dimarts, 25 de març del 2014

L’Any Magdalena Modolell

D’aquí un any, el 7 de gener de 2015, en farà cent de la mort, al seu palau de Viladecans, que ara coneixem amb el nom de Torre Modolell i que és la seu de l’Ajuntament, d’un personatge molt destacable de la nostra història ciutadana: Magdalena Modolell.
Era un dona rica, membre de la burgesia barcelonina, que va reunir per diverses herències familiars un extens patrimoni de terres i edificis, bona part del qual es trobava a Viladecans. D’ideologia catòlica conservadora, va afavorir tota mena d’actuacions de reforçament de l’església, però alhora, dintre la manera de fer paternalista pròpia de la burgesia catòlica de l’època, va posar en marxa diversos serveis per a la gent de Viladecans. A la seva mort, es van iniciar batalles considerables pel repartiment de la seva herència; per sort per a tots, d’aquestes batalles la ciutat n’ha sortit afavorida amb un dels símbols més preuats que ara tenim: el palau i el jardí que ella es va fer construir per l’arquitecte Josep Azemar a finals del segle XIX, i que a partir de 1920 és la seu del nostre Ajuntament.
La Torre Modolell i el seu jardí estan ara en unes condicions que desmereixen molt el valor que haurien de tenir per a tota la ciutat, de manera que, amb motiu d’aquest centenari, valdria la pena que l’administració municipal es prengués seriosament la necessitat de rehabilitar aquests espais.  
Però, evidentment, no n’hi ha prou amb això. Magdalena Modolell és un personatge que mereix ser destacat com a símbol ciutadà, més enllà de les consideracions que es puguin fer de la seva ideologia. I per això, des del Grup Tres Torres, proposem declarar un “Any Magdalena Modolell” i, entre altres iniciatives possibles, n’oferim aquí unes quantes. Algunes les tirarem endavant el Grup Tres Torres, altres necessitarien col·laboracions més àmplies o serien de competència municipal. En tot cas, aquí estan:
1. Magdalenada popular. En una data propera al del dia 7 de gener de 2015, i en el marc de la Festa Major d’Hivern, el Grup Tres Torres us convida a una magdalenada popular a la plaça de la Vila, per a la qual esperem comptar també amb tota la cohort festiva de Viladecans. 
2. El calendari 2015. Ens proposem d’editar un calendari de l’any 2015, amb fotografies del personatge i també d’edificis i llocs significatius relacionats amb ella. Un calendari que no podrà faltar en cap casa viladecanenca.
3. Una trobada d’estudi. Es podrien preparar unes sessions d’un o dos dies per conèixer millor el Viladecans de l’època de Magdalena Modolell, amb tot el seu context social, polític, ideològic i religiós.
4. Un espai públic que porti el nom de Magdalena Modolell. Magdalena Modolell no té dedicat cap carrer ni espai públic a Viladecans. La Rambla Modolell, que porta el seu cognom, està dedicada, com ja es diu a les corresponents plaques, a la família Modolell, no a ella personalment. El Grup Tres Torres proposa que es resolgui aquesta mancança posant el nom de “Jardí de Magdalena Modolell” al jardí del seu palau, ara anomenat “Jardins de Can Modolell”.
5. Una estàtua asseguda en un banc de la plaça. A moltes ciutats hi és. Tenir un personatge conegut assegut en un banc públic és un bon atractiu. Estaria bé tenir una estàtua de la Magdalena Modolell asseguda en el banc de pedra que hi ha just davant del seu palau, o en un altre banc de la plaça.
7. I finalment, el mausoleu. Magdalena Modolell és enterrada al cementiri de Viladecans en un mausoleu senzill i que ara està força abandonat. Estaria bé que l’Ajuntament, ja que està allotjat al seu palau, vetllés també per la seva sepultura.
Josep Lligadas Vendrell