divendres, 15 de març del 2024

1981, Centre de Planificació Familiar

                               



Amb l’arribada del primer Ajuntament democràtic després de la dictadura, l’abril de 1979, els grups feministes de Viladecans van lluitar fins a aconseguir la creació del Centre de Planificació Familiar a Viladecans.

Un grup de dones de la ciutat, creat el mateix any, van començar a fer campanyes pedagògiques a favor del centre de plànning (conferència sobre sexualitat i planificació familiar, etc.) i el 1980 es muntaren parades informatives per la Fira de Sant Isidre. El centre de Planificació Familiar es va inaugurar oficialment el dimecres 4 de març de 1981, en un pis del Grup Sant Jordi (el 6è 1a del bloc número 14).

La majoria de dones que formaven part del Grup de Dones de Viladecans venien d’una tradició associativa activa i bastant comuna. Moltes havien format part de l’Agrupament Escolta Sant Joan, de l’Associació de Veïns Tres Torres i d’altres de partits polítics d’esquerres, com el PSUC.

Jaume Muns

Lluer (Spinus spinus) Pineda litoral, 4 de febrer de 2024.

 

Migrador i hivernant regular però escàs al Delta. Espècie amb dimorfisme sexual. El capell del mascle és negre, el de la femella d’un verd grisós. Les parts superiors del mascle son d’un verd groguenc amb llistes negres; en canvi, a la femella són grisos verdosos amb llistes de bru fosc.

El pit és de colors groguencs verdosos i les parts inferiors són blanques amb estries fosques. S’alimenta bàsicament de llavors. En el període reproductiu completa la dieta amb insectes. L’alteració del seu hàbitat i la caça són les amenaces principals per a l’espècie.

Eio Ramon

En Jaume Puig, el fill del gravador, ha arribat a port

 

                                                Jaume Puig, Neus Altés, Jordi Amat, Isabel Ruiz, Rosa Comellas,
         i els seus fills. (Foto: Àngel Lázaro Orús)

Anys enrere, evocant el seu pare, Jaume Puig (VPT 89-90 estiu 2015), vaig escriure: “Quan després d’haver vist l’extraordinària singularitat d’algunes persones la natura ens les pren, a l’hora del comiat, sovint trobem qui de manera insensata i beneita exclama: “Hi ha persones que no haurien de morir mai”. En el cas del gravador del carrer Sant Josep, jo vaig ser un d’aquells infeliços. Però bé, no m’estic de tornar-ho a dir: “Mai no haurien de morir. Vet-ho aquí.” I aixó mateix ho reitero, avui, en el comiat del seu fill, el nostre estimat Jaumet que el passat 6 de març ens deixava per sempre. El baliga-balaga més encantador, agradable i deliciós amb el que he fet vida.

Dic jo que ser fill d’un pare que fou trotskista, del POUM, voluntari al front durant la guerra civil, present en els fets de maig de 1937 a Barcelona on fou detingut, membre de la resistència a França en passar a l’exili, detingut i escapat de la presó de Compiègne prèvia deportació a Dachau i retornat a la resistència de Montauban a fer volar vies de tren, i que quan acabada la Mundial tornà a Catalunya dedicant-se a guanyar el viure com a gravador encunyador de medalles, entre altres les de la Mare de Déu de Montserrat que el monestir li encarregava en sèrie, deu marcar la personalitat. I dic jo també, que tenint per mare l’esplèndidament arrauxada Montse Gràcia, l’orientació del viure i el sentit li degué quedar ben predeterminat.

De petit, en Jaumet ja capitanejava amb tota naturalitat els trapelles del barri dels carrers amb nom de músic de Viladecans, Granados, Breton, Morera i Clavé. La Pepita Secall, la seva mestra en l’adolescència, es delia dient que quan l’havia de castigar per fer el tarambana a l’escola, sempre se’ls escapava simpàticament el riure a tots dos i l’havia de perdonar. Entrat en la joventut, amb en Jordi Amat, amb l’Antonio Guerrero, amb l’Antonio Galiano, amb en Pau Vilà, amb l’Antonio Jimenez i amb en Josep Mazón, es posà a jugar a beisbol federadament amb el Vila, guardant les trapelleries de carrer a l’interior del taller de son pare on el desori esdevenia cosa elevada al quadrat. Alhora, creava el conjunt de rock “Black Boots” juntament amb en Jaume Cabistany, Joan Pugès, Vicenç Domènech i Sebastià Oriol. Al ritme d’ells i el seu “Nights in White Satin” jo ballava per primera vegada en ma vida, al “Nido de los Retales” i a “Can Batllori” de Viladecans, a les acaballes de 1968. Això em va dur a fer bona amistat amb ell i amb la que essent la seva xicota, després seria la seva dona i mare dels seus fills, l’exquisida Neus Altés Badia, al cel sigui també.

Però no sols amb rock & roll, beisbol i medalles va esmerçar els anys de la vintena sinó que juntament amb en Salvador Bel (Jeroni), es construí el seu kart de competició per anar plegats allà on fos (cadascú amb el seu) intentant quedar primers, i això em permeté a mi gràcies a la seva bonhomia, experimentar i gaudir l’increible sensació d’accelerar de zero a vuitanta i cent en poquíssims segons fins a frenar al primer revolt, arrossegant pràcticament el cul pel terra. I aquest és el tarannà vital amb què sempre el vaig veure i considerar.

Després d’haver jugat amb el Club Beisbol Catalunya i haver contribuït a les seves victòries, casar-se i haver intentat “fer les Amériques” a Venezuela amb la Neus, en retornar, passà a integrar-se novament a les files del Club Beisbol Viladecans, aportant tot l’après més enllà de l’Atlàntic com a jugador i donant suport a l’etern entrenador Alfons Barrué.

L’any 1987, acabat de construir el Camp Municipal de Beisbol després de guanyar la sisena Copa del Rei, el president Ballester es plantejá com a objectiu per justificar la tenència del camp nou anar a la conquesta d’Europa. Aquest legítim plantejament personal topà dins la Junta amb els que crèiem que l’ús, el més massiu possible per assegurar la continuïtat, era el que justificava les noves instal·lacions i no només la consecució de reptes victoriosos del primer equip. El plantejament d’en Ballester implicava a més a més el menysteniment i la marginació de l’Alfons Barrué i en Jaume Puig que eren els qui dirigien l’equip i traspassar aquesta direcció a mans de gent forastera teòricament superior. Plantejada la proposta del president Ballester com a disjuntiva, “o la meva, o res”, via dimissió i sense presentar candidatura a eleccions en el convenciment que acabaríem plegant-nos a “la seva”, vaig presentar la meva opció en l’últim moment del termini establert per la Junta, acceptant la condició del vicepresident Ignasi Alavedra de trobar el suport dels altres membres de la Junta en una setmana. Així és com em vaig posar al capdavant, així és com en Jaume i l’Alfons foren restituits en la seva funció i així és com s’establí un major compromís participatiu al voltant del Club i del manteniment de les noves instal·lacions per part de tota la Junta, jugadors i socis, que dugueren al “Vila” a arribar fins a les disset consecucions de la Copa del Rei seguides, ja en temps de la presidència d’en Jordi Amat.

