diumenge, 15 de gener del 2023

A la Biblioteca també es juga

La Jugateca s’ha convertit ja en un clàssic de les activitats de la Biblioteca de Viladecans. Des de desembre de 2021, les persones aficionades als jocs de taula i rol poden compartir una estona lúdica i distreta participant en les diferents propostes dels jocs seleccionats. L’associació viladecandenca El Dado Dorado és l’encarregada de fer la tria dels jocs i dinamitzar aquesta activitat, que es fa un dissabte al mes de 10.30 a 13.30 hores i està adreçada a totes les edats. Les persones interessades poden escollir el joc que vulguin i els col·laboradors de El Dado Dorado els ensenyen com s’hi juga. D’aquesta manera es creen diferents taules amb jugadors de diverses edats que gaudeixen d’aquesta estona d’oci deixant de banda els jocs digitals.

El col·lectiu El Dado Dorado, que té la seva seu al Casal de la Monserratina, aporta una part dels jocs per a totes les edats a partir de dos anys, així com la seva experiència gestionant actes amb aquest tipus de dinàmiques i, sobretot, la seva passió pels jocs, les estratègies, l’atzar, la destresa, la memòria i la creativitat. L’associació participa també en tornejos i esdeveniments dins i fora de la localitat. Es pot consultar la seva activitat i informació al blog https://stegyland.blogspot.com/

La Biblioteca també contribueix en aquesta activitat amb els jocs de taula que té disponibles i que es poden agafar en préstec. Aquest servei de préstec funciona des de fa uns mesos per ampliar l’oferta que s’ofereix per al públic familiar. Catán, Carcassone, Dixit, Dobble, Speed Cups, Super Rhino són alguns títols dels 18 jocs de diferents tipologies, temàtiques i dificultat. Per poder-los agafar en préstec només cal tenir el carnet de la Biblioteca i complir amb una senzilla normativa. Així, els infants i adults interessats es poden emportar un joc per carnet durant trenta dies i sempre es presta amb una bossa de tela per tal que estigui protegit. Quan es retorna, s’ha de fer amb la bossa i es recomana fer-ho al taulell i no a la bústia. Abans de retornar-lo s’ha de comprovar que hi ha totes les peces, taulers i instruccions del joc dins la caixa perquè després aquest joc pugui ser prestat a altres usuaris. Així mateix, s’ha fet una guia que recull tots els jocs de taula disponibles amb informació destacada, com a quina edat està adreçat, el nombre de jugadors, la tipologia i el temps mínim per jugar que requereix el joc.

Des de la Biblioteca es vol ampliar l’oferta de jocs de taula anualment perquè aquesta sempre estigui actualitzada i els usuaris es trobin es trobin amb una col·lecció amplia, variada i en bon estat.

Les següents sessions de la Jugateca durant el primer trimestre estan previstes pels dies 14 de gener, 25 de febrer i 25 de març a l’Aula de Música de l’Institut Josep Mestres i Busquets (Ferran i Clua, 19), ubicació temporal de la Biblioteca.

ACTIVITATS INFANTILS / FAMILIARS

Dissabte 14 de gener de 10,30 a 13,30h. Jugateca d’hivern. T’agraden els jocs de taula? En vols conèixer de nous i saber com s’hi juga? Tindrem uns 20 jocs diferents per poder veure i jugar. A càrrec de: El Dado Dorado. Activitat familiar, per nens i nenes de més de 5 anys. Cal inscripció prèvia 

ACTIVITATS ADULTS

Divendres 20 de gener, 18:30h. Tertúlies filosòfiques. Parlarem sobre: El patiment. És necessari el patiment? Quin és l’origen del patiment? Com tracten el patiment les diverses filosofies i religions? Dinamitzador: Toni Cano.

TALLERS AMB CONTINUÏTAT (sense places lliures)

Divendres 27 de gener i 10 de febrer, 17.30h. Taller de conversa en anglès. Dinamitzador: Pere López. Cal inscripció prèvia.

CLUBS DE LECTURA (places lliures al Còmic Club i al Club de lectura de Teatre)

Dimarts 17, 24 de gener i 7 i 14 de febrer, 18h. Tertúlies dialògiques. Llegim: “El Quijote” de Miguel de Cervantes. Dinamitzadora: Belinda Siles. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.

