dissabte, 12 de juliol del 2008

Sant Ramon, en mans de les immobiliàries

El 68’70 % del terreny forestal, en propietat de constructores i immobiliàries

La Plataforma Salvem Oliveretes ha tingut accés a un expedient que conté un inventari de la propietat cadastral, datat el 7 de maig de 2008, en què figuren la relació de propietaris de la zona forestal de la muntanya de Sant Ramon en el terme municipal de Viladecans.
Des de la ronda de cornisa per sobre el camp de beisbol que, segons l’ajuntament, ha de marcar el límit de la ciutat, fins al capdamunt de la muntanya de Sant Ramon, en terme municipal de Viladecans, hi ha un total de 1.213.552 m2 (121,3 Ha) dels quals segons el PGM, només el 143.121 m2 (14,31 Ha) són urbanitzables no programats, i la resta 1.070.431 m2 (107 Ha) són rústics, agrícoles i forestals, o sigui no urbanitzables.

El sòl no urbanitzable

Dels 1.070.431 m2 no urbanitzables, el 68’70 %, són de propietat de constructores i immobiliàries, que han anat comprant terrenys durant l’última dècada.
Destaquen com a propietaris, el president de la patronal Confederació d’Empresaris del Baix Llobregat, Paz Dorado, que per mitjà de tres empreses relacionades amb ell, Construccions Sant Ramon Viladecans, Global Inversiones Europeas GIE, i Immobiliaria Cal Simon S.L., controlen el 31’67 % de la zona forestal. En la pàgina web de GIE, encara promouen el projecte urbanístic il·legal en zona forestal “Residencial Sant Ramon”.
El segueixen Josel S.L., del Grup Núñez i Navarro, amb un 17’44 %, Construcciones y Promociones Apolo amb un 8’36 %, Royal Urbis amb un 3’43 % i Construcciones Facoma S.A. amb un 3’28 %. Altres propietaris menors són Can Clota S.L. (2,65 %), i BBVA (1’87 %).

El sòl urbanitzable no programat

Dels 143.121 m2 de sòl urbanitzable no programat, 93.991 m2 (el 65,67%) són de la Immobiliària La Colonial, mentre que 29.418m2 (el 20,55%) són de Construcciones y Promociones Apolo, i la resta, 19.712m2 (el 13,77 %), pertanyen als actuals propietaris de la masia de Can Torrents.

L’ajuntament vol “preservar” la zona

Tot i això, el passat més de novembre, forçat per la denúncia a l’empresa GIE per part de la Plataforma Salvem Oliveretes, l’ajuntament va aprovar una moció tot manifestant la voluntat de protecció i preservació de la zona forestal de la muntanya, activant els mecanismes necessaris per dur a terme la màxima protecció mediambiental de la zona. Fins i tot, va ordenar als seus serveis tècnics i jurídics que estudiessin la situació actual dels terrenys, i establissin contactes amb qui correspongui, per tal d’implementar sobre el territori els mecanismes de protecció ambiental més adient.
No sabem com duen a terme aquest compromís, però veient aquesta situació la cosa pinta malament en el seu objectiu. És més, el conveni signat per l’ajuntament amb la Immobiliària La Colonial, per tal d’alliberar sòl urbanitzable no programat i així ampliar el parc forestal públic, veiem que hi ha un tercer interlocutor com és Construcciones y Promociones Apolo que amb un 20’55 % del sol, també voldrà treure’n profit...
En definitiva, tot un panorama incontrolable...

Ricard Caba i Calbet