En Jaume, doncs, no deixà el Club ni quan, l’any 1995, en les pràctiques de bateig prèvies a un partit de lliga, llençant ell la bola, rebé una dura batejada que passant per l’únic foradet deixat imprudentment fora de l’empar del protector li trencava l’os cranial que allotja el globus ocular dret, deixant-lo practicament sense vista d’aquell ull de per vida i li esquinçava les meninges que el podien haver dut sense contemplacions a l’altre barri.

Sempre estigué en disposició d’ajudar l’Alfons Barrué a manera d’entrenador, a més a més del joc en si, i a responsabilitzar-se sapastrosament de la gespa del camp fins a fer-ne un bon aprenentatge, supervisat normalment, això sí, per en Jordi Amat que li anava al darrere ordenant tot el que ell deixava mig desgavellat, talment com si no hagués deixat mai el taller de les medalles de ca seva. Com deia, sempre ha estat lligat al Club de Viladecans i la seva gent fins l’any 2013, que, tenint 63 anys, desacomodat dins l’estructura esportiva del Club passà, durant un parell de temporades, a ajudar en els entrenaments al Club Barcino que aleshores es fundava, pagant així la fidelitat i l’estima de les amistats fetes de jove.

Altrament, en Jaumet, havia après de son pare i sa mare a enriure’s de tot allò que li pogués semblar massa transcendental i he de dir que, cultivant l’amistat, d’ell vaig aprendre a relativitzar de millor manera el que al món passava i com encarar-ho. Amb ell vaig veure per primera vegada, després de força sopars a ca seva en dissabtes vespre, partits en video de les grans lligues americanes. Eren els temps de Nolan Ryan dels Rangers de Texas com a millor pitxer i de Darryl Strawberry del Mets de Nova York com a millor batejador. Sempre acabàvem discutint sobre la perfecció i la dificultat del nostre joc: “Si la perfecció d’un batejador és el promig 1.000, el millor batejador de la Història mai ha arribat a 400 i aquest dels Mets justet farà els 300; i per boníssim que sigui un pitxer com aquest del Texas, de segur que al capdavall de la temporada haurà perdut una quarta part dels seus partits”, m’explicava. I això constituia en el fons, fins i tot, l’essència de la seva manera d’anar pel món.

Després de tancar el taller de gravador del seu pare, es guanyà la vida fent els manteniments més inversemblants com a petit empresari, des de jardiner per a l’Ajuntament, a mantenidor d’una fàbrica de cables i a una altra del ram tèxtil, i també mantenidor dels marcatges del terreny de joc als partits dels Barcelona Dragons de rugby després d’haver ideat l’aplicació d’un sistema de pintar l’herba de Montjuïc sense fer-li mal.

En marxar jo a viure a Cardedeu l’any 1995, i anys després a Palma, el trobar-nos començà a fer-se cosa excepcional però no deixàrem mai de preguntar l’un per l’altre entre els amics comuns. Sabia que no fa massa anys, ja jubilat, en Jaume es comprà un iot de 33 peus que amarrat a Port Ginesta esdevingué el seu habitacle, i després de fer-ne l’aprenentatge, com quan de jove amb els karts, sortia a escampar boires navegant vers l’horitzó llis. Finalment, la parca l’ha anat a trobar a Granada on mig s’amagava, a casa dels seus fills Anna i Jaume amb els quals, darrerament, vivia.

La cosa ha estat mitjançant un atac de cor, complicat per una Enfermetat Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC) que venia patint. Tenia 74 anys.

Gràcies per tot el que has viscut i ens has fet viure, Jaume. Descansa en pau.

Andreu Comellas

Sobre els treballs i col·laboracions que es desenvolupen des de la Biblioteca de Viladecans

 

La Biblioteca de Viladecans participa en diferents grups de treball de la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona; del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya; en grups de creació de continguts a la Biblioteca Virtual; en altres grups de treball amb les biblioteques de la zona i, finalment, en projectes amb departaments municipals o amb entitats de la ciutat.

Amb la Gerència del Servei de Biblioteques participem en els següents grups: el de Gestió de conflictes a les biblioteques públiques, confeccionant un document públic l’any 2016 on es donen pautes i eines per a la resolució positiva dels conflictes; el grup De l’hort a la biblioteca, que va tenir com objectiu potenciar i facilitar informació sobre el consum i la cuina dels productes del Parc Agrari del Baix Llobregat –productes de proximitat i temporada– i del cultiu d’horts urbans; i, finalment, el grup Dones, feminismes i LGTBIQ+, que prova de donar orientacions i propostes per als fons bibliogràfics de dones i LGTBIQ+ a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals, de la qual també forma part la Biblioteca de Viladecans.

A través del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya, participem en el grup de treball Bib Boto, per discutir temes relatius a les biblioteques infantils, i com a grup de treball de la zona participem als Esmorzars infantils, on es presenten i treballen temes referents a les sales infantils de les biblioteques.

Com a creadors de continguts, prioritàriament recomanacions de llibres, mitjançant la Biblioteca Virtual participem dels següents grups: Prestatge virtual sobre Arts Escèniques, Novel·la i Còmic; Genius (portal infantil) i Els bibliotecaris recomanen.

Pel que fa a la participació i col·laboració amb projectes municipals, podem citar: Educació 360, el Passaport Edunauta i la Lliga dels llibres, amb el departament d’Educació; el Premi Delta-Narrativa per a Dones, literatura de dones i les diades de visibilitat tals com el 8M, 28J, 25 N –entre d’altres– amb el departament d’Igualtat; el programa Viladecans em cuida i la Xarxa de connectors comunitaris del departament de Serveis Socials o el programa Ciutats defensores, amb el departament de Cooperació i Solidaritat, d’entre altres.

Pel que fa a les entitats i equipaments locals, col·laborem amb l’Àtrium per la nostra especialització de fons en Arts escèniques; amb l’Ateneu de les Arts, amb els Casals de barri, facilitant lots de llibres per als seus clubs de lectura; amb la Fundació Caviga, dissenyant activitats especifiques com és el Club de Lectura Fàcil. Aquest any estem iniciant converses amb els CAP per estudiar com poder col·laborar de manera bidireccional.

Per concloure, hem d’assenyalar, que també facilitem lots de llibres a escoles i instituts de la ciutat, per a complementar les seves biblioteques escolars amb la finalitat d’ajudar-los a la seva labor educativa però també per contribuir al foment de la lectura i el coneixement entre els escolars i estudiants de la població.

 

TRES ENIGMAS PARA LA ORGANIZACIÓN

Eduardo Mendoza

Barcelona: Seix Barral, 2024

Tres enigmas para la Organización ens situa a Barcelona la primavera del 2022. Els membres d’una organització governamental secreta s’enfronten a la perillosa investigació de tres casos que podrien estar relacionats entre ells: l’aparició d’un cos sense vida en un hotel de la Rambla, la desaparició d’un milionari britànic al seu iot i les singulars finances de Conservas Fernández.

Creada en ple franquisme i perduda en l’oblit de la burocràcia institucional del sistema democràtic, “la Organización” sobreviu amb moltes penes econòmiques i als límits de la llei, amb una reduïda plantilla de personatges heterogenis i mal avinguts. Una organització a mig camí entre un servei secret atrotinat i la T.I.A. de Mortadelo i Filemón que va crear Francisco Ibáñez.

Entre el suspens i la rialla, és sobretot una novel·la divertida amb la qual el lector haurà d’unir-se a aquest esbojarrat grup si vol resoldre els tres enigmes del trencaclosques.Al llarg de la novel·la, Mendoza va donant pinzellades crítiques, amb la seva habitual ironia i estil, a la societat actual, ja sigui el procés, la invasió turística de la ciutat o la idiotització que causa l’addicció al mòbil. L’autor ens torna a oferir una paròdia del gènere policíac a mig camí entre les novel·les d’Agatha Christie i els tebeos de Francisco Ibáñez.

FOLLOWERS: CREA TU COMUNIDAD DE SEGUIDORES EN INTERNET.

Manuel Moreno

Barcelona: Ediciones Deusto, 2023.

Milions d’internautes anònims, creadors de contingut i també empreses i institucions, viuen obsessionats cada dia amb el nombre de seguidors que tenen a internet, anteposant la quantitat a la qualitat, i fins i tot, incrementant les seves xifres a cop de talonari.

Si tu també busques multiplicar artificialment el nombre de seguidors de les teves xarxes, aquest llibre no és per tu.

ATREVEIX-TE A PREGUNTAR: LLIBRE DE PENSAMENT CRÍTIC PER A TOTES LES EDATS

Marc Gascón

Barcelona: Zahorí Books, octubre de 2023

Aquest llibre vol inspirar les persones més joves a pensar de forma més crítica, a ser més curioses. Els pensadors crítics han jugat un paper molt important en la humanitat, combatent la ignorància, la superstició, el prejudicis, els mites, els dogmes i la injustícia.

La manipulació, la desinformació i la cibervigilancia són més comunes i esteses avui dia gràcies a internet, les xarxes socials i la intel·ligència artificial.

Afortunadament, hi ha motius per a l’optimisme, perquè el pensament crític és una habilitat que es pot ensenyar i entrenar.

L’arròs i la familia del Manquet

 

Josep Iturrioz i la seva dona, Pepita Vicente

La immediata postguerra va ser terrible per als perdedors, totes les guerres son terribles per als qui perden. Aquesta va ser la realitat de la meva família materna particularment a partir del moment en què el meu avi Josep Iturrioz Rebull, el Manquet, va ser delatat, jutjat, i condemnat a mort pel seu paper durant la guerra a Viladecans, pena que després li va ser commutada per cadena perpètua, i va sortir amb llibertat condicional, set anys més tard. El Josep Lligadas ja ha escrit diversos articles dedicats a la seva figura política i humana durant aquells anys nefastos i no cal que jo, el seu net, m’estengui en el que ja sabem.

Voldria parlar, en canvi, de les conseqüències que aquest estat de coses va tenir per a la resta de la família mentre va ser a la presó, ja que penso que si no ho faig jo potser no ho farà ningú. Quan mon avi va ingressar a la Model de Barcelona va deixar la família desatesa a Viladecans; la meva àvia Pepita, la meva mare, la Maria, filla gran, la meva tieta Mercè i el meu oncle Josep, el més petit, que al final de la guerra tenia cinc anys. Al Josep el van posar en un hospici i la Mercè i la Maria es van quedar amb la seva mare a la casa del carrer Carles Altés. Es van haver d’espavilar com van poder i una de les coses en què es van involucrar va ser l’estraperlo de l’arròs, que anaven a buscar al Baix Camp de Tarragona i venien al colmado de Cal Borni de Viladecans i, a vegades, a Barcelona.

La meva àvia va tenir un entrebanc molt dur una vegada quan va esser aturada per la policia a la Plaça Universitat i li van trobar ous frescos i quatre coses més al cistell, que no eren estraperlo, eren del seu hort de Viladecans i les portava a la part de la seva família que vivia al carrer Lleó del Raval. La policia no la va creure i se la van emportar detinguda a comissaria. Un cop allà, li van tallar el cabell de qualsevol manera i la van tenir dreta sense deixar-la seure. Amb l’ensurt i la por li va venir la regla, que li va regalimar cames avall fins a terra sense que ningú l’ajudés, fins que un policia, un bon home, li va anar a buscar alguna cosa a la farmàcia perquè es pogués rentar. Al final la van deixar anar. Aquesta experiència va deixar molt tocada a l’avia Pepita, que no era precisament poruga com ja havia demostrat en altres ocasions.

A partir d’aquest episodi va ser la filla gran, la meva mare, tota sola, que va continuar amb el tragí de l’arròs. El que segueix es el que ella em va explicar quan jo em vaig començar a interessar per la historia familiar i la de Catalunya i Espanya com a contingut del treball artístic. Ja portava uns quants anys a Estats Units i crec que aquesta distància física però també emocional em va permetre centrar-me intel·lectualment en aquests temes que, mentre vivia a Barcelona, m’havia sigut completament impossible d’abordar. Viure a la Espanya Una, Grande y Libre, em representava una humiliació constant, acompanyada d’una vida familiar molt complexa i no massa fàcil. Per això als dinou anys me’n vaig anar a Paris i, un cop a fora, ja mai vaig tornar del tot.

Però parlàvem de la meva mare Maria i l’assumpte de l’arròs. M’explicava que el viatge cap al sud era llarg i tediós pel mal estat de les vies, dels mateixos trens i les parades constants, per avaries, controls de la Guardia Civil, etc. Anaven tan a poc a poc que podies baixar del tren i anar caminant al costat de la via sense por de perdre’l. La tornada, però, era una altre cosa ben diferent. Tornaven tots, homes i dones, carregats amb el mocador de fer farcells a rebentar vigilant constantment els controls de la “Benemérita” que paraven els trens on els hi petava i confiscaven el que trobaven. Tothom es treia de la butxaca trucs per evitar perdre l’arròs i les despeses d’aconseguir-lo; si el perdies no el venies i no menjaves. N’hi havia que desmuntaven les plaques de fusta del vàter, posaven l’arròs en els forats i tornaven a muntar les plaques. A part que els guàrdies civils se les sabien totes, quan arribaven a Barcelona havien de revertir l’operació quan entraven a l’estació, cosa que no tenia res de fàcil. Era tot molt agosarat, desesperat, sense saber mai què t’esperava al final de la propera corba. Hi va haver un cop que un xicot jove, en veure pujar la parella de guàrdies civils, es va enfilar al sostre del vagó amb els paquets que portava mentre la bòfia feia el registre en marxa. Com que anava vigilant als polis, en un rar moment en què el tren anava de pressa, l’entrada d’un túnel el va decapitar. La meva mare anava asseguda al mateix vagó amb la finestra oberta i el braç recolzat al marc (era a l’estiu) i de sobte va notar quelcom humit al braç i era la sang del pobre xicot que acabava de morir al sostre.

Maria Iturrioz Vicente, l’any 1944, amb el Tono, un ximpanzé que ella va criar quan treballava a l'instituto Canino Rex del carrer Petritxol de Barcelona. Aquesta feina li va permetre deixar l'estraperlo.
                                                       

El truc que es va inventar la Maria per marejar-los la perdiu va ser una mena de faldilla que ella mateixa es va fer –cosia molt bé–, lligada al davant i sospesa de dos tirant creuats que es posava sota del vestit normal. He inclòs una foto de la reproducció que em va fer quan li vaig demanar, ja fa anys (ara és part de la meva obra La Campana Hermètica que és a la col·lecció permanent del Museu d’Art Contemporani de Barcelona [MACBA]). La faldilla estava composta per compartiments verticals, com saquets, que feien tota la llargada de la faldilla. En aquests compartiments arribava a portar dotze kilos o més d’arròs, el problema era que no podia seure pel perill de que el teixit de la faldilla clandestina s’estripés per la pressió. Havia d’anar molt a l’aguait. Tot això ho complementava portant un cistell petit amb una mica d’arròs i quatre coses més de manera que si el guàrdies volien tafanejar es fixessin en la cistella i no busquessin més enllà. Si es donava el cas que havia de baixar del tren per esquivar la policia el més probable era que aleshores hagués de quedar-se a la via i anar caminant fins a la propera estació o agafar un altre tren en direcció a Barcelona sobre la marxa. Afortunadament la baixa velocitat dels trens feia que no fos massa difícil per a una dona que aleshores tenia vint anys.

Una cosa que em va impressionar molt quan la vaig sentir per primera vegada va ser que caminant per la via del tren una vegada, estava esgotada i es va asseure a sobre d’un munt de rocs. D’entrada no se’n va adonar, però aviat va veure dues botes que sortien de sota les pedres. Estava asseguda a sobre de la tomba d’un soldat mort en combat i enterrat superficialment on va caure. En una altra ocasió se li creuar corrent un gos feréstec que portava un braç sencer a la boca. A partir d’aquí s’hi va començar a fixar més i va començar a veure més gossos rapinyant cadàvers de soldats. Tot just feia un parell d’anys que s’havia acabat la guerra. Em deia que fins i tot en veia bastants a sota els arbres sense enterrar, “secs com un bacallà”, en paraules de la Maria.

Reproducció de la faldilla de doble tela que Maria Iturrioz duia quan feia l'estraperlo, reproduïda per ella mateixa.

Va haver de ser un temps duríssim, despietat, per a molta gent. A partir del any 45 i amb la desfeta de l’Alemanya nazi i de la Itàlia feixista al final de II Guerra Mundial i possiblement sota consell del general Moscardó, que havia estat governador militar de Barcelona, aliadòfil durant la II Guerra Mundial i, a partir de 1945, cap de la Casa Militar de Franco, aquest s’avingués a afluixar una mica la repressió –que fins aquell moment havia sigut implacable– per començar a congraciar-se amb els països aliats amb els quals no tindria més remei que relacionar-se i fer la pilota si volia tornar a la comunitat de nacions civilitzades. Jo crec que va ser va ser degut a aquest canvi de context polític internacional que el meu avi va sortir de la presó en llibertat condicional fins que el 1960 va ser finalment exonerat.

Amb la meva mare sempre vaig tenir una relació molt estreta i franca. Sempre ens vam entendre molt bé, gairebé més com a amics que com a mare i fill. Li podia preguntar el que fos sobre el que fos i sempre vam parlar com a adults de la història familiar, de la guerra, de tot en definitiva. Se’m va quedar una pregunta a la gola que mai li vaig fer, potser si hagués viscut una mica més hagués acabat fent-li. La pregunta era com s’ho va fer per fer el que va fer tota sola per ajudar la família en un moment tan dur per a tothom, però especialment per a les dones soles amb els pares, marits, germans i fills morts o a la presó amb condemnes de penitència que no s’acabaven mai? Va esser molestada sexualment? Va haver de transigir per no perdre els farcells d’arròs que portava? No ho sabré mai. Si hagués estat el cas no hagués tingut cap importància per a mi, apart del mal físic i emocional que ella hagués hagut de suportar. La meva mare era molt valenta i molt guapa. Totes les mares ho són. Però la meva era molt, molt guapa.

Francesc Torres Iturrioz,

Jersey City, New Jersey, EUA, 2024

Desigualtat d’oportunitats

 

Sempre hi ha alguna raó noble per manifestar-se, una injustícia per denunciar. Els poderosos segueixen trepitjant caps per continuar sent-ho, el soroll de botes s’estén pel mapa. Es multipliquen els benaurats de fam i set de justícia, tot i que està demostrat que en aquesta vida no seran saciats. La llista de benaurats amb set és inacabable: creix cada dia com creix l’ombra quan se’n va el sol, com creixen els condemnats a deserts secs de pietat, sense oasi de justícia ni de pau i treva.

 Als dotze anys es fa de nit per a les nenes a l’Afganistan, tenen prohibit estudiar. Els talibans saben que estudiar és com la poesia, una arma carregada de futur. El saber obre els ulls. Per això, a partir dels dotze anys, se’ls embenen per a tota la vida. Però Kabul és molt lluny, a 7.500 km de nosaltres, i el govern dels talibans és gairebé medieval.

Gaza és més a prop, una mica més de 3.000 km, gairebé com Kíev. Això de Gaza és un setge més cruel que qualsevol setge medieval, i el que és pitjor és que no el llegim als llibres d’història. El llegim als diaris d’avui, el veiem al telenotícies. Gairebé no el veiem, perquè la primera víctima d’una guerra és la veritat.

El problema fa més mal, perquè Israel no és una dictadura. És un país democràtic, amb divisió de poders, amb eleccions lliures, on la gent es manifesta contra la guerra, però els morts dels altres, dels palestins, segueixen sumant víctimes innocents de totes les edats. Executen un horrorós recàrrec de morts per cada possible culpable. Els maten a cegues, convertida Gaza en un camp de concentració. I el gendarme d’occident aquí exerceix de guàrdia urbà, aturant la circulació de la condemna al govern israelià a les Nacions Unides. I la Unió Europea gesticula sense acabar de concretar un corredor que no té gaire pressa per córrer.

La foto és una manifestació contra el govern de Síria, 13.000 penjats, un per un. Cada guerra sempre empitjora els complicats equilibris que hi havia abans, en temps de pau. El Mediterrani ha esdevingut un mar de desigualtat. Els rics contra els pobres de la terra. Gaza 1.700 dòlars per càpita, Israel vint-i-una vegades més, 35.700. Tots som fills i pares d’aquesta Mediterrània, bressol de meravelles i de les mil i una nits. Veïns, quasi sempre entestats a no donar cap oportunitat a la pau.

Refredat versus al·lèrgia

 

Amb la primavera, arriben de nou mocs i esternuts que s’allarguen en el temps. Sovint aquests símptomes es confonen i ens és difícil saber si l’origen està en un refredat o ve d’una al·lèrgia. Amb aquest article, us guiarem a través del món de la rinitis per ajudar-vos a diferenciar si els símptomes que experimenteu són causats per un refredat comú o per una al·lèrgia.

La rinitis és una inflamació de la mucosa nasal. Aquesta cobreix les fosses i els conductes nasals i realitza tres funcions: Filtrar i netejar l’aire eliminant les seves impureses de fums, pols, pol·len, fongs, virus i bacteris, a més de fer arribar l’aire inspirat als pulmons amb la humitat i temperatura adequades.

Tipus de rinitis

Les rinitis poden ser no al·lèrgiques o al·lèrgiques. Entre les no al·lèrgiques hi ha la rinitis infecciosa, provocada per virus o bacteris, i la rinitis idiopàtica, sense causa aparent, amb simptomatologia semblant a les al·lèrgiques, però amb crisis provocades per canvis de temperatura, contaminació en l’ambient, etc.

D’altra banda, les rinitis al·lèrgiques tenen com a causes més freqüents els pòl·lens a la primavera, i amb menys freqüència poden ser causades per substàncies que no es respiren, com aliments, medicaments, picades o substàncies que travessen la pell. Quan això passa, la rinitis pot aparèixer al costat d’altres símptomes al·lèrgics o formar part d’una reacció al·lèrgica generalitzada anomenada anafilàxia.

Símptomes

La rinitis sol produir taponament nasal amb sensació d’obstrucció, dificultat de respirar, mucositat contínua en forma de degoteig claret, esternuts (moltes vegades de forma repetitiva) i picor de nas continu. En el cas de les rinitis al·lèrgiques, és comuna la inflamació de la conjuntiva dels ulls, cosa que generalment es denomina rinoconjuntivitis al·lèrgica.

En general, el taponament nasal i la inflamació pot provocar que tant nens com adults hagin de respirar amb la boca oberta, ronquin, els falti l’olfacte i fins i tot poden tenir mal de cap. Altres símptomes que poden aparèixer són la picor d’oïdes i de paladar i sagnats freqüents pel nas.

Què podem fer?

Per alleujar els símptomes, es poden netejar les vies respiratòries altes amb sèrum salí. En el cas de la rinitis al·lèrgica, es pot afegir tractament específic per gestionar millor els símptomes.

Quan heu de consultar al professional de medicina de família?

Quan els símptomes siguin molt molestos i facin incòmoda la vida normal durant el dia o la nit. 

Si la situació persisteix molt de temps, es presenta d’una forma molt repetitiva o si hi ha una associació que es pugui associar a alguna substància de la qual la persona pogués ser al·lèrgica.

Objecció burocràtica

No fa gaire l’Ajuntament de Viladecans, a través de l’ateneu Pablo Picasso, ens ha reclamat, a aquesta revista, que ens poséssim al dia en temes de documentació. Els que formeu part d’entitats prou que ho sabeu: el pressupost de cada any, projectes, composició de la junta, etc. Les dades del registre, vaja.

Nosaltres ja fa uns quants anys que ens hem tornar mandrosos en aquest sentit. En realitat més que mandrosos ens sentim molt i molt incòmodes amb la nova burocràcia digital que per part de les administracions públiques a poc a poc va envaint la vida de les entitats. Per això, hem respost amb aquesta carta.



Benvolguts, benvolgudes.

Moltes gràcies per la vostra atenció i perdoneu el retard a respondre. És que volíem parlar-ne amb la resta de membres de la nostra entitat. I aquesta és la nostra resposta.

De fet entenem molt bé que l’Ajuntament vulgui saber l’estat de les entitats. Respon a una inquietud que compartim i durant uns quants anys hem anat funcionant així... fins que ens hem encallat. En part per mandra, ho reconeixem. En part perquè el fet que avui tota relació de les administracions públiques amb les entitats hagi de ser forçosament digital no ens sembla gaire oportú. O, més clarament, ens sembla un abús. Som conscients que no és una decisió de l’Ajuntament de Viladecans, sinó que respon a d’altres mecanismes. Però ja costa prou, com sabeu, trobar relleu a les juntes directives i trobar persones que vulguin dedicar temps i esforç a la bona gestió de les entitats, com perquè a sobre hagin de tenir unes habilitats informàtiques que no són a l’abast de tothom i que en realitat creen ciutadans de primera i de segona i unes quantes disfuncions.

Per part vostra sempre hem rebut molt bon suport tècnic quan hem necessitat formació, un ajut o hem fet una consulta. I us ho agraïm infinitament.

Ens agrada molt participar, si podem, en les activitats formatives i col·laborar amb altres entitats. La veritat és que la nostra pròpia activitat no té gaires canvis: som un equip petit, un consell de redacció, amb poca renovació, els membres del qual consten sempre en la portada de la revista. Després tenim un bon nombre de col·laboradors, que no són socis de l’entitat, com tampoc no ho són els centenars de subscriptors. No aconseguim recordar ni qui és el president o presidenta. Jo sé que en soc la secretària. No tenim pressupost ni solem demanar subvencions (ho hem fet alguna vegada). No volem tenir compte en cap banc, perquè ens hem trobat que se’ns han menjat els estalvis i les subvencions. Quan tenim alguna despesa (en tenim molt poques i encara esporàdiques), l’afrontem entre tots, a parts iguals. I la nostra finalitat és que cada mes surti la revista, cosa que hem fet ininterrompudament des de fa ja divuit anys. Ho podeu comprovar aquí, al repositori de la Biblioteca de Catalunya.

Doncs res més. Confiem que aquesta informació servirà per actualitzar les nostres dades... Nosaltres ens ho prenem com una forma -discreta- d’objecció burocràtica.

Gràcies per tot!

 Mercè Solé

Sense aigua

La greu sequera que estem vivint sembla que és senzillament un aperitiu del que pot arribar si no aconseguim frenar el canvi climàtic. En qualsevol cas, el nostre espai mediterrani pateix set cíclicament. I molts urbanites, sobretot metropolitans, vivim força aliens a la qüestió. L’aigua surt “naturalment” de l’aixeta i la majoria de productes que mengem sorgeixen de forma igual de natural de les lleixes dels supermercats. I no ens preguntem gaire com han arribat allà.

Però això no és així. L’aigua és un bé preciós, imprescindible per a la vida: per beure, per cuinar, per a la neteja (per a la salut!), per als conreus i per a la indústria. I no és un bé infinit, com ens recorda la sequera.

Per això és urgent i necessari que tots plegats actuem en conseqüència. Als ciutadans ens toca estalviar aigua i fer-ne un consum raonable, revisant els nostres hàbits quotidians. Als polítics, els pertoca consensuar, pressupostar i executar mesures de llarg abast i abandonar l’ús de la sequera com a projectil contra l’adversari. Calen mesures a llarg termini que permetin equilibrar territoris, evitar el malbaratament per estructures obsoletes, en mal estat o per usos inadequats, revisar formes de reg i cultius poc adaptats a les nostres condicions, o determinats usos industrials. I és que certament no té gaire lògica posar al mercat pantalons texans vells i desgastats per una moda absurda que requereix litres i litres d’aigua, o construir noves piscines privades, o “regar” els turistes amb una aigua que és imprescindible avui per a d’altres usos.

