dimecres, 16 d’abril del 2014

L’Hospitalitat de Lourdes, amb els malalts

L’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes és una entitat que té dues principals finalitats. La primera d’elles és la de promoure els pelegrinatges a Lourdes, que habitualment són al mes de juny i al mes de setembre. Aquests pelegrinatges consisteixen bàsicament en acompanyar malalts, persones amb disminucions i gent gran al Santuari de la Mare de Déu de Lourdes a França. Tots els acompanyants són voluntaris que van a fer un servei o bé persones que volen anar-hi com a pelegrins. Els voluntaris poden fer diferents serveis, ja sigui als menjadors, a les habitacions o bé a les piscines. Els voluntaris joves, que solen ser uns 200, són els que porten els malalts d’un lloc a l’altre amb les cadires de rodes o amb el transport típic de Lourdes, que són uns carrets que anomenem col·loquialment “xinos”, ja que durant l’estada a Lourdes es visita la Gruta on es va aparèixer la Mare de Déu i es fan misses i actes a diversos llocs. També hi participen metges i infermeres, preveres i diaques, religioses, etc. En total s’apleguen entre unes 800 i 1.000 persones.
De Viladecans, acostumem a anar-hi unes 60 persones entre malalts, acompanyants, pelegrins i voluntaris. Cal destacar la participació d’un nombrós grup de joves que, a part de fer el servei corresponent, estan vinculats al Grup d’Animació i amb les guitarres i els seus cants impregnen d’alegria i bones vibracions tot el pelegrinatge.
La segona de les finalitats de l’Hospitalitat és apropar el missatge de Lourdes al dia a dia de les nostres vides a través de la seva Fundació que gestiona un centre de dia, una llar-residència i pisos d’acolliment per a malalts. 
Viladecans és una de les 18 delegacions que formen part de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de Barcelona i, des de la nostra ciutat, es duen a terme diverses activitats durant l’any relacionades amb l‘esperit de servei als malalts.
A banda de participar en els pelegrinatges a Lourdes amb totes les delegacions,  també acudim a la trobada que es fa cada any a Montserrat de totes les hospitalitats catalanes. Per Sant Jordi visitem els malalts de dues residències de Viladecans així com a diverses cases particulars i els portem la tradicional rosa de Sant Jordi. El dia 11 de febrer, que és la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes, es celebra amb la participació en una emotiva l’eucaristia que comença amb una processó de torxes que vol semblar, encara que amb més petites dimensions, la que es fa diàriament a Lourdes, i que aplega moltes persones del nostre poble. Un dia o dos després, es torna a fer aquesta celebració a dues residències de Viladecans, i es donen ampolletes d’aigua de Lourdes a tots els malalts. Un cop l’any, ens trobem i fem un dinar de germanor tots els hospitalaris, joves voluntaris i malalts de Viladecans. Per Nadal anem a visitar els malalts i els acompanyem al dinar de Nadal que organitza cada any l’Hospitalitat de Barcelona. En la mesura del que podem, intentem fer el possible per dedicar alguna estona a ajudar els nostres malalts i gent gran, acompanyar-los a fer diferents tràmits o passar una estona amb ells aportant-los la companyia i l’estimació que sovint els manca.
Totes les activitats que fem les podem dur a terme gràcies a l’aportació dels socis, que cada vegada són més i que ens ajuden a costejar el viatge a Lourdes dels malalts de Viladecans. Igualment, també fem loteria de Nadal i alguna rifa, per poder recaptar fons. 
És un goig veure que a Viladecans hi ha tanta gent, sobretot joves, que tenen aquesta devoció a la Mare de Déu de Lourdes i tanta generositat per oferir voluntàriament el seu servei als altres.
Tot i així, encara hi ha molta feina per fer i necessitem més socis i voluntaris per fer possible que les il·lusions de moltes persones necessitades esdevinguin una realitat. Us animem a tots aquells que ho vulgueu, a afegir-vos a la nostra tasca i formar part de la nostra gran família!
Montserrat Carreras