pren forma espiritual
en la llengua Catalana, en el seu geni constructiu,
en la seva virtut i fortalesa”
Pere Coromines
Participació del Grup en l’homenatge a Salvador Espriu. Biblioteca de Viladecans. Abril de 2013 |
El Grup Literari El Caliu es va crear el 1982, quan Manel Valeriano, que era el Regidor de Cultura del primer Ajuntament Democràtic de Viladecans (PSUC), coneixedor que a la ciutat hi havia persones interessades en la poesia i la llengua catalana, ens va posar en contacte i arran d’això vam decidir trobar-nos, per tal de compartir les nostres inquietuds literàries; entenent que a través de llegir els nostres treballs i assessorant-nos els uns als altres, podríem millorar l’estil d’escriptura i el coneixement de la llengua i la seva promoció.
El local on ens reuníem va ser el desaparegut Restaurant El Caliu, del carrer de Sant Isidre. Allà és on s’avivà la flama de les nostres inquietuds i de la nostra amistat i on es va generar el caliu propi del lloc i de l’ambient humà i cultural que es va crear, circumstància que va fer adient que escollíssim el nom d’El Caliu. Una dada curiosa és que el primer dia de reunir-nos era la festivitat de Santa Eulàlia, nom que vol dir «la ben parlada». Això ens va semblar un bon auguri i es demostra que passats 31 anys aquell caliu, tot i anar-se modificant i renovant, continua viu i escalfant vocacions literàries.
Des del primer moment vam decidir que actuaríem lliurement sense cap dependència institucional ni càrrecs interns. El que preteníem era practicar i aprendre. Un de nosaltres, Manuel Tosca i Amella, es va convertir en el principal mestre i en el pal de paller de tot el grup, a més de ser la persona més admirada, estimada i ara enyorada per tots.
En les activitats literàries que participàvem o organitzàvem, tant en representació com a manera individual, fèiem referència a la pertinença al grup. Una de les primeres va ser promoure la poesia als infants, instal·lant-nos enmig de la Rambla convidant que hi participessin, una altra a la Plaça de la Vila amb una recollida de poesia ràpida. Col·laboràrem en l’organització del Concurs Temps de Primavera a Viladecans i dels Jocs Florals Infantils de les Escoles de Viladecans. Vàrem fer diferents recitals: Centre Lleidatà de Barcelona, Espluga de Francolí, Cova del Drac de Barcelona... El primer homenatge que es va fer a Espriu va ser a Arenys de Mar (febrer del 1987) a través de fotografies de Salvador Obiols (també caliuer), que estaven inspirades en el llibre Cementiri de Sinera, que va ser recitat pels membres del grup. (Un acte que es repetí a Xàtiva, Sant Sebastià, Manresa i Viladecans). Personatges destacats del món literari hi van participar i fer costat a recitals, presentacions de llibres i trobades culturals i literàries.
La nostra inquietud creativa s’ha mantingut viva de forma individual o col·lectiva, raó que justifica que continuem actius, organitzant o participant en activitats literàries. Homenatges : A Joan Maragall (amb motiu de la Festa de les Lletres Catalanes, celebrada el 2010 a Viladecans). A Manuel Torres. A Manuel Tosca i Amella. El passat 24 d’abril, vam prendre part en l’Homenatge a Salvador Espriu, que vam organitzar conjuntament amb Òmnium Cultural.
Volem constatar que el Grup Literari El Caliu, seguim fidels participant i organitzant activitats literàries. Ja no sols pensant en el creixement propi, sinó, fonamentalment i més en el moment que estem vivint, pensant en els valors que poden ajudar a assolir i promoure, les virtuts i fortalesa de a la cultura i la llengua catalana.
Mercè Bernat i Calvet
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada