dissabte, 30 de març del 2013

Crema per Sant Josep


El meu avi es deia Josep, i pel seu sant era costum que fes crema catalana, això sí, sempre amb una cassola nova. Parlo de finals dels anys 20 i mitjans dels 30 del segle passat. Després la meva mare va continuar, i aquesta és la seva recepta.
Ingredients per a 6 persones:  1 litre de llet sencera; 180 gr. de sucre; 6 rovells d’ou;  pell de llimona; 40 gr. de midó de blat (es pot substituir per una cremadina o un sobre de flam); 1 tronquet de canyella.
Preparació: Poseu a bullir 75 cl. de llet amb la pell de llimona i la canyella. A part diluïu el midó o la cremadina en 25 cl. de llet, procurant que no faci grumolls. Afegiu-hi el sucre i els rovells i barregeu-ho bé. Quan la llet amb la pell de llimona ja bulli, aboqueu-ne una mica  a la barreja de la llet, sucre i ous. Remeneu-ho molt bé perquè es barregi i aboqueu-ho tot a la resta de la llet. Torneu-ho al foc fins que la barreja s’espesseixi, però que no arribi a bullir. Es treu del foc, i es pot posar en platets o bols individuals, o en una plàtera, segons es vulgui.
Ah, també es pot cremar sucre per sobre, però aquesta ja no es la recepta de la  meva família.
Maria Armengol