Dimecres 18 de gener, 18.30h. Còmic Club. Parlarem sobre: “Piel de hombre” de Hubert i Zanzim. Dinamitzadora: Chus Rodriguez. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.

Divendres 20 de gener, 18.30h: Book Club. Comentarem: “Red bird” de Mary Oliver. Dinamitzadora: Paula Sàbat. Cal inscripció prèvia.

Dijous 25 de gener, 18.00h: Club de lectura feminista. Parlarem sobre: “Las malas” de Camila Sosa Villada. Dinamitzadora: Esther Benito. Lloc: Aula de Música INS Mestres. Cal inscripció prèvia.

Dijous 2 de febrer, 19h. Club de lectura de Teatre. Comentarem: “La trena” de Laetitia Colombiani i presentem: “Animal, negre tristesa” de Anja Hilling i “Quan ens haguem torturat prou” de Martin Crimp. Dinamitzador: Joan Viñals. Lloc: Aula de Música INS Mestres. Cal inscripció prèvia.

Dimecres 8 de febrer, 18,30h. Club de lectura de narrativa. Comentem: “Delicioso suicidio en grupo” de Arto Paasilinna. Dinamitzadora: Elena Cejas. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.

Dimecres 15 de febrer, 18.30h. Còmic Club. Parlarem sobre: “Padrines: cròniques de maternitat i criança d’una generació silenciada” de AA.VV. Dinamitzadora: Chus Rodriguez. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.

Las herederas

Cruz, Aixa de la 

Barcelona: Alfaguara, 2022

Per l’autora de l’exitosa novel·la Cambiar de idea, Premi Librotea i Premi Euskadi 2020, Aixa de la Cruz narra en aquesta obra els diferents punts de vista des dels quals quatre netes afronten el retorn a la casa del poble, que han heretat després del suïcidi de l’àvia. Quatre dones joves i un llegat comú per desxifrar: una casa o una maledicció que corre en els gens? Aquest és un llibre en el qual la dona és principi i final de tot, des de la maternitat, la relació amb la família, la pressió laboral, la impossibilitat de conciliar, fins a la por visceral a la bogeria, estigma familiar de les protagonistes. Però sobretot és un llibre ple d’agilitat i talent, amb una minuciositat en la descripció dels sentiments amb els quals tothom, homes i dones, ens podem sentir reconeguts.

La gentrificación es inevitable y otras mentiras

Kern, Leslie 

Manresa: Bellaterra Edicions, [2022]

Leslie Kern, autora de Ciutat feminista, viatja a Toronto, Nova York, Londres, París i San Francisco i escodrinya el mite i les mentides que envolten una de les majors crisis urbanes del nostre temps. Observada per primera vegada en la dècada de 1950 a Londres i teoritzada per destacats pensadors, la gentrificació constitueix un devastador procés de desplaçament que ara es pot trobar en moltes de les nostres ciutats i barris. Darrere de l’estudi de ioga, el mercat de productes ecològics i el saló de tatuatges, és un fenomen que afecta les comunitats més vulnerables. Kern proposa una mirada interseccional a la crisi que busca revelar la violència basada en la classe, la raça, el gènere i la sexualitat. Sosté que la gentrificació no és natural, sinó que és una continuació del projecte colonial que va treure als nadius de la seva terra i que, avui, es manifesta en l’augment dels lloguers i els desallotjaments, la transformació de les àrees comercials, l’augment de la vigilància i el trencament de les comunitats. 

El Monstre supercapgròs

Walliams, David 

Barcelona : Montena, 2022

Walliams ha creat el monstre més horrible de tots els temps! Una nova i increïble història del conegut autor de novel·la per a infants que assegura als lectors més joves aventura i diversió. A l’escola dels protagonistes, les classes són avorridíssimes, el menjar és horrible i els professors són terrorífics, però això no és el pitjor: sembla que algú ha utilitzat la màquina de monstrificació i ha creat un monstre supercapgròs. Podria ser el final pel alumnat, però per a la Trapella no hi ha res impossible. Haurà de lluitar contra aquella criatura terrorífica per aconseguir salvar l’escola de les mans del monstre supercapgròs.