dimecres, 15 de maig del 2024

El sòl pelvià: salut i plaer

                                         

Des de la unitat del sòl pelvià del Centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) ubicada al CAP Montbaig desitgen despertar la vostra inquietud sobre un espai corporal de grans dimensions i d’importantíssimes funcions que és el sòl pelvià. Quan valores a la consulta dones de totes les edats, detectes la falta de consciència corporal d´aquesta musculatura abdomino-perineal i de les conseqüències que això pot comportar. Parlem més del perineu femení perquè, per qüestions anatòmiques (tres orificis) i funcionals (gestar i parir), és el que patirà més el seu afebliment en comparació al de l´home. Us animen a evitar el seu deteriorament i poder mantenir o millorar la vostra salut i el vostre plaer.

Què és?

El sòl pelvià està format per un conjunt de músculs, lligaments, teixit connectiu i nervis que tanquen per baix la pelvis òssia i permeten el funcionament i suport de l´úter, la bufeta de l’orina, la uretra i el recte, participant en les funcions sexuals i reproductives i la continència urinària i fecal.

Funcions del sòl pelvià: salut i plaer

El sòl pelvià participa en: el manteniment de la postura evitant les lumbàlgies, la continència urinària i fecal, la contenció de els òrgans pelvians i abdominals, la capacitat de gestació i naixement. Al mateix temps intervé en el plaer sexual, el manteniment de la sensibilitat, l’erecció, la lubricació, l’orgasme.

Podem concloure que:

El control corporal de la musculatura del sòl pélvic afavoreix la manifestació de la teva sexualitat.

Els músculs del sòl pelvià han d´estar sans i forts, la seva debilitat suposarà unes conseqüències negatives en la teva salut.

Disfuncions del sòl pelvià

Les disfuncions del sòl pelvià estan relacionades amb incontinència urinària, caiguda d’òrgans pelvians, incontinència fecal, dolor pelvià crònic i disfuncions sexuals.

La incontinència urinària en les dones es més prevalent que altres malalties cròniques com la hipertensió, la depressió, la diabetis... i segurament és la més desatesa.

Una de cada tres dones abans de la menopausa i la meitat de les postmenopàusiques tindran algun tipus de disfunció al llarg de la seva vida.

Prevenció i tractament del sòl pelvià

La seva prevenció i tractament passarà per l´entrenament muscular i modificació dels factors de risc. I si està indicat, tractament mèdics farmacològics, tractament conservador (pessaris), tractaments quirúrgics.

Hem de tenir atenció als factors de risc de debilitament del sòl pelvià que són evitables: tabaquisme, obesitat, atròfia, restrenyiment, tos, consum d’alcohol, cafè, esports o treballs d´impacte. Al marge dels factors evitables, hi ha etapes vitals què també influeixen en el debilitament del sòl pelvià: embaràs, part i menopausa.

Seria important que es considerés la cura del sòl pelvià en totes les activitats tant esportives i laborals, com quotidianes. I en totes les dimensions tenir en compte factors psíquics, emocionals i socials.

Entrenament muscular del sòl pelvià

Hem de fer un treball corporal global i local i tractar els problemes si existeixen.

Abans de començar l’entrenament cal valorar la dona a través de l’exploració abdominal, exploració de la respiració, exploració postural, exploració pèlvica i perineal.

La forma d’aconseguir consciència i força pot ser variada: a través d’exercicis de Kegel, boles xineses o pèlviques, el mètode de 5P el tronc (reeducació postural propioceptiva perineal), hipopressius, reeducació postural, mètode GDS cadenes musculars, electroestimulació, teràpia neural...

Explicar exercicis físics és un tema complex, aprendre és un procés, tant si tens símptomes de debilitament com si no, per viure més en salut i evitar els símptomes de debilitament en un futur. Consulta a un professional expert en sòl pelvià.