Aquesta comarca, el Baix Llobregat, és la segona comarca on més augmenta el nombre de persones aturades a l’àmbit metropolità, i el nombre de persones aturades registrades en el mes de desembre de 2013 era de 68.869.
Per cada 100 persones assalariades al Baix Llobregat n’hi ha 34 d’aturades. Aquesta ratio és superior a la que s’observa en l’Àmbit Territorial Metropolità (25,1%) i Catalunya (27,3%).
El 61% de les persones aturades al Baix Llobregat en el 2013 porten més de sis mesos donats d’alta en les oficines de treball.
L’increment dels expedients de regulació d’ocupació autoritzats i les persones afectades per aquests expedients és destacable en tots els àmbits territorials. El Baix Llobregat és la segona comarca (darrere del Maresme) on més incidència han tingut els ERO entre les persones ocupades.
Malgrat aquestes dades del Consell Comarcal del Baix Llobregat, gran part d’aquestes 68.869 persones, no s’observa una mobilització sostinguda per exigir solucions col.lectives a aquest greu problema i a les conseqüències que ocasiona.
El 22 de febrer va passar per Viladecans la marxa contra l’atur convocada per la Coordinadora d’Assemblees del Baix Llobregat. Es tractava d’una marxa que recorria les localitats del Baix Llobregat dels dies 22 al 27 de febrer, on es celebrarien diversos actes, assemblees, fins a acabar davant del Parlament de Catalunya, el dia 27 a la tarda.
El 22 a partir de les 9 hores del matí diversos centenars de persones sense feina es van anar congregant a la Plaça de l’Ajuntament de Castelldefels per iniciar la marxa. Entre els presents, van expressar el seu suport i solidaritat al moviment, dones en defensa del dret a l’avortament d’aquesta localitat, així com representants dels sindicats que donen suport a la marxa, regidors i parlamentaris d’ICV i PSC. Després dels primers discursos que van situar els objectius de la marxa i van animar a participar es va donar lectura al Manifest. A continuació es va iniciar la marxa en direcció a Gavà animats amb els lemes de “Treball SÍ, Atur NO”. A la Plaça de l’Ajuntament d’aquesta localitat una delegació de la marxa va ser saludada per representants de l’Ajuntament als quals es va lliurar el Manifest i les reivindicacions.
Potser en aquesta marxa no hi eren tots els aturats i aturades però segur que eren els més valents i valentes. Aquells i aquelles que no es resignen a una vida d’exclusió laboral i social.
A Viladecans, van realitzar una Assemblea a les portes de l’Hospital on van participar a més membres de la Plataforma en defensa de l’Hospital de Viladecans i de pares i mares de l’Escola Mediterrània. També es va veure la presència de grups de la PAH, sindicats i altres col·lectius.
Després d’aquesta parada a la nostra vila, la marxa es va encaminar vers la Plaça de l’Ajuntament per prendre el camí al Prat de Llobregat, una altra de les etapes que cobririen durant aquells dies.
En la marxa d’aquests i aquestes valentes aturades hem vist una altre vegada com davant dels problemes, la majoria de la ciutadania, sovint mirem cap a un altre costat tant si el problema ens afecta com si no, però tard o d’hora ens pot tocar alguna de les fuetades en aquesta ofensiva generalitzada de retall de drets, per això és tan important la mobilització dels afectats com la solidaritat de la resta.
Miguel de la Rubia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada