dimecres, 28 d’abril del 2010

Salvem el bosc de Can Seguí


David Massana, regidor de medi ambient i ciutat sostenible de l’Ajuntament de Viladecans, ens va citar a membres de la Plataforma Salvem Oliveretes per explicar-nos les bondats del Pla Especial de Protecció Forestal de Viladecans (PEPFV).
El ple de l’ajuntament del novembre de 2007, va encomanar als serveis tècnics de l’ajuntament, un estudi per protegir la zona forestal de Viladecans, per mitjà d’una moció conjunta de tots els partits polítics, provocada per una denúncia feta per la Pplataforma Salvem Oliveretes. (rellegiu l’article “La cara del Llop de Viladecans” http://puntviladecans.blogspot.com/2007/11/la-cara-del-llop-viladecans.html)
Aquest fet ha donat com a resultat aquest pla que tot i ser molt burocràtic i administratiu, vol gestionar els espais forestals de Viladecans per evitar la seva degradació i l’especulació urbanística.
Doncs bé, tot i les bones intencions, el pla deixa sense preservar una gran part de zona forestal de Viladecans. Lògicament no ha preservat Oliveretes, actualment s’estan repartint el pastís urbanístic. Però tampoc ho han fet amb la zona de la vessant oest de la Serra de Miramar, delimitada entre Can Preses i Can Tries, just per on passa el camí del Bosc de Can Seguí, sobre l’Avinguda de Miguel de Cervantes. Es tracta d’una zona natural, on el Pla General Metropolità (PGM-76), la mateixa llei pre-democràtica que va qualificar d’urbanitzable la zona d’Oliveretes, va catalogar aquests terrenys com a urbanitzables no programats. O sigui, que ja hi tornem a ser, el Pla Especial de Protecció Forestal de Viladecans no pot protegir aquest espai perquè el PGM-76 li va donar drets urbanístics.
David Massana, ens va explicar que era la seva intenció preservar-los però que els serveis tècnics municipals van desestimar poder aplicar el PEPFV a aquells terrenys.
Qui decideix doncs sobre el nostre patrimoni natural? lleis pre-democràtiques?, serveis tècnics al servei del poder polític?.
El Bosc de Can Segui és un espai reconegut com a patrimoni natural pel catàleg d’elements d’interès patrimonial de Viladecans, per tant no caldria gaires esforços per tal que l’equip de govern del ajuntament de Viladecans prengués les mesures necessàries per preservar aquest espai i fos inclòs dins el PEPFV.
Estigueu atents, properament iniciarem una campanya per donar a conèixer i promoure la preservació del Bosc de Can Seguí. Envieu un correu a salvemoliveretes@hotmail.com i us mantindrem informats.
Ricard Caba

1 comentari:

Anònim ha dit...

El ple del mes d’abril 2010 va aprovar la moció presentada per ERC sobre la delimitació de l’espai forestal entre l’Alba-rosa i Can Guardiola acceptada per tots els grups presents al ple municipal. Es tracta de la zona del camí del Bosc de Can Segui, que és un espai reconegut com a patrimoni natural pel catàleg d’elements d’interès patrimonial de Viladecans i qualificats com urbanitzables pel PGM del 76. Aquesta moció pretén la voluntat política d’alliberar aquests espais urbanitzables tot convertint-los en forestals... però Tot i que el pla especial de la zona forestal de Viladecans, aprovat en aquest mateix ple, no inclou aquest terrenys, caldrà contemplar com ho fan per portar a terme aquest canvis de qualificació urbanística, per la qual cosa haurem d’estar atents al seu desenvolupament.