dijous, 15 de febrer del 2024

El llarg dejuni per la Pau a Palestina

El passat 1 de febrer la Gabriela, la Llum i en Martí van iniciar una vaga de fam per la Pau a Palestina, a la seu de Migra Studium (Palau 3, Barcelona)

Un gest difícil d’entendre en el món en què vivim, en què ens costa tantíssim renunciar a res. I un gest que pot semblar inútil. El govern israelià, que no té cap escrúpol a matar milers de civils, com no n’ha tingut cap prèviament a maltractar la població palestina, no s’aturarà per una vaga llunyana de tres persones.

Amb tot crec que hi ha elements del seu gest que fan pensar.

En primer lloc, la trajectòria vital de tots tres, activistes a favor de la Pau de fa molts i molts anys. Martí Olivella, Gabriela Serra i Llum Mascaray no practiquen una militància oportunista o de postureig. Ben al contrari. En totes les seves causes sempre hi han posat el cap, el cor, la hisenda i el que faci falta.

No fa gaire un bisbe em deia que quan visitava una escola i se celebrava una festa per la Pau sempre es preguntava com deurien resoldre, infants, pares i mestres, els conflictes del dia a dia, més enllà del sucre que destil·lava l’activitat en si mateixa. Perquè en aquest “com” quotidià tan senzill, que sovint ens sembla de poc recorregut, es resol -o s’aprèn a resoldre- la nostra manera d’abordar les situacions no volgudes, violentes, doloroses. Algunes fins a l’extrem.

L’altra qüestió és fins on estan disposats a arribar els activistes en la seva vaga. Amb molta senzillesa responen que els professionals de la salut que els acompanyen en marcaran la fi: cap intenció de morir en l’intent. La vaga és un dejuni, i un signe d’empatia amb tots aquells palestins que cada dia passen fam i set. Fam d’aliments, i també de poder menar una vida en pau. I set de justícia.

Quant als objectius, naturalment que voldrien que Netanyahu i el govern israelià aturessin la seva ofensiva. Però s’han marcat objectius més modestos i més, relativament, fàcils d’assolir: que el govern espanyol faci complir la seva pròpia llei, que prohibeix vendre armament a països en conflicte i/o amb actuacions de genocidi. I que Espanya doni suport a la iniciativa de Sud-Àfrica contra Israel per genocidi a Gaza davant la Cort Internacional de Justícia de l’ONU.

Compten amb el suport explícit de moltes entitats, entre les quals n’hi ha quatre d’especialment rellevants:

- la Comunitat Palestina de Catalunya

- l’Associació catalana de jueus i palestins - Junts

- la Fede. Organitzacions per a la Justícia Global

- el Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

Qualsevol persona, qualsevol organització pot expressar-hi el seu suport. La mena de suport que valoren més, és clar, és la que va acompanyat d’algun gest. Ells en proposen de tres menes:

Durant la vaga de fam, organitzar xerrades i dejunis i fer arribar una allau de cartes directament el Ministre d’Afers Exteriors (aquí hi trobareu un model)

Ara i sempre, participar en les organitzacions i en les manifestacions que es convoquen per la pau (a la seva plana web (https://vagadefamperpalestina.cat/) podreu trobar-hi agenda i propostes concretes)

Fer objecció fiscal, que no és escaquejar-se de la renda (pagues el mateix) sinó destinar el percentatge dels pressupostos que té finalitats militars a projectes solidaris i pacifistes.

Us recomano que visiteu la seva plana web. Val molt la pena. I que llegiu el seu manifest.

Mercè Solé