L’Assemblea Nacional Catalana va organitzar el passat 1 de març un debat titulat “Viladecans i la independència” amb la participació dels partits polítics viladecanencs partidaris del dret a decidir. L’acte, que va omplir a vessar l’Auditori Picasso, va ser presentat per Tomàs Caroz (ANC) i hi vam participar Carles Lozano (CiU), José Luis Atienza (ICV), Bàrbara Lligadas (ERC), Albert Buigues (grups de suport a les CUP) i Joan Pidelaserra.
Com a introducció, vaig tenir ocasió de presentar un estudi sobre el suport que tenen en la nostra ciutat les formacions partidàries de la independència de Catalunya, en previsió de la Consulta Popular que el President Artur Mas s’ha compromès a convocar l’any 2014.
Les principals conclusions que en vam extreure, a partir de les dades de les eleccions del passat 25 de novembre, són:
A nivell de tot Catalunya, les formacions partidàries de l’Estat Propi van rebre 1.787.656 vots, el 49,18% del total; si hi afegim altres partidaris del Dret a Decidir (com Iniciativa Verds), en situem en un 59,11%
El Baix Llobregat és la comarca que va donar menys suport a l’Estat Propi, amb un 33,84%
Entre les ciutats catalanes de més de 25.000 habitants, Viladecans és la tercera que va donar-hi menys suport, amb un 23,33%, superant només a Cornellà de Llobregat (21,77%) i Santa Coloma de Gramenet (18,86%)
Dins de la nostra ciutat, s’observen diferències importants entre els barris. Entre els menys partidaris de la independència trobem els de Montserratina, Mas Ratés i Can Sellarès; els que hi donen més suport són Torre Roja, Alba-rosa i, molt especialment, el Barri Antic.
La nota més positiva és que, tot i que s’ha parlat d’una mobilització destacada dels sectors més antisobiranistes, les formacions catalanistes es mantenen per sobre dels 7.300 vots (el segon millor resultat de la història), dels quals, tres cinquenes parts corresponen a Convergència i Unió.
En la fase de debat, vaig tenir ocasió de suggerir tres claus per aconseguir augmentar el nombre de partidaris de l’estat propi. En la meva opinió, hem de ser convincents en que el nou estat serà democràtic (cosa que inclou un compromís per la pluralitat, el respecte a les minories i la lluita contra la corrupció), ha de ser pròsper (demostrar que sortirem abans de la crisi en una Catalunya sobirana) i ha de ser proper (no només una lluita de partits polítics).
Carles Lozano
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada