dissabte, 15 d’abril del 2023

20 anys d’Àtrium Viladecans

El 27 de març és el Dia Mundial del Treatre. Aquesta efemèride se celebra des del 1961, dia en què va començar la temporada del llegendari teatre parisenc “Théâtre des Nations”. Va ser un acte promogut per l’Institut Internacional del Teatre. Es volien donar a conèixer les arts escèniques i la cultura de la Pau en un moment històric on l’Alemanya de l’Est estava construint el maleït mur de Berlín, dins una Europa en plena Guerra Freda i amb la incipient formació de la Comunitat Econòmica Europea.

El món del teatre volia tenir veu pròpia i apostar fort per un món on no hi tingués cabuda la guerra i on el teatre alcés la veu per reivindicar la cultura. Des d’aleshores, cada any, una celebritat mundial del món del teatre fa un manifest que es divulga per tot arreu promovent aquests valors i, molts teatres d’arreu organitzen activitats culturals per reivindicar-lo.

El passat 26 de març, i aprofitant l’avinentesa que era diumenge, vàrem celebrar els primers vint anys del nostre teatre públic: l’Àtrium de Viladecans. Va ser una festa popular, de carrer, oberta i inclusiva on vam gaudir de tot un dia d’activitats familiars i gratuïtes. Al matí activitats esportives i a la tarda instal·lacions artístiques, animació de carrer per a les famílies, un berenar popular, una exposició on vam poder veure un recull de les actuacions que hem tingut al llarg d’aquests vint anys a l’Àtrium, i va culminar amb l’actuació del grup de música “Los Niños Jesús” capitanejats pel Jordi Évole. Finalment un petit piromusical va posar el punt i final d’aquest dia de celebració. La participació del televisiu Jordi Évole no va ser casual. Justament ell va fer el seu primer monòleg davant del públic el dia de la inauguració de l’Àtrium, ara fa vint anys, i, vint anys més tard, també ha fet el seu primer concert multitudinari a la festa del nostre teatre. Viladecans i Jordi Évole tenen un lligam especial des que ell va començar a desenvolupar-se professionalment a l’antiga Viladecans Televisió i, amb el pas del temps, hem mantingut una relació cordial de respecte i admiració mútua que esperem que continuï i puguem tornar a treballar plegats.

L’Àtrium és un edifici esportiu i cultural, que venia a culminar un procés de dignificació de l’espai públic i recosir territorialment la ciutat. Viladecans va reconfigurar el seu centre físic amb equipaments i serveis públics de molta qualitat. Al voltant d’un pulmó de 19.000 m2, el parc del Torrent Ballester (1996), es van dissenyar i construir edificis de serveis que la ciutat necessitava: la Biblioteca Municipal (1999), l’Àtrium (2003) i el Centre per a Joves Can Xic (2009). La planificació urbanística pensada a finals dels anys noranta del segle passat, culminava la unificació dels barris de ponent amb la resta de la ciutat, amb aquest eix cívic que ens feia començar el segle XXI en unes condicions òptimes de serveis per a la ciutadania i una projecció comarcal i metropolitana evidents.

Un projecte cultural com l’Àtrium, és un aposta ferma per fer de la cultura un dels eixos centrals de desenvolupament de la nostra ciutat i no només des de la perspectiva de la democratització de la cultura, amb l’accés a propostes culturals de molta qualitat, sinó especialment dels drets culturals. Tal com diu l’article 27 de la Declaració Universal del Drets Humans de l’ONU, els drets culturals són elements essencials per aconseguir la dignitat humana, i s’han de protegir, respectar i sobretot visibilitzar, ja que són elements imprescindibles per a la formació de la identitat cultural i la dignitat de les persones. Moltes felicitats a tothom per aquests primers vint anys de l’Àtrium. És un orgull tenir una ciutat on la gent valora i cuida els projectes culturals. I com diu l’estimat Joan Manuel Serrat... “ara que tinc vint anys, ara que encara tinc força, que no tinc l’ànima morta i em sento bullir la sang...” Doncs fem-la bullir vint anys més, perquè la cultura ens fa més lliures, ens fa més sàvies i ens fa millors persones.

Xavier Campón Brugada