO OBLIDEU LES DONES AFGANESES.

Gràcies.

Carme Santín Marín
@ungestdecalor
@afganwomenontherun