Perquè, no sabem com ho veieu, però com molt bé ens recorden els pagesos aquests dies, d’ells i del sector primari en depèn la nostra alimentació. O potser ens haurem d’acabar menjant els turistes?

El 13 d’abril celebrem la primera Àgora de Viladecans pel Clima!

 

En el marc del Pacte de Viladecans pel Clima, el dissabte 13 d’abril es convoca aquesta trobada de persones i organitzacions del municipi interessades en participar en l’acció col·lectiva que estem impulsant a Viladecans per viure de manera més sostenible.

Serà l’estrena d’aquest espai que té vocació de continuïtat per reunir cada any totes les persones actives amb l’objectiu de teixir relacions i col·laborar per enfortir les accions.

En aquesta edició, coincidint amb la revisió del Pla d’Acció local per l’Energia i el Clima, dedicarem l’Àgora a debatre sobre les estratègies a impulsar per poder cobrir les necessitats energètiques dels habitatges i del transport personal, per ampliar la concepció que tenim dels residus i per promoure la natura al nostre entorn.

Vine! Dedica aquest matí a reflexionar, aprendre i compartir amb altres persones i aprofita també per sumar-te al Pacte si encara no hi ets, per rebre la informació i continuar participant en les accions.

Emplena aquest senzill formulari d’inscripció i, abans de la trobada, rebràs tota la informació detallada.

Oficina tècnica del
Pacte Viladecans pel Clima

Els motius de la revolta pagesa

 

L’anomenada Revolta Pagesa que fa unes setmanes va engegar amb mobilitzacions arreu de l’estat espanyol, i que ja havia començat abans a altres països de la Unió Europea, ha sorprès molta gent. Però les reivindicacions pageses no són noves. Històricament hi ha hagut grans mobilitzacions per reclamar preus justos pels productes, pels alts costos de producció o per aturar grans projectes urbanístics en l’espai agrari, en el cas de la nostra comarca.

El que ara fa diferent aquesta mobilització és que és generalitzada, que aplega pagesia no organitzada i que es manté sostinguda en el temps. De moment ja portem unes quantes setmanes amb concentracions i talls de carreteres.

La tempesta perfecta que ha provocat les mobilitzacions és la coincidència d’una sequera perllongada, un cansament degut a l’enorme càrrega burocràtica que imposa la Unió Europea i una baixa rendibilitat endèmica en les explotacions agràries. Per altra banda, la pagesia és molt conscient que la seva mitjana d’edat a Catalunya ja passa dels 60 anys i hi ha molt poques incorporacions de gent jove al sector.

El problema de la sequera és general i afecta tota la ciutadania, però tot just es comença a parlar ara de restriccions en les àrees urbanes. En canvi, la pagesia d’algunes zones, ja fa un any que han hagut d’adaptar-se a un canvi de cultiu perquè la seva restricció de reg no els permetia fer el conreu planificat. El Pla d’Emergència de Sequera estableix que el sector agrari ha de reduir la dotació de reg al 80% i la ramaderia en un 50%. Altres sectors productius han de reduir el consum d’aigua en un 20%.

La Unió Europea va aprovar l’estratègia del Pacte Verd Europeu per aconseguir una economia més verda que efectes sobre diferents sectors productius. En aquest pacte hi ha l’estratègia del Camp a la Taula, que pretén una transició cap a mètodes productius amb menys impacte sobre el medi. Això a priori és positiu per a tota la societat, però el problema és que aquesta transició es vol fer sense canviar les regles del joc del mercat global. Transitar cap a mètodes de producció més sostenibles vol dir augmentar els costos de producció, però també vol dir continuar competint en un mercat que és global. Els productes que venen de països tercers no tenen les mateixes exigències ambientals. Ni els mateixos drets laborals per als treballadors. Això significa que arriben productes agraris a uns preus molt més baixos del que s’ha produït aquí. El nostre sistema alimentari consumeix recursos i impacta en el medi ambient d’indrets llunyans.

Les exigències ambientals de la Unió Europea van acompanyades d’ajudes, en alguns casos, no sempre. Però també van acompanyades d’una ingent càrrega burocràtica per a fer un control exhaustiu de la producció. El quadern digital és una de les mesures que ha de ser obligatòria, si res no canvia, d’aquí a uns mesos. El que l’administració catalana anomena QIE, és una eina informàtica per a que la pagesia inclogui tot, “TOT”, el que fa en el seu dia a dia al camp. Quin producte fitosanitari aplica, amb quina màquina ho fa, quan aplica el reg, quina quantitat d’aigua, com i on comercialitza. Aquesta informació i molta més, s’haurà d’introduir informàticament de manera diària. Actualment ja es fa aquesta tasca amb els fitosanitaris i els fertilitzants, però el que s’exigirà ara va molt més lluny. En un tipus d’agricultura com la que es fa a Viladecans, amb moltes parcel·les relativament petites i una gran rotació de cultius, serà d’una gran complexitat. I a més, imposar un sistema de control exclusivament digital a un sector que té una mitjana d’edat de 60 anys a Catalunya, vol dir posar en evidència la bretxa digital.

La manca de relleu generacional degut a les grans dificultats per a la incorporació al sector, ens pot deixar sense pagesia d’aquí a pocs anys. L’amenaça és ben real. Aconseguir un sistema alimentari sostenible passa per que la pagesia es guanyi la vida. I aquí les persones consumidores hi tenim una gran responsabilitat. Mirar d’on venen els productes que comprem, demanar proactivament a les botigues productes locals i consumir de temporada són algunes accions que estan a les nostres mans per ajudar la pagesia i transitar cap a la sostenibilitat del sistema alimentari global.

Montse Lligadas

Música religiosa a l’ermita de Sales

 

Bé, sí i no. Reconec que el títol porta a engany. Però el proper dissabte, 16 de març, a les 12 del migdia, a l’ermita de Sales es farà una audició –enllaunada– de música sobre la Passió de Jesús.

De fet la nostra civilització europea, ens agradi o no, prové d’una tradició cristiana, que té les seves arrels en la Pasqua. Per tant no té res d’estrany que l’art en general i la música en particular, hagin aprofundit en la litúrgia de la Setmana Santa. I ho han fet amb grandíssimes obres mestres: des del cant gregorià a la Passió segons sant Mateu de Bach, al Messies de Haendel o a les obres del compositor estonià Arvo Pärt.

Moltes d’aquestes obres, per la seva complexitat musical, no es poden interpretar dins la litúrgia. O també perquè alguns textos han quedat desfasats respecte al Concili Vaticà II. Acostumem a sentir-los a les sales de concert. I curiosament els escoltem cada cop amb més reverència i amb ganes d’apropar-nos tant com sigui possible al moment en què van ser escrits. Tornem a les orquestres barroques amb instruments originals, defugim les grans masses corals intentant fer-nos una idea del que deurien ser les agrupacions musicals de l’època, i un llarg etcètera. Però de fet solem fer-ho sense entrar en el tema religiós. En realitat, potser hauríem d’escoltar les passions de Bach després de fer dejuni i passant-nos el dia a l’església, perquè les passions s’entenien com un acte litúrgic i es farcien de sermons, que, reconec, deurien ser un pal d’escoltar.

