dissabte, 15 d’abril del 2023

Viladecans-Riner, la ruta de les abelles

A més de per les platges naturals, els espais naturals i la qualitat de les verdures dels nostres camps, Viladecans comença a ser coneguda per ser ciutat amiga de les abelles, treballar per preservació de aquesta espècie declarada la més important del món i esperem que per obrir dolça ruta de les abelles Viladecans – Riner i ho farem de la mà dels nens i nenes de les escoles Marti Pol i de Riner.

La relació amorosa dels municipis amb les abelles i la voluntat de treballar per la seva preservació, ha estat el que ha unit una ciutat compacta del Baix Llobregat com Viladecans, amb més de seixanta-set mil habitants i 20 km2 d’extensió, amb Riner, un poble del Solsonès amb més de 40 km2 i docents-seixanta habitants que viuen en la seva majoria en masies disseminades pel terme.

Aproximadament vuitanta kilòmetres separen Viladecans d’aquest bonic poble del Solsonès. Tot i la curta distància en kilòmetres, hem pogut comprovar la diferent realitat que viuen els pobles respecte a la ciutat, per exemple, i que els nens i nenes de ciutat tenen una percepció i un contacte amb la natura molt diferent de la dels nens dels pobles rurals, que la tenen a tocar. És per això que aquest projecte, més enllà de la seva acció ambiental, és una gran oportunitat per als infants per descobrir i per connectar el món rural amb el món urbà. Dos móns que sovint s’ignoren i que s’han de conèixer i entendre’s, i les abelles seran el fil que unirà aquesta activitat ambiental i aquesta relació poble-ciutat.

Fins arribar a la declaració de Viladecans com a ciutat amiga de les abelles pel ple municipal, hem fet un llarg camí de descoberta, aprenentatge, divulgació i cooperació amb científics i entitats com l’associació dels Amics de les Abelles. de la qual participem en projectes com el Redicat en què treballem juntament amb altres municipis.

Sabem que les abelles es troben en el primer esglaó de la biodiversitat i que sense elles la vida que coneixem no existiria. Malauradament, per l’ús de pesticides o la introducció d’espècies invasores com la vespa asiàtica, les abelles es troben en clara regressió, sobretot en el món rural. El projecte Redicat ve a posar un gra de sorra per salvar les abelles i prendre consciència de l’important paper que tenen en la biodiversitat i en la nostra alimentació.

Sobretot, durant la primavera les abelles reines surten a colonitzar nous llocs i són seguides per un cert nombre d’abelles que s’instal·len en un altre lloc. A Viladecans vam col·locar diverses caixes niu per atreure les abelles que s’escapen i captar-les a un nou eixam: així, alhora que contribuïm a la seva preservació, evitem les molèsties que suposa que es posin en finestres o teulades. Una vegada les abelles han ocupat les caixes niu, ja estan llestes per a ser traslladades al poble receptor. La paradoxa d’aquest projecte és que la ciutat és l’emissora de abelles i el poble rural, i el medi natural, el qui les rep. En el cas de Riner, en aquesta primera jornada amb l’escola Martí Pol vam traslladar aproximadament 20.000 abelles de Viladecans als boscos i prats de Riner.

En arribar al poble, els setanta-cinc nens i nenes de 5è del Martí Pol vam ser rebuts per els 25 nens i nenes de l’escola de Riner i vam compartir una jornada d’educació ambiental, jocs i dinar. Vam visitar el Rusc, vam plantar un jardí de mel·líferes a l’entorn de l’escola de Riner, vam fabricar hotels d’insectes i vam crear el llibre gegant de les abelles de Riner. A l’hora del comiat, emocionats demanàvem amb impaciència el dia de venir a Viladecans per continuar treballant el món de les abelles.

Encarni Garcia