divendres, 18 de novembre del 2011

Òmnium cultural es fa present a Viladecans


Al voltant d'unes 150 persones van compartir, el passat divendres 14 d'octubre, una trobada a l'Ateneu d'entitats Pablo Picasso. La secció local d'Òmnium Cultural va estar a l'alçada oferint un acte elegant, enriquidor i emotiu propi de la trajectòria que al llarg dels darrers 50 anys ha dut a terme l'entitat en el nostre país.
A l'acte van estar acompanyats per la Sra. Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, i les autoritats locals. La Sra. Muriel Casals i el Sr. Carles Ruíz (alcalde de Viladecans) van donar la benvinguda a la nova secció local d'Òmnium i la van encoratjar a treballar per la cultura, la llengua, i el País, eixos principals de treball de l'entitat.  Òmnium no té la intenció de substituir cap entitat ja existent sinó que pretén ser un paraigua on aixoplugar i enfortir a aquelles entitats que comparteixen i treballen per la llengua, la cultura i el país, consolidant els seus projectes conjuntament amb les noves propostes que Òmnium oferirà. Tots els assistents a l'acte eren conscients que hi ha molta feina a fer per tal que vagi augmentant la presència de la llengua i la cultura catalana entre els ciutadans del nostre municipi.
A continuació i aprofitant la celebració a la ciutat del Correllengua 2011, es va dur a terme una taula rodona, amb la presència del Sr. Pep Cruanyes (Comissió de la Dignitat), de la Sra. Muriel Casals (presidenta d'Òmnium), del Sr. Cesk Freixas (jove cantautor català), i del Sr. José Luis Atienza (regidor de Cultura de l'ajuntament de Viladecans). El debat va girar al voltant de "L'estat actual de la llengua catalana al nostre país"; les diferents intervencions ens van permetre reflexionar i valorar l'important paper que tenen els ciutadans i ciutadanes catalanoparlants, per aconseguir mantenir i ampliar l'ús social de la nostra llengua. Els ponents van estar d'acord que cal continuar treballant perquè la llengua sigui l'element aglutinador i integrador dels ciutadans del nostre país.
La trobada va finalitzar amb l'actuació del cantautor Cesk Freixas que va oferir el repertori del seu últim treball "La mà dels qui t'esperen".
La secció local d'Òmnium Cultural té la voluntat implícita de ser present en la vida cultural de Viladecans i de la comarca a través d'accions que responguin a les directrius fixades des de la seu nacional d'Òmnium. 
Òmnium és una entitat en constant creixement de socis i sòcies en aquests darrers anys; la presa de consciència que cal donar la paraula a la societat civil i el constant desig de poder decidir sobre quin ha de ser el futur del nostre país ha portat a Òmnium a postular-se obertament en defensa dels drets dels catalans i les catalanes. Un exemple ben clar és el constant atac polític i mediàtic a la nostra llengua i al sistema educatiu. La llengua catalana a través del model d'immersió lingüística a les escoles ha estat una peça clau per a garantir la igualtat d'oportunitats  i la cohesió social en un país on la immigració ha estat molt present. Unes de les darreres accions que la secció local d'Òmnium ha dut  a terme a Viladecans ha estat arran de  la recent sentència del tribunal superior de justícia qüestionant el model d'immersió lingüística a les escoles;  convocant una concentració davant de l'ajuntament de Viladecans amb la lectura d'un manifest d'adhesió al model educatiu actual i demanant que s'aprovés una moció en contra de la decisió del Tribunal en el ple de l'ajuntament. 
Són conscients que necessiten el suport i la implicació de tota la societat viladecanenca amb l'acompanyament de la seu nacional d'Òmnium Cultural i de totes les seccions locals que formen part de la Demarcació d'Òmnium Cultural al Baix Llobregat.
Vosaltres podeu acompanyar als membres de la secció local de Viladecans fent-vos socis i sòcies (https://segur.omnium.cat/www/omnium/ca/socis/fer-se_soci.html ) i participant a les assemblees cada primer dijous de mes a les 20:00 h, a l'ateneu d'entitats Pablo Picasso, Passatge Sant Ramon, 2.
Rebeu una cordial salutació de la secció local d'Òmnium Viladecans.
Agustí Martí