Doncs l’Associació d’Amics de l’Ermita de Sales, ha organitzat una audició de fragments de grans obres que tenen com a eix la Passió de Jesús, que escoltarem intercalats amb textos de la passió. Serà una manera de viure la Passió a partir de l’art i simultàniament d’entendre els tastets musicals a partir d’allò que volen evocar i no només de l’estètica, que no deixa de ser esplèndida.

Per als cristians, una bona cosa. Per als qui no siguin d’aquesta corda, serà una manera d’apropar-se al dolor de tantíssimes persones que cada dia moren injustament, potser torturades i vexades. Els escenaris d’Ucraïna i de Gaza són ben explícits.

Si us animeu, allà ens trobarem.

Mercè Solé

El Dia Internacional de la Dona Treballadora

 

Fent una mica d’història veiem que l’origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, ve de diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l`incendi de la fàbrica Cotton de Nova York el dia 25 de març de 1911, indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves, i en el qual van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

El sentit de la diada, després de passar per diverses etapes, respon a la lluita de les treballadores per tal d’obtenir millores laborals i socials.

Al 1977 les Nacions Unides van declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones.

A Viladecans ens hem aplegat més de 200 persones al Parc de la Marina per posar el nostre granet de sorra i afegir-nos a la celebració, organitzada per la professora i monitora Sandra, a la qual cal agrair tot l`esforç que va fer per poder reunir tantes persones i muntar una esplèndida coreografia.

Una experiència enriquidora per a tothom que hi va participar i que esperem repetir l’any vinent.

Montse Pastor

Sobre el feminisme heretat i altres preocupacions

Fa poques setmanes Sílvia Abril (Mataró, 1971), manifestava en una entrevista que el feminisme li havia arribat tard. Deia, també, que s’havia criat en una família masclista i que, en conseqüència, ella havia estat una dona masclista durant molt de temps.

Aquestes paraules de l’actriu, a qui jo considero fortament compromesa amb la causa, em van fer pensar que el meu feminisme, el de debò, també m’havia arribat tard. Si bé de petita, a casa meva, mai vaig percebre un masclisme limitant, és ben cert que tampoc vaig ser educada en el feminisme, i que ara, amb quaranta-cinc anys, encara arrossego aquesta mancança.

Crec que som moltes les dones que estem aprenent a ser feministes i que constantment ens preguntem quina ha de ser la resposta feminista a determinades situacions que se’ns plantegen. Se’n diu deconstrucció d’això, i es tracta de qüestionar i actuar sobre els atributs que hem après al llarg de la vida. No passa res. Llegim, escoltem i estem atentes al que altres dones ens expliquen i, a poc a poc, anem incorporant aquests nous aprenentatges.

En desgreuge nostre haig de dir que vam ser joves durant els primers anys 2000, i a diferència de les generacions anteriors no vam viure cap transformació col·lectiva en forma d’onada feminista. Més aviat el contrari. En el meu cas, vaig poder estudiar sense problemes, emancipar-me sense passar per l’altar i entrar a treballar a l’administració pública cobrant el mateix que els meus companys masculins. Sabia d’on partíem les dones, però creia que les coses havien canviat i ser feminista es reduïa a criticar certes manifestacions de sexisme. No en tenia ni idea, i no m’adonava que una dona que no és conscient de l’opressió del patriarcat (també de la més subtil) és una amenaça molt perillosa per a totes.

Amb els anys he entès que el meu feminisme no era propi, sinó heretat. Me l’havien regalat unes senyores valentes i molt més generoses que jo, i precisament per això, per no haver-lo lluitat, no el sabia valorar. Però s’ha acabat. He pres consciència de la profunditat i perillositat del greuge i de les dificultats per erradicar-lo, i m’he posicionat.

Ara sé que el feminisme comença en l’educació, i em pregunto com haig d’educar la meva filla perquè tingui una mirada feminista pròpia i natural. No sé si ho aconseguiré, ja que les dificultats per educar en el feminisme són enormes. En primer lloc, perquè tant el seu pare com jo estem en ple procés de deconstrucció, com ja he dit abans, i encara tenim molts tics incorporats, sobretot amb relació als rols de gènere.

Tampoc les aules, tot i les bones intencions i els esforços de moltes educadores i educadors, són encara un espai d’igualtat. Les escoles i les famílies necessitem formació en coeducació. Calen lleis que garanteixin la coeducació a tots els centres i en tots els nivells acadèmics. Es necessiten assignatures concretes que treballin la igualtat, previnguin la violència masclista i abordin l’educació sexo-afectiva, des de Primària fins a Secundària.

És més, cal que aquests canvis es facin extensius a la publicitat i a qualsevol altre àmbit que esdevingui referent per a les nostres criatures. Hem de repensar, en definitiva, tot el sistema i convèncer a tota la societat que el canvi és necessari. I una altra cosa: el feminisme serà verd i ecològic, o no serà.

Clara, filla. No puc garantir-te un futur lliure de sexisme, com tampoc et puc garantir un futur sostenible i respectuós amb el planeta. Però em comprometo a treballar de valent perquè la teva motxilla masclista, si n’arribes a tenir, sigui molt més lleugera que la meva i més fàcil de descarregar.

M’esforçaré per no ensenyar-te a agradar als altres, sinó a ser sincera, valenta i a dir sempre el que penses. A fer-ho de manera amable i a exigir, també, que siguin amables amb tu. A expressar-ho quan alguna cosa t’incomoda. T’ensenyaré que feminisme i feminitat no són excloents i que no cal que et disculpis si t’agrada maquillar-te. Fes-ho, si tu ho vols, però no ho facis per agradar als altres.

Et parlaré de sexe. Encara no sé com ni quan, però em prepararé per a fer-ho de la manera correcta, alliberant-te de la vergonya que nosaltres hem heretat. Et parlaré d’amor. Repeteixo: d’amor, no de sacrifici. També et parlaré de la diferència. T’explicaré que el món és divers i que no podem fer universals els nostres principis[1].

I et parlaré de mi. Dels meus encerts i dels meus errors, i del meu camí per arribar fins aquí.

Vanessa Rodríguez



[1]   Recomano la lectura del llibret “Querida Ijeawele. Cómo educar en el feminismo”, de Chimamanda Ngozi Adichie. Sense ella, no hauria estat capaç de posar paraules i ordre al batibull d’idees que tinc al cap.

 

Rudemón abraça l’equitat de gènere

 


En un món on la presència femenina en espais tradicionalment masculins és encara una lluita constant, Rudemón vol ser un exemple inspirador d’inclusió i lideratge femení. En aquesta entitat es pot trobar una dona al càrrec de la presidència, desafiant estereotips arrelats i promovent la participació activa de més dones.

La presència d’una dona al capdavant d’aquestes barres no és només simbòlica, sinó un reflex d’un compromís amb l’equitat de gènere. Busquem activament la col·laboració de més dones, ja que són de gran suport al grup i fomenten un ambient on totes les veus són escoltades i valorades.

I no, no ens detenim aquí. Estem compromesos en l’erradicació de la violència masclista i estem formats en la identificació i prevenció d’aquestes conductes nocives. A més, en moltes d’aquestes barres participem activament, habilitant un Punt Lila, on promovem la sensibilització i l’acció contra la violència de gènere en totes les seves formes.

SomRudemon
somrudemon@gmail.com

Espigoladors a Viladecans

 

Més de 60 estudiants i veïns i veïnes del barri de Sales han participat durant el mes de febrer en la primera espigolada de tarongers amargs a Viladecans, que s’ha fet pels carrers del barri. Es tracta d’una nova iniciativa del Pacte de Viladecans pel clima, que des del curs passat està impulsant accions per aprofitar els aliments i evitar-ne el malbaratament, i ha comptat amb el suport de la Fundació Espigoladors i la implicació de l’Associació de Veïns, el Casal i l’Institut del barri, així com d’altres entitats del municipi.

L’activitat ha tingut molt bona rebuda i s’ha pogut arribar a tots els arbres recollint gairebé mil quilos de taronges. Com que són taronges amargues no es poden menjar directament i es transformaran en melmelada. El mateix veïnat n’ha elaborat una petita part en la demostració realitzada el mateix dia de l’espigolada i la resta serà la Fundació Espigoladors qui, gràcies al projecte Urban(eat)a, finançat per la Generalitat i que també s’està duent a terme en altres municipis, la transformarà a l’obrador de la seva marca de conserves Im-perfect i ens en retornarà per poder-ne menjar.

Així doncs, col·lectivament hem aconseguit aprofitar aliments locals que d’altra manera es perdrien i, en aquest cas, embrutarien el terra.

La propera acció del Pacte pel Clima prevista per als mesos de juny i juliol consistirà en promoure productes de temporada del camp de Viladecans, com el carbassó i el tomàquet, i s’organitzaran tallers de cuina per aprendre tècniques i receptes per aprofitar-los. Dona suport al Pacte adherint-t’hi i rebràs la informació de totes les activitats.

Oficina tècnica del
Pacte Viladecans pel Clima

Els diamants de Cova Tacora

Cova Tacora és coneguda per ser un gran jaciment ric en robins i diamants. Moltíssims aventurers s’endinsen en la seva foscor en busca d’aquestes riqueses. I moltíssims d’ells surten espaordits davant els perills que alberga. Serps, boles esfèriques gegants, pous de lava... ¿Tindreu el valor d’avançar el necessari a través de la cova per tal de saquejar els robins i diamants suficients com per ser rics durant la resta de la vostra vida?

Diamant és un joc familiar catalogat com a push your luck, o el que es el mateix, joc de temptejar la sort. El vostre objectiu es acaparar el més gran nombre possible de robins per guanyar la partida. Fareu cinc expedicions a l’interior de la cova a través de cinc entrades diferents. Cada expedició dura les rondes necessàries fins que acabin d’una de les dues formes que hi ha. Un cop fetes les cinc expedicions, la partida s’acaba.

Per preparar la primera expedició només heu d’agafar les 35 cartes d’expedició, barrejar-les, formar una baralla cap per avall amb elles i posar-la en el seu lloc pertinent en el tauler, el qual representa el vostre campament. Després, escolliu un explorador i el seu respectiu bagul, els quals heu de posar al davant vostre. Per últim, heu d’agafar cadascun una carta “Toca el dos” i una carta “Som-hi!”.

Una ronda d’una expedició consisteix en robar la carta d’expedició superior de la baralla i posar-la en una àrea comuna per a tots al centre del terreny de joc. Les cartes s’han de posar de tal manera que facin entre elles un camí, tot i que la forma que aquest tingui es irrellevant. Si la carta d’expedició és una de tresor, repartiu equitativament entre vosaltres la quantitat de robins que mostri la carta i poseu-hi a sobre els que sobrin. Si és una trampa, simplement poseu-la al terreny de joc i prou. Els robins que aneu aconseguint es van deixant al costat del vostre bagul, però encara no estan assegurats. Després, individualment heu de decidir si continueu endavant amb l’expedició o si us retireu, utilitzant la carta “som-hi!” per a la primera opció i per a la segona la de “toca el dos”. Aquestes cartes les heu d’escollir tots alhora i mostrar-les també al mateix temps.

Entre els jugadors que heu decidit retirar-vos repartiu equitativament tots els robins que hi hagi en les cartes d’expedició en direcció a la sortida, és a dir, us repartiu els robins que han anat sobrant d’anteriors reparticions. Els que encara continuïn sobrant deixeu-los en qualsevol carta d’expedició de tresor. Fiqueu dintre del vostre bagul els robins aconseguits fins ara i poseu l’explorador a sobre del tauler per indicar d’aquesta manera que heu arribat al campament i, per tant, que esteu fora del que queda de l’ expedició.

Els que hàgiu decidit continuar heu de fer un cop més exactament el mateix que el que s’ha explicat anteriorment: robar una carta d’expedició de la baralla; posar-la al centre del terreny de joc; si és una carta de tresor, repartir-vos equitativament els robins que mostri i si és una trampa, posar-la i prou; decidir novament si continueu o si us retireu.

Una expedició acaba d’una de les dues formes següents:

Tothom s’ha retirat i es troba al campament.

Ha sortit dues vegades el mateix tipus de trampa. En aquest cas, qui encara estigués a dins de la cova surt a corre-cuita amb les mans buides, o sigui que ha de retornar a la reserva els robins que ha aconseguit durant l’expedició. Si aquesta acaba així, heu de retirar de la partida una de les cartes de trampa que han provocat la fi de l’expedició.

Per preparar la següent expedició només heu de remenar de nou les cartes d’expedició i formar una pila amb elles de cap per avall, posant-les de nou en el seu lloc corresponent al tauler. També ficareu al davant de vosaltres el vostre respectiu explorador. Un cop fetes les cinc expedicions la partida s’acaba i guanya qui més robins hagi aconseguit.

Diamant és un títol ideal per començar a endinsar-se en el jocs de temptejar la sort, si bé per norma general aquest tipus de mecànica no és difícil d’aprendre ni de dominar. La sort i la probabilitat impera per sobre de l’estratègia. No són jocs de donar- li al cap en absolut. La seva gràcia radica sobretot en saber quan és bona idea retirar-se i quan ho és continuar endavant. I que la sort t’acompanyi! Diamant té la part positiva que, a part de ser molt senzill, poden jugar fins a vuit persones i les partides no duren més de mitja hora. A més, com que no hi ha torns, tothom juga al mateix temps, la qual cosa  fa que sigui difícil desconnectar d’ell degut als entretorns. Per un preu d’uns 27 euros més o menys, és una bona adquisició, en la meva opinió...

Cristian Becerra
"El Dado Dorado"