dissabte, 15 d’abril del 2023

La gent de Viladecans en Comú Podem creiem en un model de ciutat que posa al centre les persones. Creiem en una Viladecans cuidadora, acollidora i ecofeminista que és viscuda en primera persona, que es sustenta en les xarxes familiars i comunitàries i amb uns serveis públics forts i ben dotats.

El primer pas per a fer les nostres ciutats més obertes i resilient és mirar-les amb uns altres ulls i entendre-les com patrimoni de tots i totes.

L’espai públic de la ciutat cuidadora ha de ser una alternativa al model neoliberal basat en la dominació del cotxe, el turisme de masses i la gentrificació dels nostres barris. Una mirada diferent que té com a eix vertebrador la igualtat d’oportunitats i que busca trencar amb la ciutat com a espai hostil i frenètic, per recuperar la ciutat com a espai de trobada, de convivència, de seguretat i de suport mutu.

Per a fer front a aquest repte de benestar col·lectiu, també cal abandonar el model de cures basat en l’assistencialisme que estigmatitza i responsabilitza les persones, per un model de serveis socials com a dret per a les persones i les famílies, posant l’accent en el rescat social amb la cultura, l’esport, la salut l’educació o el dret a l’habitatge.

Proposem un nou model de serveis socials que va més enllà de la centralització a Can Palmer. Incorporarem als Serveis Socials bàsics el Servei tècnic de suport, fins ara inexistent, amb un psicòleg, pedagog, advocat i especialista laboral i implementarem un pla funcional per optimitzar els recursos materials i humans que modernitzi l’atenció social i permeti realitzar una atenció individual, grupal i comunitària de qualitat.

Garantirem els serveis bàsics com llum, aigua i gas, així com els ajuts per a la suficiència alimentària per a les famílies més vulnerables, potenciarem el paper de la taula de necessitats bàsiques i de la gent gran.

Creiem en un model de cures que promogui l’autonomia de les persones dependents, impliqui l’entorn i la comunitat, per això cal dignificar i professionalitzar el treball de les cures com un dret públic garantit. Promourem la formació especialitzada i els projectes cooperatius de cures cap a la gent gran i crearem un servei de “cangur “ per a les persones grans o dependents que alliberi unes hores a la setmana a les famílies cuidadores. Lluitarem per a la construcció d’un centre residencial, llars, residències i pisos tutelats en la zona Delta del Llobregat per a persones amb diversitat funcional.

El dret a l’habitatge és un dret fonamental recollit per la constitució. Tot i que l’habitatge és competència de l’estat i la Generalitat, som lluny de poder fer realitat aquest dret.

Els ajuntaments vivim amb els veïns i veïnes el drama que suposa no tenir vivenda i hem de donar resposta a aquesta emergència social.

Exigirem una llei que garanteixi l’obligatorietat de construir habitatge públic en tots els nous plans i dedicarem el 15% de les inversions (IFS) que s’obtinguin del superàvit pressupostari de l’any anterior a la construcció o rehabilitació o compra d’habitatge. Dinamitzarem el mercat de lloguer, promourem ajudes a la rehabilitació i els projectes d’habitatge compartit. Lluitarem per la construcció d’habitatge dotacional per a persones amb dependència a les parcel·les reservades per a aquest ús.

Els carrers són l’espai públic on ens movem cada dia. No obstant això les voreres són poc més d’una quarta part de la superfície total i la resta és ocupada pels vehicles.

La mobilitat és un problema a resoldre. Cal apostar per una mobilitat pública segura i sostenible per tal de millorar la qualitat de l’aire a Viladecans i per treballar a favor de l’equitat i la cohesió social per això: convertírem els voreres en espais on poder caminar amb comoditat, pacificarem els carrers per afavorir la relació interveïnal, la reducció de sorolls i reduir la contaminació. Proposem l’ampliació del camí del mar fins la platja. Continuarem pressionant perquè Viladecans sigui parada obligatòria per als trens i exigirem a l’AMB i a l’empresa concessionària del transport públic Avanza, la immediata solució del conflicte del transport a la nostra ciutat. Apostem perquè el servei públic de transport al Baix Llobregat Sud, sigui assumit per TMB per tal de garantir els nivells de qualitat de servei i les condicions laborals dels seus treballadors.

Encarni Garcia
Viladecans en Comú Podem