dissabte, 15 d’abril del 2023

Aprofitar el menjar

Sabeu que rentar els ous és obrir les portes a la seva contaminació? Sabeu que si, quan els bulls, tot el rovell queda desplaçat a un cantó, és un signe que no són prou frescos? Sabeu que, llevat de quan fa una calor extrema, no cal desar-los a la nevera?

Sabeu que una bona manera de conservar les herbes aromàtiques és congelar-les submergides en oli, com si fossin glaçons? O que perquè les verdures conservin les seves qualitats quan se les congela, és bo escaldar-les abans?

Això, i mil coses més, va sortir l’altre dia a la trobada #jo no llenço que organitza el Pacte pel Clima de Viladecans. Van sortir per en Pau, animador de la jornada i membre de la Fundació Espigoladors, però sobretot van sortir perquè el grupet de participants eren unes cracks a la cuina a l’hora d’organitzar-se i a l’hora d’aprofitar els aliments.

De fet, en aquestes trobades, que van voltant per Viladecans i a les quals encara us podeu apuntar[1], el que es fa és compartir experiències de les quals en sortirà una guia que es distribuirà al petit comerç. Escoltar les meves companyes em va fer pensar en la meva ignorància: el desconeixement de fruita i verdura de temporada, de quin és el punt òptim per comprar-la i aprofitar-las (la manca de temps tampoc ajuda); no saber com netejar o com cuinar segons quin peix; no recordar com la mare feia la sopa de pa.

De molt joveneta em mirava les coses de la casa amb arrogància: totes em semblaven fàcils i evidents. Amb els anys m’he adonat que no són ni una cosa ni l’altra i, si pogués rebobinar, potser ho valoraria d’una altra manera i hi posaria més atenció. O no. Però com a mínim avui, que potser tenim més instruments per cuinar i per conservar -llevat potser de temps per a fer-ho-, soc conscient que menys que mai tenim dret a llençar el menjar, en canvi, segons alguns estudis, a Catalunya llencem un 40 % del menjar que produïm. Un menjar que té un elevat cost energètic, un menjar que no ha estat retribuït com cal a pagesos i ramaders i que sovint ha arribat aquí recorrent grans distàncies (que els espàrrecs que trobem a moltes botigues provinguin del Perú és un disbarat!), i tot plegat en un context de gran desigualtat social.

Els aliments que han sobrat d’un àpat, els aliments que no tenen una aparença vistosa, els aliments de temporada que són en el seu punt i que no podem consumir en el moment, els aliments que comprem per caprici o perquè els grans supermercats ens obliguen a carregar-ne més quantitat de la que necessitem, poden ser ben aprofitats. Per menjar millor, més econòmicament i més solidàriament. Val la pena.

Mercè Solé

[1]      Encara us hi podreu inscriure aquí, per a alguna d’aquestes sessions:

20/04 (Dijous), de 18 a 19:15h al Casal de Barri Montserratina

25/04 (Dimarts), de 18 a 19:15h al Casal de Barri La Unión

06/05 (Dissabte), d’ 11 a 13 a l’espai Viladecans Repara de la Deixalleria Municipal