dissabte, 15 d’abril del 2023

Una alternativa municipalista

Ciutadans Viladecans creiem que és necessària una alternativa municipalista per a Viladecans. Durant aquests quatre anys hem recorregut els barris de la ciutat, ens hem reunit amb entitats, amb veïns a títol particular, i hem treballat per traslladar totes les necessitats que ens hem anat trobant, a l'equip de govern amb l'objectiu de resoldre, i repeteixo, millorar el dia a dia de les persones. Gràcies a tota a aquesta feina, podem afirmar que existeixen àmbits on els veïns de Viladecans tenen mancances urgents. A més a més, també ho podem reafirmar amb dades objectives, com el baròmetre de l'estat de la ciutat que va realitzar la Diputació de Barcelona.

Entre aquests es troba la urgent necessitat d'habitatge i la dificultat en el seu accés a Viladecans. Els successius governs, tant de la Generalitat, com a nivell local, no han fet la feina i ara ens trobem en una situació greu. És evident que la Llei d'Habitatge que va establir el Parlament de Catalunya no ha funcionat i Viladecans s'ha convertit en una de les primeres ciutats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona on el preu de l'habitatge ha crescut més en els últims anys, fet que ha provocat, moltes vegades, la impossibilitat d'accedir a un habitatge. En aquest sentit, els joves són el grup que està patint les conseqüències de l'encariment de l'habitatge, ja que, el lloguer ha sofert també un augment important. Per això, promourem un parc d’habitatges per a joves. Hem reclamat una aposta decidida per la construcció d'habitatge de protecció oficial que augmenti l'oferta, i per tant, s'equipari a la demanda i sigui accessible a uns preus assequibles. També, des de Ciutadans vam proposar la rebaixa de l'IBI per a aquells propietaris particulars que tinguin habitatges buits i els incorporin al mercat, tant de lloguer com de compra-venda. Pensant també en els més vulnerables, Ciutadans hem reclamat insistentment, des de diferents àmbits administratius i juntament amb entitats implicades, habitatge de protecció per a persones amb necessitats especials que puguin tenir una inclusió real a la societat, tal com porten anys reclamant les famílies de CAVIGA. Una demanda que fins ara és desatesa pels governs locals de la comarca i de la Generalitat. 

He mencionat abans que hi havia problemes que afrontàvem al principi del mandat municipal, i d'altres que havien aparegut més tard. Doncs en aquest punt ens trobem actualment amb el transport públic. Dels tres serveis pitjor valorats a Viladecans, els viladecanencs es decanten per l'accés a l'habitatge, l'aparcament i el trànsit. Però, és que dels 5 problemes més greus que identifiquen els veïns de Viladecans, el primer és el transport públic. Els últims mesos, hem pogut patir a Viladecans les decisions de l'equip de govern que ha anat arraconat el transport privat (falta d'aparcament, canvi en els carrers de la ciutat, etc.) però que, per altra banda, no ha invertit, ni millorat el transport públic. La imatge que recull aquest malestar i la situació actual del transport públic a Viladecans i els municipis del voltant és el servei d'autobusos interurbans. Ciutadans hem reclamat que es faci complir el contracte de forma urgent i s'escolti els treballadors d'Avanza. La situació que actualment pateixen molts viladecanencs, que tenen en el seu dia a dia el transport públic com l'única forma de mobilitat, no pot continuar així. Ciutadans recuperarem la línia 3 del Vilabús i plantejarem una nova línia de microbús per als barris perifèrics de la ciutat com l’Alba-rosa perquè els veïns i la gent gran puguin baixar al centre.

En aquestes properes eleccions municipals, Ciutadans parlarem d'aquests i altres temes, ja que com a veïns de Viladecans, creiem que existeixen greus mancances i problemes que ens preocupen en el nostre dia a dia, i una alternativa municipalista que treballi per resoldre's és possible.

José Luis de la Rosa
Ciutadans