Els companys de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya hem impulsat recentment la campanya “Viladecans, ciutat silenciada” on denunciem un ús partidista per part de l’Ajuntament i manca de pluralitat en els mitjans de comunicació municipals. El passat mes de juny vàrem presentar una queixa formal a la Sindicatura Municipal de Greuges, l’acceptació a tràmit de la qual esperem que derivi en una reformulació del funcionament de Viladecans Televisió. Estarem amatents.
Com la majoria de la ciutadania, volem uns mitjans públics objectius, independents, plurals i de qualitat. No podem permetre que l’actual executiu (PSC + ICV-EUiA) converteixi aquesta eina bàsica per a una bona salut democràtica en un instrument de propaganda de la seva (in)acció de govern. En primer lloc, perquè està finançada amb recursos públics, és a dir, està pagada amb els diners de tots els ciutadans i, en segon lloc, perquè aquesta plataforma de televisió digital –que substitueix l’antiga Localia Viladecans– ha de ser el reflex de tota la societat viladecanenca, i no només o principalment de l’activitat de l’Ajuntament.
Viladecans Televisió pateix un dèficit crònic de pluralisme i de criteris objectius a l’hora de seleccionar les notícies. Fa temps que constatem com moltes activitats que tenen lloc al municipi i que són d’interès per a una part important dels seus habitants són obviades i marginades per aquest mitjà públic. Per exemple, ni rastre de la concentració multitudinària que tingué lloc l’any passat a la Plaça de la Vila hores abans de la Via Catalana, un esdeveniment històric que romandrà a la memòria de molts conciutadans.
Tampoc va merèixer difusió la presentació el passat mes d’abril de l’associació Súmate, integrada per castellanoparlants a favor del dret a decidir. Sorprenentment, en canvi, Viladecans Televisió sí que va cobrir un acte cultural que va tenir lloc a escassos metres, mitja hora abans, amb la participació del regidor de Cultura. Massa indicis per no malpensar. Només cal navegar una mica per la seva web per adonar-se que mereixen cobertura la pràctica totalitat dels actes i visites de l’alcalde Carles Ruiz i bona part dels que protagonitzen els seus socis de govern, molts dels quals de dubtós interès informatiu.
Es dóna la circumstància que l’Ajuntament ha subscrit recentment el Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública –promogut per la UAB– amb el qual es compromet, entre d’altres, a “evitar el partidisme” i a “informar d’una manera veraç, plural i transparent”. Compromisos que han quedat en una simple declaració de bones intencions de cara a la galeria i que poc tenen a veure amb la realitat. La signatura d’aquest decàleg per part de l’actual govern municipal es tracta d’un barroer exercici per emmascarar els fets. El mateix document advoca per instaurar “òrgans de gestió participatius” en el funcionament dels mitjans públics, una cosa que en el cas de Viladecans Televisió brilla per la seva absència.
Lamentablement, els mateixos arguments contra la manipulació informativa de Viladecans Televisió es poden extrapolar a la revista municipal que l’Ajuntament envia cada mes als domicilis particulars, on més que notícies trobem publireportatges que destaquen els suposats avenços promoguts per l’Ajuntament. Aquesta és una situació especialment greu, tenint en compte la manca d’altres ofertes comunicatives d’àmbit privat que puguin competir en igualtat de condicions. A Viladecans el control de la comunicació ciutadana està en mans de l’Ajuntament i això té molt poc de democràtic, ens condemna a viure en una ciutat silenciada, amb un discurs unidireccional que des d’ERC treballem per trencar.
Bàrbara Lligadas
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada