dissabte, 15 d’abril del 2023

18 anys del Grup Tres Torres

El 30 de juny de l’any 2004, a l’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso, vam fer la reunió fundacional del Grup Tres Torres i ara ja hem assolit la majoria d’edat.

Des d’aquella data hem defensat tot aquell patrimoni que hem cregut que el nostre poble no podia permetre’s perdre o deixar caure en l’oblit. Com a exemples, la lluita per mantenir el nom de «Camí de les Fipilines»; per la restauració i dignificació de la Torre Modolell, i la recuperació del seu jardí; pel manteniment de Cal Menut o per la salvaguarda de les restes de l’antic molí dels Modolell.

Hem editat sis llibres, tots ells relacionats amb gent i històries de Viladecans; 53 “Canis Vallis”, el nostre butlletí; i ja portem 12 publicacions del col·leccionable “Personatges i racons de Viladecans”, amb ressenyes escrites per nosaltres i il·lustrades per artistes de Viladecans.

També hem participat, aportant ponències i comunicacions, en les 15 edicions de les “Trobades dels Centres d’Estudis i Estudiosos de l’Eramprunyà” i, en tres ocasions, amb la col·laboració del Departament de Patrimoni de l’Ajuntament de Viladecans, n’hem sigut els organitzadors.

Hem col·locat gairebé un centenar de rajoles al poble, unes amb els noms de les cases i, d’altres, amb el nom popular de carrers i llocs, que no recull el nomenclàtor municipal, i a la muntanya del Montbaig, amb dites sobre el lloc de Sant Ramon i un poema sobre la construcció amb pedra seca.

Donem suport a les entitats, institucions i grups que promouen les nostres festes i història local, col·laborant-hi com a socis, mecenes, fent xerrades o mitjançant el Premi «Recercans», creat conjuntament amb Òmnium Viladecans, per premiar treballs de temàtica viladecanenca realitzats per estudiants de batxillerat dels centres educatius del poble.

I, darrerament, estem recuperant les construccions de pedra seca repartides per la zona de muntanya del municipi. Ja portem restaurades cinc barraques de vinya i uns centenars de metres lineals de marges; a més hem recuperat antics camins malmesos per l’abandonament i els incendis que pateixen les nostres muntanyes.

Tot l’anterior ha estat possible gràcies al suport dels nostres socis i sòcies, i als diferents membres de les cinc Juntes, les anteriors i l’actual, de la nostra entitat. Des d’aquí us convidem a formar part del nostre projecte que volem que sigui el de tota la ciutadania de Viladecans.

Vicenç Castelló Solina

President Grup Tres Torres