dijous, 2 de maig del 2013

L’èxit d’una Cash Mob


El passat dia 16 de març va ser un dia molt emocionant, la ciutadania de Viladecans i de municipis de l’entorn van demostrar la seva estima per la cultura. Durant 15 dies s’havia estat organitzant en silenci una Cash Mob a la llibreria Els Nou Rals, i la gent va respondre magníficament bé. 
Un grup d’amics vam pensar que calia fer quelcom per ajudar la llibreria Els Nou Rals, sabíem que estava passant moments durs i volíem retornar d’alguna manera tota la tasca feta per a la ciutat. Quan ens vam assabentar que la cosa era pitjor del que ens temíem, vam accelerar la maquinària i en quinze dies es va gestionar tot: es van planificar les activitats, es va redactar el manifest, ens vam posar en contacte amb escriptors que havien passat per la llibreria a presentar la seva obra al llarg de tres dècades, vam contactar amb la premsa... Dia que passava, idea que s’afegia a la iniciativa, gràcies a la positiva resposta que anàvem rebent de cadascuna d’elles. 
Finalment, gràcies a la complicitats de centenars de persones, va arribar el dia 16 de març, un dissabte on Viladecans va viure una festa cultural i per a la cultura. La resposta massiva de la gent va permetre que l’objectiu fos assolit amb escreix. Més d’un miler de persones van passar pel carrer de Sant Joan número 19 a comprar algun llibre. De fet, la majoria de gent se n’enduia més d’un. 
Però el millor d’aquesta Cash Mob no només ha estat l’àmplia concurrència de gent del dia 16, sinó tot el que ha vingut després. L’èxit mediàtic, la presa de consciència de la ciutadania i el replantejament del futur de la llibreria. Ara cal que se sigui constant, que la gent recordi que cal ser coherent, que una flor no fa estiu i una llibreria de proximitat, valenta, lluitadora i promotora de la cultura és un patrimoni que no es pot deixar perdre. 
Ara teniu una altra cita, Sant Jordi. Durant tota la setmana es faran activitats diverses de promoció de la llengua i la cultura catalana gràcies a la implicació i col·laboració de moltes entitats de Viladecans –presentacions de llibre, contacontes, actuacions musicals i danses, entre d’altres. La nostra ciutat està viva. Malgrat les dificultats que pateix la gent, sembla que hem recordat que les coses urgents no han d’oblidar pel camí les coses necessàries. Tothom ho està passant molt malament, però no podem deixar que el país se’ns escoli entre les mans com sorra de platja. 
Recordeu, del 19 al 23 d’abril passegeu pel carrer de Sant Joan i invertiu en cultura! Comprar un llibre no és una despesa, és una inversió per a vosaltres i els vostres. Hem d’omplir la panxa, però no podem oblidar alimentar el nostre esperit. 
Bàrbara Lligadas